Pin It

Obertes les inscripcions per participar-hi.....

  • 2 de juliol 2022, és el tret de sortida

  • Il·luminació simultània de més de 300 cims

  • De tot el Pirineu

L'acte central se celebrarà el proper 2 de juliol a Llívia i i donarà el tret de sortida a l'acció d'il·luminar simultàniament més de 300 cims al llarg de tots els Pirineus per reivindicar la plena sobirania de Catalunya i Euskal Herria.

Ja es poden realitzar les inscripcions per participar, el proper 2 de juliol a la Via Pirinenca. L'acte, organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana, Gure Esku i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), té com a objectiu reivindicar l'aspiració a la plena sobirania, a decidir lliurement el seu futur i a fer realitat la independència.

L'acte central es realitzarà a Llívia des d'on es donarà el tret de sortida a l'acció d'il·luminació simultània de més de 300 cims al llarg de tots els Pirineus. Amb farells especials i llanternes frontals es crearà una línia de llum que recorrerà la serralada per reivindicar el dret d'autodeterminació dels pobles.

A la Via Pirinenca hi haurà molts cims preparats perquè hi pugui participar tothom que ho vulgui, però també n'hi haurà d'altres d'alta complexitat on l'activitat estarà estrictament reservada a muntanyenques i muntanyencs experts.

El projecte serà un gran repte que perdurarà en la memòria de la ciutadania. Activisme i creació artística entrellaçats. Un relat poètic i polític que es convertirà en un gran acte d’imatge. Per primera vegada, els Pirineus s’il·luminaran de punta a punta, de l’oceà Atlàntic al mar Mediterrani.

Amb aquesta històrica acció l’Assemblea, Gure i la FEEC volen reclamar l’atenció de la comunitat internacional cap a una causa justa en favor del dret d’autodeterminació dels pobles. A més, es farà explícit el rebuig cap a les fronteres imposades, a la repressió i als obstacles antidemocràtics que pretenen impedir la materialització de la voluntat democràtica dels pobles basc i català.

Catalunya i Euskal Herria aspiren a la plena sobirania, a decidir lliurement el seu futur i a fer realitat la independència. Alhora, es reivindicarà que la veu d’aquests dos països sigui escoltada i, al mateix temps, s’exigirà respecte per als respectius pobles. 

El Repte

Il·luminarem simultàniament més de 300 cims al llarg de tot el Pirineu, el pròxim 2 de juliol de 2022. Utilitzant fanals especials i llanternes frontals, crearem una línia de llum que recorrerà els Pirineus, per a reivindicar el dret d’autodeterminació dels pobles.

La iniciativa s’inspira en mobilitzacions anteriors, com ‘Llum i llibertat’ que va il·luminar 131 agulles de Montserrat (2019), les rèpliques basques que van il·luminar muntanyes emblemàtiques com Aiako Harria, Txindoki o Anboto (2019), o la mobilització ‘Cims per la llibertat’ (2018).

El projecte serà un gran repte que perdurarà en la nostra memòria. Activisme i creació artística entrellaçats. Un relat poètic i polític que es converteix en un gran acte d’imatge.

Cada cim serà un repte col·lectiu basat en la cooperació i es cuidarà en tot moment la seguretat dels participants. Hi haurà alguns cims només aptes per a alpinistes amb gran experiència, i d’altres oberts a la participació de tota mena de muntanyencs. En tots els casos, les inscripcions es faran des de la fitxa de cada cim, que enllaça amb la plataforma de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), que és qui ho gestiona.

El respecte al medi ambient serà fonamental en aquest projecte. Per això, la participació comptarà amb un sistema d’inscripció dissenyat per evitar la massificació.

A través de la Via Pirinenca, reclamarem l’atenció de la comunitat internacional cap a una causa justa a favor del dret d’autodeterminació dels pobles. Volem expressar el nostre rebuig a les fronteres imposades, a la repressió i als obstacles antidemocràtics que pretenen impedir la materialització de la voluntat democràtica dels nostres pobles.

A Catalunya i Euskal Herria aspirem a la plena sobirania, a decidir lliurement el nostre futur i a fer-lo realitat. Compartim aspiracions de sobirania i llibertat amb altres pobles d’Europa, i reivindiquem que la nostra veu sigui escoltada i, al mateix temps, exigim respecte per als nostres respectius pobles. Respecte a la voluntat majoritària expressada democràticament, també quan es pronuncia a favor de la independència i la creació d’un nou estat.

Mapa de la encesa de la Via Pirinenca

Més de 300 cims a il·luminar

Al vespre del pròxim 2 de juliol de 2022 s’il·luminaran simultàniament més de 300 cims al llarg de tot el Pirineu, de l’Atlàntic al Mediterrani, conformant així l’anomenada Via Pirinenca. Des de cada cim il·luminat es podrà veure la llum de les següents, tant a un costat com a l’altre.

Cims verds: Assequibles

Els cims que s’inclouen en la categoria de cims verds o assequibles es caracteritzen per no comportar en conjunt gran dificultat, tant del punt de vista de l’accés, com de la durada de l’ascens i descens, les característiques del recorregut, o el desnivell. Són cims, en principi, assequibles per a tota mena de muntanyencs. Així i tot, no estan exemptes de riscos, més tenint en compte les condicions de nocturnitat en les quals es desenvoluparà part de l’activitat. Per això, les persones que desitgin participar hauran d’inscriure’s, i així disposar de la cobertura d’una assegurança d’accident i rescat.

En aquests cims assequibles es concentrarà el nombre més gran de participants de la Via Pirinenca, però s'evitarà la massificació, i es tindrà especial compte amb l'entorn, tant als parcs naturals, com en la resta de llocs.

Cims vermells: Experts

Una part dels cims que es pretenen il·luminar el 2 de juliol de 2022 tindrà accés restringit. Es consideren només aptes per a alpinistes amb gran experiència, i s’adjudicaran directament des de l’organització. Tenint en compte la dificultat d’aquestes muntanyes i les condicions de nocturnitat, el repte només serà assumit per grups reduïts d’alpinistes experts. Els grups interessats hauran de posar-se en contacte amb l’organització.

Inscripcions

Les inscripcions ja estan obertes des de les fitxes de cada cim, que enllacen amb la plataforma de gestió de la FEEC. Serà la Federació qui determinarà els requisits necessaris per participar en la pujada a cada cim. Totes les inscripcions es faran a través de l’apadrinament d’un cim. El preu de la inscripció inclourà una assegurança d’accident i rescat dels inscrits a cada cim. En el cas dels participants que tinguin en vigor llicència federativa de muntanya s’aplicarà un descompte. Per participar-hi: https://viapirinenca.cat/participar-cat/

Font i Imatges: ViaPirinenca