La festa s'acaba aquest dimecres

  • El Carnestoltes se'n va

  • Comença la Quaresma segons el catolicisme

  • Preparem una sardinada a bones brases

  • O enterrem la sardina

  • El dimecres 22 de febrer 2023, és el dia

Demà 22 de febrer és el Dimecres de Cendra que acomiada el Carnaval 2023 i marca l'inici de la Quaresma segons el catolicisme, tot i que hi ha poblacions que allarguen les celebracions fins al cap de setmana.

Després d'una setmana de gresca i disbauxa arreu de Catalunya i també a gran part del món occidental, es tanca aquest cicle que ens va portar el Rei Carnestoltes i tot el seguici per gaudir moltes activitats al voltant del Carnaval.

Si voleu conèixer els orígens podeu llegir el nostre article "La sardina, l'arengada i Dimecres de Cendra" publicat 12 de febrer 2021.

Finalitza la festa, i en molts municipis durant aquesta jornada té lloc una tradició "L'enterrament de la sardina", S'ha perdut el costum de fa anys de sortir des de l'escola o en família a berenar als afores, amb una sardina penjada d'una canya ben guarnida -quasi tota una competició- pel fer un forat a la terra i enterrar-la. Des de fa uns anys és més habitual fer sardinades, menjar coca enramada de sardines i per part de colles fer un enterrament grotesc i festiu per tancar aquesta setmana de gresca i xerinola.

dimecres de cendra amb unes bones sardina

La Sardinada.....

Aquest any us convidem a preparar una de les tradicions de la nostra cuina de Carnaval "Una sardinada", que sempre han de ser fetes a la brasa. Les acompanyarem amb unes torrades de pa i un bon vi negre do Catalunya. També podem completar-ho segons vulgueu amb una escalivada, allioli, o senzillament rascar-hi un all a les torrades.

1. Per començar hem d'aconseguir les sardines. Hem d'estar segurs que són fresques i de qualitat, dons d'això dependrà el resultat. Escollim-les amb un color brillant, ulls clars, carn ferma i ganyes de color vermell intens.

2. Respecte a les brases, és millor fer el foc amb llenya seca, si és de ceps molt millor, i no amb carbó (aquest ha de quedar com a última alternativa).

3. Rentarem lleugerament amb aigua les sardines. Les salarem per als dos costats, les col·locarem a una graella i les courem senceres.

4. Les brases no han de tenir flama. La graella ha d'estar a un pam de les brases. Les courem en uns dos o tres minuts per cada costat. Tindrem sempre en compte quan la pell estigui cruixent per tal de girar-les o retirar-les de les brases.

Com per poder menjar-les en les millors condicions, han d'esser calentes, per tan quasi de la graella al plat. Per això si hem pensat amb unes llesques de pa torrat, les posarem a les brases paral·lelament per tal que també estiguin recentment fetes, tanmateix si hi rasquem l'all o hi afegim al gust allioli, o acompanyades amb l'escalivada tal com havíem mencionat inicialment. Només falta tenir a prop un porró amb el vi escollit.

I.... Bon profit !!!!!!

Redacció/Imatges: Capital2020/Minikuiners

Escalivada per sardinada del Dimecres de Cendra

Coca per Dimecres de Cendra