Fortalesa construïda l'any 1024...

Per ordre del Comte d'Urgell, Ermengol II
Seu de la Fundació "Castells Culturals de Catalunya"
A 2 km d'Artesa de Segre i a 14 km de Ponts
Està obert per visites i visites guiades

L'extraordinari conjunt format pel Castell i el grup de cases de pedra que l'envolten, conserva tota l'esplendor i elegància de temps passats i ens transporta a segles endarrere. El Castell de Montsonís és una meravellosa fortalesa integrada a part alta del petit i tranquil poble de Montsonís, envoltat de terres fèrtils i d'unes meravelloses vistes.

Cal destacar del conjunt, la superba torre d'homenatge, el preciós finestral d'estil gòtic a la façana principal del Castell, les seves àmplies dependències senyorials: sala dels avantpassats, menjador, habitació dels Senyors... i els seus ben guardats secrets: habitació sense porta, presó, celler, passadís secret...

A més de ser pioner en obrir les portes al públic, el Castell de Montsonís és la Seu de la Fundació "Castells Culturals de Catalunya", entitat que promou activitats en aquestes antigues fortaleses amb la finalitat de salvaguardar aquest important patrimoni arquitectònic format pels castells catalans.

Visitem Castell de Montsonís general

Construït l'any 1024

El Castell de Montsonís va ser construït l'any 1024 per ordre del Comte d'Urgell, Ermengol II. Al llarg dels segles, va ser propietat de diversos llinatges per arribar, -sempre de pares a fills- a Carles de Montoliu, Baró de l'Albi, trentè Senyor de Montsonís i actual propietari del Castell.

Del majestuós edifici destaquen la magnífica façana exterior, presidida per la torre d'homenatge, l'oratori privat, la cuina, els bancs festejadors, el forn de pa, la presó, el celler, l'habitació reservada als pelegrins, la sala d'armes, la sala dels escuts i la resta de sales on s'exposen tapissos i records d'altres èpoques.

Visitem Castell de Montsonís interiors

Per als curiosos...

Les magnífiques vistes des de la torre de l'homenatge, la presó amb les cadenes per als presoners, l'habitació del fugitiu, amb finestra però sense porta, el passadís secret del celler per fugir en cas de setge.

Obert per moltes activitats

Tallers per a nens "El Món Medieval", "El Món dels Trobadors", "Indumentària Medieval", "Cuina Medieval", Celebracions, Presentacions, Cursos i seminaris, Reunions, Reportatges, Rodatges. També és possible allotjar-se a l'entorn més immediat del castell.

Com arribar-hi ?

  • Amb cotxe: Des d'Artesa de Segre o Foradada, una carretera asfaltada ens duu a la població de Montsonís.
  • Amb tren: Estacions més properes: Balaguer i Tàrrega (a uns 24 Km).
  • Amb autobús: Línia Regular fins a Artesa de Segre (2 km) i Ponts (14 km).

Font i Imatges: Castells de Lleida/ Ajuntament de Montsonís