La Gastronomia dels futurs xefs....

  • III edició del Concurs Josep Lladonosa

  • Per estudiants de cuina a Catalunya

  • Format masterchef

  • Eliminatòries 16 de març i 2 d’abril

  • Final 7 de maig 2023

Es busca el millor estudiant català de cuina mitjançant un concurs gastronòmic en directe inspirat en el conegut format televisiu. Són els III Premis Gastronòmics Josep Lladonosa de les escoles d’hostaleria de Catalunya.

Aquesta tercera edició té com novetat, la creació de la categoria de servei de sala, per distingir i promocionar la professió.

Els III Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, que consisteixen en beques formatives per als guanyadors en importants restaurants catalans, rendeixen homenatge a la figura del prestigiós cuiner català.

“Les bases i el full d'inscripció fins al 28 de febrer,
ho pots trobar a www.premislladonosa.com

Les eliminatòries (semifinals)

  • Barcelona (alumnes de Barcelona i Girona): el 16 de març,
  • Vila-seca (alumnes de Tarragona i Lleida): el 2 d’abril.

Amb l'impuls de l'Ajuntament de les Borges Blanques (Lleida) i l'apadrinament dels famosos germans Sergio i Javier Torres, els guardons, que consisteixen en beques formatives per als guanyadors, rendeixen homenatge a la figura del cuiner català Josep Lladonosa i Giró, nascut el 1938, una figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, entre elles la Creu de Sant Jordi, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica sobre la cuina tradicional catalana.

El Concurs

L'elecció del premiat es realitza a través d'un concurs gastronòmic inspirat en el format ‘masterchef’ en què poden participar totes les escoles d'hostaleria de Catalunya, públiques i privades, de grau mitjà i superior. Cada escola pot presentar tots els alumnes que consideri preparats per concursar, sempre que siguin menors de 25 anys i portin estudiant cuina més d'un any.

Per tal de continuar potenciant el talent gastronòmic al territori, enguany es vol posar en valor el treball de tot l’equip que treballa a la cuina i es crea la nova categoria de servei de sala. També, amb el suport de la Fundació ‘Formació i Treball’, s'equipara el premi social a les altres dues com a reconeixement a l'esforç dels alumnes per tirar endavant amb circumstàncies difícils. Per tant, aquest 2023 hi haurà tres premis: millor cuiner, millor responsable de sala i l'esmentat premi social.

III edició masterchef per estudiants de cuina

Les proves dels aspirants (dues semifinals i final, més el premi social) es realitzen en les instal·lacions muntades per al Grup Rull, experts en cuines professionals. Sota la supervisió del jurat, -presidit per al mateix Josep Lladonosa i apadrinat pels Germans Torres, els vuit finalistes triats (dos per cada demarcació) cuinen en directe per convertir-se en el millor alumne de cuina de Catalunya.

La regidora de Promoció Cultural, Festes i Benestar i Família de l’Ajuntament de les Borges Blanques, Ariadna Salla, ha subratllat “l'objectiu de la seva Corporació en descobrir el talent gastronòmic jove del territori, potenciar-ne la formació i donar a conèixer la marca Les Borges Blanques, Capital de l'Oli” i “Tornem a donar suport a aquest concurs, que enriqueix el vincle entre professionals, productors i ingredients molt valuosos, amb la idea de portar l’excel·lència dels nostres olis d'alta qualitat -olis verge extra i Prèmium- a tots els punts de la nostra geografia”.

Com a representant del jurat, el xef Xavi Benet, ha tornat a destacar l'alt nivell aconseguit pels aspirants a les anteriors edicions i l'enorme dificultat que sempre suposa l'elecció del guanyador, ja que “malgrat la seva joventut, aquests cuiners ja demostren una sorprenent barreja de tècnica i talent en les elaboracions”. 

III edició masterchef per estudiants de cuina

Mecànica i calendari

Els vuit cuiners seleccionats (dos per demarcació), més vuit caps de sala, competiran a la gran final que tindrà lloc el diumenge 7 de maig al Pavelló de l'Oli de les Borges Blanques.

Els aspirants han d'enviar una recepta lliure amb la fitxa tècnica i un vídeo de la seva elaboració; d'entre tots els inscrits se n'escolliran fins a sis per cada província, que passaran a un sistema d'eliminatòries (semifinals) que es desenvoluparan a Barcelona (alumnes de Barcelona i Girona) el 16 de març i Vila-seca (alumnes de Tarragona i Lleida) el 2 d’abril. Allí, els aprenents hauran d'elaborar uns aperitius i un plat de creació pròpia amb oli verge extra amb Denominació d'Origen de les Borges Blanques. Els dos millors de cada demarcació tindran accés a la fase final.

Semifinal per Girona i Barcelona
Dimecres 16 de març, de 9 a 19 hores a l’Escola ESHOB (Escola d’Hostaleria de Barcelona.

Final del Premi Social
Dimecres 22 de març, de 9 a 14 hores a la Fundació de Formació i Treball de Sant Adrià de Besòs.

Semifinal per Lleida i Tarragona
Diumenge 2 d’abril, de 9 a 19 hores al Celler de Vila-seca.

Formació Oli Verge Extra de les Borges Blanques
Dilluns 17 d’abril, de 10 a 13 hores a les instal·lacions del Grup Rull a Lleida.

Final Premis Lladonosa i lliurament dels premis
Diumenge 7 de maig, de 9 a 16 hores al Pavelló de l’Oli de Les Borges Blanques.

Els Premis

Es lliurarà un primer premi a la millor creació gastronòmica, un premi social i un altre pel millor servei de sala, que consistirà en un motiu escultòric derivat de la imatge del concurs.

Beques de formació ‘Les Borges Blanques, Capital de l'Oli’
• Primer premi al millor cuiner i millor servei de sala. Stage de formació d'un any al restaurant ‘Cocina Hermanos Torres’ de Barcelona.
• Premi social: tres mesos de pràctiques al restaurant ‘Deliranto’ de Salou

Font i Imatges: Premis Josep Lladonosa