Bones propietats per a la salut…….

  • Una arrel, gairebé miraculosa en la medicina tradicional

  • Originària d'Àsia

  • Usat també en la gastronomia o la cosmètica

  • És ric en calci, sodi, potassi, fòsfor i vitamines, C, B2, B3 i B6

És l'arrel d'una planta amb flor molt utilitzada en la medicina tradicional des de fa milers d'anys. Pertany a la família de les zingiberàcies, igual que la cúrcuma o el cardamom, i és originària del sud-est asiàtic, encara que ara és comú trobar-la en qualsevol lloc del món. De fet, els principals productors no sols són països asiàtics com la Xina, l'Índia, Nepal o Bangladesh, sinó que el trobarem en abundància en uns altres com Jamaica.

Té un sabor i una aroma picants, amb un intens toc cítric i fresc. Encara que es pot aconseguir gairebé en qualsevol lloc, encara és un aliment una miqueta desconegut, però amb moltes possibilitats i beneficis.

El gingebre pot prendre's fresc, sec o en pols

S'utilitza sobretot en la gastronomia, però també en el món de la cosmètica. Això es deu al fet que té un gran nombre de beneficis per a la salut gràcies, sobretot, a un dels seus components més importants: el gingerol.

El gingerol és un oli essencial que dóna al gingebre el seu sabor picant i és el compost actiu responsable de la majoria de les seves propietats medicinals. A més, conté molts altres nutrients, perquè cru és ric en minerals com el calci, el sodi, el potassi o el fòsfor i en unes certes vitamines, com la C, la B2, la B3 i la B6.

El Gingebre

Aquestes són algunes de les propietats del gingebre que el fan tan popular en plats i productes de tot el món.

Antiinflamatòria

Igual que medicaments com el ibuprofeno, el gingerol inhibeix la producció de les prostaglandines, les substàncies que generen la resposta inflamatòria en el cos. Gràcies a això, pot ser útil per a combatre els dolors menstruals o la inflamació intestinal.

Antioxidant

El gingebre és molt ric en antioxidants, les molècules que frenen els danys que sofreixen les cèl·lules. Per això, s'utilitza molt en la indústria de la cosmètica, ja que contribueix a frenar l'envelliment i redueix el mal cel·lular.

Antibacteriana

Afavoreix l'eliminació de microorganismes infecciosos, com el bacteri E.coli, els estafilococs o la salmonel·la. A més, també és efectiu contra bacteris que apareixen en la boca i creen malalties com la gingivitis o la periodontitis.

Combat l'halitosi

De nou, el gingerol és la clau, perquè estimula un enzim contingut en la saliva que ajuda a descompondre les substàncies pudents. Això fa que l'alè faci olor millor. Es pot aconseguir en ratllar una mica de gingebre i afegir-ho a l'aigua.

Analgèsica

El gingerol té un efecte analgèsic, per la qual cosa és útil per a combatre les migranyes i els maldecaps. A més, fa que disminueixin els símptomes d'unes certes malalties, com l'osteoartritis, la forma més freqüent d'artritis, que apareix quan es desgasta el cartílag que embolica els ossos de les articulacions i produeix rigidesa i dolor.

Ajuda amb les nàusees i el mareig

El gingerol és una substància picant que estimula el flux de saliva i la secreció de sucs gàstrics. Actua en l'estómac i l'intestí contra els gasos o les nàusees. Per això, poden beneficiar-se d'ell les persones que sofreixen cinetosis, és a dir, que es maregen durant els viatges. En canvi, no hi ha consens sobre el seu consum per a alleujar les nàusees en embarassades, per la qual cosa es recomana sempre consultar primer al metge.

Anticoagulant

Les plaquetes són les cèl·lules que impedeixen les hemorràgies. Ho fan creant un coàgul en la zona que està sagnant, el qual obstaculitza el pas de la sang mentre es repara la ferida. No obstant això, aquests coàguls poden ser perillosos si es creen dins d'un vas sanguini, perquè poden impedir que passi la sang a la resta del cos. El gingebre retarda aquest procés de coagulació de la sang.

Expectorant

Té propietats que combaten la congestió i molts dels símptomes del refredat (tos, flegmes...).

Redueix el sucre en la sang

Estudis recents apunten al fet que augmenta els nivells d'insulina i ajuda a reduir els nivells de sucre en la sang. Encara que es necessita més recerca per a confirmar aquest descobriment, és molt important que els diabètics sempre consultin amb el seu metge abans de consumir gingebre amb freqüència.

