El sabor de la cuina catalana.....

  • Vedella de qualitat i bolets

  • Un bon sofregit

  • Cocció lenta, a poc a poc

  • Tot ben lligat, i

  • A xuclar-se els dits!

Aquest és un dels plats tradicionals de la cuina catalana, que es fa amb carn de vedella i bolets moixernons, amb tota una història de centenars d'anys i que les besàvies, àvies i mares cuinant amb el seu toc especial i que fa les diferències de cada cuina casolana.

Amb això no vull dir que a la cuina professional, les i els xefs no el facin, tot el contrari, cada un d'ells, cada restaurant, fonda o tasca que fan aquest saborós plat, hi posen tots els sentits per obtenir el millor resultat de la nostra cuina.

En tots els casos, el resultat ha de ser un plat amb una salsa lligada, gustosa i una carn que es desfà a la boca.

El Fricandó no és un plat complicat de fer, però també és cert que fer-lo bé es requereix temps per fer una cocció lentament (aquest xup, xup dels bons plats) i d'una vedella de qualitat. La resta ho veurem a continuació.........

Recepta-Preparació per uns 6 plats

Fricando amb moixernons plat tradicional català

  • Ingredients:

• 75 grams de bolets "moixernons"
• ½ litre d'aigua tèbia per a remullar els moixernons
• 2 Quilos de vedella tallada fina (part de la llata o rodó de l'esquena)
• 200 grams de farina per enfarinar la carn
• 3 cebes picades en trossets menuts (uns 600 grams)
• 2-3 tomaques madures triturades (uns 170 grams)
• 1 bon raig de vi ranci o de brandi (uns 60 grams), segons gustos
• 200 grams de vi blanc
• L'aigua d'haver remullat els moixernons
• 200-300 g d'aigua addicionals (o la necessària per acabar de cobrir la carn)
• Herbes i espècies al gust: una fulla de llorer, un tros de branqueta de canyella, 2 claus d'olor, un xic de nou moscada, una branqueta de romaní, una culleradeta d'herbes provençals...
• Oli d'oliva verge
• Sal
• Pebre negra

Fricando amb moixernons plat tradicional català

  • Per la picada:

• 2 alls
• Unes fulles de julivert
• 10 ametlles
• 10 avellanes
• 2 galetes tipus Maria, carquinyols o una llesca de pa fregit

  • Estris:

Un bol per a remullar els bolets, un plat per enfarinar la carn, cassola ampla millor de terra, colador de tela, el xino o el túrmix.

Fricando amb moixernons plat tradicional català

  • Preparació:

  • Posar els bolets a remulla en l'aigua tèbia.
  • Farem uns petits talls al voltant de la carn de vedella, per tal que a l'hora de fregir-los no s'arronsen. Salpebra la carn i passa-la per la farina. Posa oli en una cassola i fregeix els bistecs lleugerament fins que es dauren per les dues bandes. No et preocupes si no estan cuits del tot, s'acabaran de fer després. Trau-los de la cassola i reserva.
  • Treu les restes de farina de la cassola i en el mateix oli fes el sofregit. Si cal, afegeix més d'oli. Primer posa la ceba (tallada ben menuda) i cou-la lentament durant uns 15-20 minuts. Després afegeix el tomàquet ben trinxat amb un pols de sal i de sucre (segons àcides) i cou uns altres 15 minuts. Ha de quedar un sofregit concentrat i ben confitat.
  • Afegeix el vi ranci o el brandi i deixa que s'evapori uns cinc minuts.
  • El sofregit pots passar-lo pel xino o el túrmix per tenir una salsa més lligada, o si prefereixes que sigui grosser, pots deixar-ho tal qual sense triturar (a gust de cada casa).
  • Ja pots escorre els moixernons i passa l'aigua d'haver-los estovat per un colador de roba per si haguessin deixat una mica de terra.
  • Reserva aquesta aigua.
  • Ara posarem al foc la cassola (millor de terra) amb un raig d'oli (sempre d'oliva), Incorpora la carn, els moixernons i el sofregit.
  • Afegeix el got de vi blanc, l'aigua dels moixernons i acaba posant l'aigua necessària per a cobrir tota la carn. Afegeix ara també el paquet d'espècies.
  • Pots tapar la cassola i deixa coure a foc lent durant una hora o hora i mitja. Remena de tant en tant, per tal que no s'enganxi.
  • Després d'una estona d'estar bullint comprova el punt de sal.
  • Mentre el conjunt va coent pots preparar la picada. Posa tots els ingredients en el morter i pica'ls fins a reduir-los a una pasta.
  • Un cop hagi passat l'hora o hora i mitja, afegeix la picada per sobre del fricandó. Remena i deixa coure uns 15 minuts més. Afegeix aigua si veus que es necessari. Comprova el punt de condimentació.

Ja el pots retirar i servir-lo a taula !!

Suggeriments:

Aquest és un plat que si el pots fer reposar 24 hores, estarà més bo, axis que pensa a preparar-lo un dia abans de l'àpat.
Pots acompanyar-lo amb unes llesques de pa de pagès fet de poc, unes patates sense pell al forn o un puré de patata. I un bon vi negre, Penedès o Priorat de preferència.

Bon Profit !!

Font i Imatges: MiniKuiners

Fricando amb moixernons, plat tradicional català