catalunya    España        

Dia Internacional de l'Orgull LGBT+
Cents d'activitats es concentren el 28 de juny

El Dia Internacional de l'Orgull LGBTIQ+, també conegut com a Dia de l'Orgull Gai

Se celebra cada any el 28 de juny des de 1970, i consisteix en una sèrie d'esdeveniments realitzats a tot el món pels diferents col·lectius, per a lluitar per la igualtat i la dignitat de les persones que els conformen.

Certament, s'han realitzat grans avanços als països i la societat de cadascun d'ells, en l'actualitat, encara hi ha països i sectors de la societat on la diversitat sexual està perseguida i criminalitzada, per part de les lleis, les autoritats i la mateixa societat.

Per què se celebra el dia internacional?

Aquesta data busca generalitzar i promoure la tolerància, la igualtat de drets davant la llei, la no discriminació i la dignitat de les persones LGBT+

Dia internacional del orgullo gay. 28 de junio

Per què se celebra el 28 de juny?

El Dia Internacional de l'Orgull LGBT se celebra el 28 de juny a causa de la commemoració dels disturbis de Stone Wall (Nova York, els EUA) ocorreguts l'any 1969, que van marcar l'inici del moviment d'alliberament homosexual.

Aquest dia va haver-hi una batuda policial en el pub Stone Wall Inn, situat en un barri de Nova York. Com a resposta, van sorgir de manera espontània diverses revoltes i manifestacions violentes, que pretenien protestar contra un sistema que perseguia els homosexuals.

Aquests disturbis, juntament amb altres fets que van ocórrer posteriorment, són considerats com les primeres mostres de lluita del col·lectiu homosexual als Estats Units, que s'han anat replicant en tot món.

El Caràcter reivindicatiu

Les celebracions anuals de l'orgull gai tenen un rerefons reivindicatiu, "El respecte a la diversitat sexual reivindica el dret de les persones a viure amb llibertat la seva orientació sexual i identitat de gènere, sense por de discriminacions ni represàlies".

Dia internacional del orgullo gay, el 28 de junio

Com se celebra en el món l'Orgull Gai?

Durant la celebració del Dia Internacional de l'Orgull LGBT+ es desenvolupen les acolorides marxes de l'Orgull Gai, que coincideixen en l'hemisferi nord amb l'inici de l'estiu. El símbol principal que s'exhibeix és la bandera amb els colors de l'arc de Sant Martí.

Les marxes de l'orgull més multitudinari del món es realitzen a Amèrica. San Francisco, Sao Pablo, Toronto, Ciutat de Mèxic són les més conegudes. A Europa, Amsterdam o Madrid reuneix prop d'un milió d'assistents cada any, encara que aquest any 2021, s'han limitat per les restriccions sanitàries, conseqüència de la Covid-19.

És comú que es desplacin a la cap de setmana anterior o posterior més pròxima o ampliar-les durant una setmana, almenys als països on més s'ha popularitzat.

És una gran festa oberta que té una connotació multiètnica i cultural, en la qual se solen celebrar concerts a l'aire lliure, festes, exposicions, art i esdeveniments esportius, a més de la gran desfilada de l'Orgull LGTB+..

Dia internacional del orgullo gay, el 28 de junio

Com és en aquest 2021?

Per a l'any 2021 el lema central amb motiu de la celebració del Dia Internacional de l'Orgull LGBT+ a Madrid és "Els drets humans no es negocien, es legislen: Llei Integral Trans Ara".

En tal sentit, i tenint en compte les restriccions establertes per la pandèmia, es té previst la celebració des del dia divendres 25 de juny al diumenge 4 de juliol en espais aforats, garantint d'aquesta manera el compliment de l'aplicació de les mesures de bioseguretat per la Covid-19.
Comptarà amb un programa variat, que inclou activitats culturals, reivindicatives i lúdiques, així com la col·locació de pantalles al carrer que transmetran les celebracions en viu.

  • En canvi, a Mèxic la Marxa de l'Orgull LGBT es realitzarà de manera virtual a la Ciutat de Mèxic, ingressant a les xarxes oficials de l'esdeveniment, per a seguir en viu la transmissió de la presentació d'artistes i cantants que celebraran la diversitat.
  • A San Francisco es durà a terme la Marxa de l'Orgull Gai, denominada Pride Night at Oracle Park, amb la participació de més de 200 grups o comparses.
  • A Nova York es durà a terme el NYC Pride Parade de manera virtual.
  • Amsterdam, considerada una de les ciutats més gayfriendly, realitzarà la 26° edició de l'Amsterdam Gai Pride Canal Parade, amb una gran desfilada en els canals d'aquesta ciutat holandesa que comptarà amb la participació de més de 80 embarcacions i amb l'assistència de més de mig milió de persones.
  • Una de les marxes més grans del món és la desfilada de l'Orgull Gai en Sao Paulo (el Brasil), que comptarà amb l'assistència entre 2 i 4 milions de participants en la seva 25° edició.

Fonts: DiaInternacionalde
Imatges: mercedes-mehling-2KSc1toxle8 / quino-al-pVPG0yNinUQ / sharon-mccutcheon-JngP0kqu6JQ-unsplash

Fem Biblioteca

Subscriu-te

Passions

Agenda d'activitats

Juliol 2021
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
En aquest portal utilitzem galetes pròpies i de tercers per gestionar el lloc web i optimitzar la seva funcionalitat. En utilitzar els nostres serveis, vostè accepta l'ús d'aquestes galetes.