Un emprenedor, un interessat pels llibres i el foment lector

  • Trametre cultura amb una moto i un projecte

  • Gestió i recol·lecció de llibres usats, abandonats o de donacions

  • L'objectiu, portar els llibres a zones apartades i rurals

  • L'eina, és la Bibliomoto (una petita biblioteca en una moto)

  • El resultat, molt interès dels nens i joves per llegir

  • El lloc, Huarmey – Ancash, al Perú

  • L'home, Heber Ocaña Granado

Fa uns dies va arribar a les meves mans unes notes d'un emprenedor llunyà, compromès amb la cultura i la comunitat, en un país i regió del món que conec bé. L'impacta de les bones sensacions i els records van arribar ràpidament, motiu per al qual crec interessant, exterioritzar aquesta llisó exemplar en el foment de la lectura a les zones apartades d'un país, que podria ser qualsevol país.

Deia, que conec bé la percepció en aquelles terres, perquè des de l'any 1994 amb les primeres "Fires del Llibre Sant Jordi i la Rosa" que vaig portar a l'Equador, fins al 2016 amb "Expolibro", he organitzat i promogut moltes activitats al voltant de les fires i la participació de milers d'estudiants amb l'objectiu de fomentar la cultura des de la lectura, motiu que ha donat peu per recórrer diversos països de l'Amèrica Llatina, un d'ells aquest Perú de l'emprenedor Heber Ocaña.

Quin és el relat de la Bibliomoto?

El Projecte Futura, és un projecte, solidari, familiar, nascut l'any 2009, en un assentament humà de la província de Huarmey - Ancash al Perú, amb la finalitat de “promoure l'hàbit lector dels nens i joves”.

La Bibliomoto, és l'emblema del projecte, amb el qual, des d'aquest any, ha fet el seu treball per al foment de la lectura, en diversos llocs de la ciutat i vall de Huarmey. Així mateix, prestava la seva col·laboració, a petites institucions educatives tant públiques com privades, sense cap cost per a cap institució. “El servei de la Bibliomoto, sempre ha estat i serà gratuït” expressa Heber Ocaña.

Aquest voluntariat està format íntegrament per la família Ocaña-Mariños, que s'autodenomina "Família Futura", compost per Heber Ocaña, la seva esposa Regina Mariños i els seus dos fills, Ghandy i Jovaldo. 

Qui és Herber Ocaña?

Va realitzar estudis secundaris a la seva ciutat natal i superiors en Educació, especialitat de llengua i Literatura, en la universitat Sant Martin de Porres de Lima. Va dirigir l'Institut Nacional de Cultura (INC) filial Huarmey entre els anys de 1997 i 1999.

Va fundar la Biblioteca Comunal Obraje i el Centre de Recerca, Informació i Documentació de la província de Huarmey.

És autor de publicacions referides a la seva terra natal: Huarmey - el Perú. A més té publicades plaquetes i llibres de poesia i els seus poemes estan antòlogues en diverses antologies de la poesia peruana.

Premi al voluntariat per la creativitat al voltant dels llibres i lectura

Premi Nacional al Voluntariat

L'any 2015, va rebre el Premi Nacional al Voluntariat, per la seva labor en la promoció lectora des de la Bibliomoto, guardó atorgat per part del Ministeri de la Dona i Poblacions Vulnerables del Perú.

El motiu va ser clar: la implementació d'una biblioteca en una mototaxi, per a visitar parcs, placetes i assentaments humans de la seva localitat i rodalia, amb l'objectiu de fomentar l'afició per la lectura entre nens, nenes i joves; i que la població beneficiària valori la importància del llibre assumint com seu l'hàbit de la lectura. En aquests tretze anys, han estat alguns milers de nens i adolescents s'han beneficiat dels serveis de la Bibliomoto.

Com s'ha pogut executar aquest projecte?

“Essencialment amb amor als llibres”, segons Heber Ocaña.

Anàvem de poble en poble, de barri en barri, de parc en parc, muntàvem cadires i taules i els nens llegien els llibres, abans d'això, fèiem una petita introducció amb una petita recreació d'animació a la lectura; estem a punt de portar gairebé una tona de llibres a Huarmey, des d'Espanya i seguir amb el nostre projecte bibliotecari.

Paral·lel a la bibliomoto, regentàvem una biblioteca que esperem aquesta vegada, tingui moltíssima més bibliografia.

Els somnis no deixen de continuar bategant, l'esperança de veure un país lector, de veure el seu poble de Huarmey, amb el gust per la lectura, continua contribuint amb la dotació de llibres per al projecte, per la qual cosa recull llibres de les galledes d'escombraries, de les fires dominicals de la ciutat de Saragossa, ciutat on l'octubre del 2020 radicava, per a ser traslladats al Perú, amb la finalitat d'alimentar el seu projecte bibliotecari i de foment de lectura.

Res ha decaigut des d'aquell dia que va partir del Perú cap a Espanya, el somni de fomentar la lectura en la seva terra natal, continua incòlume, viu, sospirant, perquè és el seu somni, és la seva manera de ser útil. 

Aquest és un Projecte que es va anticipar a una llei

El Projecte Futura, amb la seva Biblioteca per al Desenvolupament - Obradge i el seu Bibliomoto, és un projecte que va promocionar la lectura, iniciat el 2009 des del si d'una família senzilla i d'escassos recursos econòmics, en un assentament humà, dirigit cap a la població infantil i juvenil de la província de Huarmey - Ancash, que no va tenir cap finançament de part de l'Estat Peruà, digui's govern local o regional, però que gràcies a un gran esforç i iniciativa personal, va tenir una gran ressonància en l'àmbit nacional, ja que les seves activitats es van difondre en les xarxes socials, mitjans periodístics i des de la seva experiència, va aconseguir contagiar a altres ciutadans peruans, per la qual cosa van sorgir diversos projectes de foment de lectura.

En l'actualitat….

Des de l'inici de pandèmia el 2020, fins avui dia per les circumstàncies sanitàries i socials, la Bibliomoto viu la seva pròpia i llarga quarantena, amb la responsabilitat que ho caracteritza, en espera de poder reprendre les seves activitats.

El nostre personatge, vol fer-lo amb les paraules de “Virgínia Woolf” sobre la lectura: "Si llegir un llibre com hauria de llegir-se exigeix fer ús de les més excepcionals qualitats, si requereix imaginació, perspicàcia i judici, tal vegada un pot arribar a la conclusió que la literatura és un art complex a la crítica del qual molt difícilment serem capaços de contribuir amb res valuós, ni tan sols després de tota una vida de lectura. Hem de continuar sent lectors, sense anhelar la glòria que pertany a aquests inaudits éssers que són a més crítics. I, així i tot, com a lectors continuem tenint responsabilitats i fins i tot importància".

Acabem....

Heber, continua recollint llibres per a portar al Perú, continuant la seva labor. Si pots i vols realitzar donació de llibres usats, de fons o restes literàries, pots fer-ho posant-te en contacte amb ell a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 

Font i Imatges: Projecte Futura-Bibliomoto