El préssec té el seu origen a la Xina on el diuen, 

“la fruita de la immortalitat”

Des del 2005, un dels mercats de proximitat i més singulars de Catalunya és el Mercat del Préssec que es realitza dissabtes i diumenges fins al 29 d'agost a Subirats, l'Ordal.

Són vuit productors que venen directament la producció pròpia de préssec, de molt bona qualitat, dolç i collit poques hores abans, que té la denominació d'origen.

El Mercat del Préssec d'Ordal té les parades de venda de préssec de producció i collita d'artesans agroalimentaris del municipi. Aquesta venda de la fruita directament al consumidor, es complementa amb vins i caves dels cellers de Subirats.

El préssec de l'Ordal, es la fruita de la immortalitat

Propietats nutricionals i beneficis

100 grams de préssec ens aporten tan sols 39 calories.

Els préssecs estan replets de propietats beneficioses per al nostre organisme. Contenen vitamines A, C, B1, B2 i B6, minerals (potassi, fòsfor, magnesi, calci, sofre, clor, manganès, coure i ferro), i betacarotens, segons ratifica l'Institut Català d'Endocrinologia. Per tot això és recomanable per al restrenyiment, la tensió alta, la diabetis, cuidar de la nostra vista, millorar les defenses, per a la pell, ungles i cabell o per a l'anèmia ferropènica i la fatiga.

Coneguem més el préssec....

El préssec de l'Ordal, la fruita de la immortalitatEl préssec d'Ordal es troba entre els municipis de Subirats (Alt Penedès) i Avinyonet del Penedès, i és un dels productes de més qualitat de la zona.

Es tracta d'un cultiu 100% de secà en un terreny argilós i molt calcari, característiques que fan que el fruit que se'n deriva tingui unes qualitats difícils de trobar en altres regions on el conreu del presseguer també hi és estès. Així doncs, es tracta d'un préssec de gran qualitat amb gust i aroma intens i depenent de la varietat la seva carn pot ser de textura més carnosa o més sucosa. La varietat més coneguda és el préssec de vinya, d'un color groc intens, carnós i dolç, però amb un petit toc àcid que el fa molt agradable al paladar.

El marc de plantació de la zona de Subirats i Avinyonet del Penedès és ampli, el que fa que els camps de presseguers es puguin treballar còmodament durant tot l'any i el presseguer pugui créixer vigorós. Un dels treballs claus per tal que en surtin préssecs de qualitat amb un gust intens i a la vegada amb una mida adequada és dur a terme un aclarit profund durant els mesos previs a la collita i a la maduració del fruit.

La collita comença a principis de juny i finalitza a mitjans d'agost i no es pot allargar més pel fet que el cultiu és 100% de secà, o sigui que no es rega.

El préssec d'Ordal és únic i pràcticament en tot el país no es troba cap regió en què el préssec es cultivi i tingui les grans qualitats que li dóna la terra 100% de secà.

Bona visita......

Es pot aprofitar la passejada per les rodalies, gaudir de la gastronomia amb aquest protagonista que és el Préssec d'Ordal, plats cuinats per restauradors locals.

L'Ajuntament de Subirats i l'Associació de Productors del Préssec d'Ordal organitzen el mercat en col·laboració amb la Diputació de Barcelona garantint totes les mesures necessàries d'higiene i seguretat.

Recorda: dissabtes i diumenges 9 a 14 hores, fins al 29 d'agost

Per a més informació podeu consultar el web: www.turismesubirats.cat

VIDEO:

Imatges: Turisme de Subirats