Arribarem a temperatura de rècord.....

  • 10 dies són inicialment els de major risc

  • Sense previsió de pluges

  • Hi ha que estalviar aigua

  • Evitar tota acció que pugui portar risc d'incendi

  • Protegir-se adequadament dels excessos de sòl

  • Controlar hidratació i temperatura

Meteo i el Departament d'Acció Climàtica alerta d'un episodi llarg i intens d'onada de calor i d'elevat perill d'incendi forestal, part d'aquest canvi climàtic que vivim.

De moment està previst que duri 10 dies i de cara al cap de setmana es podria generalitzar a tot Catalunya, incloent-hi les comarques més pirinenques.

El Servei Meteorològic de Catalunya activa avisos de situació meteorològica de perill de calor "onada de calor" per als pròxims dies.

Es manté l'operatiu de suport de la sega i les recomanacions voluntàries acordades amb el sector quan es produeixen aquestes condicions de risc.

Nova Onada de Calor

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un informe de perill d'incendi que s'allarga de moment 10 dies i que destaca per la seva duresa, intensitat i llargada.

L'episodi va començar el dimarts i no es pot precisar encara la seva finalització.

Afectarà inicialment i de manera més severa les comarques de l'Alt Empordà, Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Noguera, Segarra, Solsonès, Vallès Occidental i Vallès Oriental. De cara al cap de setmana, la situació de perill s'entendrà probablement a tot Catalunya en diferents graus i per això es demana màxima prudència en les activitats que es facin a l'aire lliure i en entorns en contacte amb la massa forestal.

Aquest episodi es dona per la presència i persistència d'un potent anticicló que comportarà temperatures molt superiors a les habituals, des de la costa fins a les cotes més elevades del país, així com humitats relatives molt baixes especialment a l'interior, també des de les planes i fondalades fins als cims més elevats.

En paral·lel, entrarà una mica de vent del nord la matinada i el matí de divendres i dissabte a l'est de l'Alt Empordà. Tot plegat implicarà un increment del perill amb la presència del nivell molt alt, i localment extrem, en els indrets de l'interior, prelitoral i litoral amb més dèficit hídric.

La predicció elaborada pel Servei Meteorològic de Catalunya indica la presència de l'anticicló sobre la vertical de la península Ibèrica una setmana més, com a mínim. En aquest context, la temperatura anirà pujant contínuament.

El divendres l'avís de calor abraçarà gairebé tot el territori (en pot quedar al marge alguna comarca litoral), i finalment entre diumenge i dilluns la calor i la humitat relativa molt baixa s'intensificaran encara més, especialment a l'interior, Pirineu i Prepirineu.

Prevenció famílies, prevenció !!!

Nova Onada de Calor - mapa de risc Catalunya

Imatge-portada: mike-newbry-DwtX9mMHBJ0-unsplash
Font i imatges: Meteo / Departament d'Acció Climàtica