El Gingebre

També és contraproduent

A pesar que s'ha vist que el gingebre té multitud de beneficis per al nostre organisme, en algunes ocasions el seu consum pot resultar contraproduent. Pel que en els següents casos el millor és consultar amb un especialista:
- Si se sofreix d'hipertensió.
- Si s'estan prenent medicaments anticoagulants.
- Si es té gastritis, úlceres gàstriques, còlon irritable o colitis.
- Si som diabètics.
- A partir del tercer mes d'embaràs.

El Gingebre en la nostra salut

Formes de conservació

Com conservar el gingebre? Si és fresc, el millor és guardar-lo sense pelar en la nevera embolicat amb paper absorbent de cuina i ficat en una bossa amb tancament hermètic al qual traguem tot l'aire, pot durar mesos!. Si està sec, es pot conservar en un lloc sense humitat i fosc, i estarà perfecte fins sis mesos després. I també es pot congelar, per a això és millor tallar-ho en trossos i guardar-ho en una bossa apta per al congelador. El seu sabor fresc i picant va bé amb gairebé tota mena de plats.

Formes de consum

Els experts recomanen consumir entre un i dos grams de gingebre al dia per a aprofitar tots els seus beneficis i millor fresc que en pols, ja que conté més gingerol. Aquestes són les formes més saludables d'incorporar-ho a la nostra vida:

El Gingebre en la nostra salut

Les infusions
La forma més famosa de consumir-ho és el te de gingebre. Només fa falta bullir uns trossos en aigua durant uns quinze minuts, deixar que reposi i afegir-li un raget de llimona al gust. També hi ha molts tipus d'infusió de gingebre que ja es venen llistes per a consumir, en les quals es combina el seu sabor amb cítrics, com la llimona, o amb dolços, com la mel. Els experts recomanen una o dues tasses de te de gingebre al dia.

Per a condimentar
Pot ser un toc final perfecte per a un plat de carn, sigui ratllat o en pols. Per als peixos, la combinació de gingebre amb llimona aportarà un extra de frescor i picant.

En amanides i sopes
També es pot afegir cru o ratllat a una amanida, com un ingredient més. O utilitzar-lo per a fer un bon condiment (per exemple, una senzilla mescla de salsa de soia, aigua i gingebre liquat anirà genial en una amanida). Per descomptat, també es pot fer ús en sopes. Una recepta molt senzilla, però alhora nutritiva i saborosa, és un simple brou de ceba, pastanaga i gingebre.

El Gingebre en amanides

Saltat amb verdures
Gairebé qualsevol verdura que fem a la planxa es pot saltar amb una mica de gingebre ratllat i per a donar-li un toc més oriental es pot afegir unes llavors de sèsam i una mica de salsa de soia i oli de sèsam. Amb bròcoli i pastanaga combina a la perfecció.

Màscares i cremes per a la pell
Finalment, com s'ha dit anteriorment, el gingebre té propietats antioxidants gràcies al gingerol que conté, la qual cosa prevé la degradació accelerada de col·lagen i protegeix la nostra pell dels radicals lliures, fent que trigui més a envellir i a aparèixer les temudes arrugues. Pel que és molt recomanable aplicar-ho sobre la pell en forma de màscara o utilitzar gels, cremes i xampús que continguin gingebre.

Les càpsules

El Gingebre en la nostra salutTambé es poden prendre en càpsules, ideals per als quals vulguin reforçar el seu sistema immunitari, reduir la sensació de mareig i nàusees, i contribuir al bon funcionament intestinal, a més, és molt útil en casos de fatiga. També pot ser aconsellable per a totes aquelles dones que vulguin afavorir el seu benestar digestiu durant el primer trimestre de l'embaràs, evitant nàusees i vòmits, en aquest cas cal fer-lo sempre sota prescripció mèdica i sense consumir quantitats superiors a un gram al dia. Sempre que un decideixi prendre càpsules amb gingebre es recomana llegir detingudament les instruccions d'ús que s'adjunten en els envasos i seguir les indicacions del fabricant per a prendre la dosi diària adequada.

El Gingebre, salut, gastronomia i mil usos….

Imatge-portada: jusfilm-43seK8CwOGM-unsplash
Imatges:bluebird-provisions-CjmlUpo3eAw/eiliv-sonas-aceron-w78zqfnBL78/kseniya-kolesnikova-pDTMaJFTLLo/no-revisions-oO3sXE73unQ-unsplash
Fonts: Open-EnriqueSancho/wikipedia