Avui arriba el.......

  • Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere

  • La conducta respecte a la sexualitat

  • Dignitat i drets humans

"Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets": Article 1, de la Declaració Universal de Drets Humans.

Avui, 31 de març és la jornada que es dedica cada any al col·lectiu transgènere al món, des que el 2011, l'ONU, Organització de les Nacions Unides va aprovar la resolució per la protecció dels drets humans de l'orientació sexual i identitat de gènere.

Què vol dir ser una persona transgènere?

Correspon a la distinció sexual de les persones que no se senten identificades, parcialment o totalment, amb el gènere amb el qual va ser assignat en néixer (en la partida de naixement). Per tant, les persones transgènere inclouen tant aquelles que són binàries com les no-binàries.

La Visibilitat del Transgènere

La motivació

Aquest anomenat Dia Internacional de Visibilitat Transgènere es va crear en el marc de l'ONU, amb la finalitat d'establir consciència i sensibilitzar a la població mundial per posar fi a la discriminació cap a les persones transgènere, "Totes les persones mereixen una llar on se sentin segures i volgudes".

Amb aquest decret, l'ONU, busca protegir la integritat física i emocional de tots els adults, joves, nens, lesbianes, bisexuals, transsexuals i tota la comunitat LGBT en l'àmbit mundial i al mateix temps, fer respectar els seus drets humans. Així mateix, és important emfatitzar que aquest organisme internacional va crear una web anomenada "Lliures i Iguals ONU" https://www.unfe.org, un valuós referent internacional.

En el món

En alguns països, ja està permès i viabilitzat tant per la salut pública com per als registres civils, que les persones transgènere puguin sotmetre's a una cirurgia per a canviar els seus òrgans genitals i que això els permeti identificar-se amb el sexe amb el qual se sentin més a gust, d'acord amb la seva orientació sexual.

També en alguns casos és necessari establir una teràpia hormonal perquè els canvis externs siguin més notables.

Dia Internacional de la Visibilitat del Transgènere

Les traves i obstacles socials

El camí comença amb nens i joves que s'identifiquen amb una preferència sexual diferent de com van néixer. Resulta molt difícil, ja que estan exposats a sofrir burles i altres vexacions a l'escola o institut, tanmateix, per la manca d'acceptació dels seus familiars i el rebuig del seu entorn social.

En créixer, es redueixen aquestes situacions, si bé es mantenen com podem veure dia a dia en els mitjans de Comunicació, i tot allò que no surt a la llum.

La societat va canviant en els últims anys, i hauria de ser conscient que les persones transgènere no han de sofrir, ni ser víctimes de cap mena de discriminació, que pugui afectar el seu estil i qualitat de vida.

És per aquests motius, que la celebració del “Dia Internacional de la Visibilitat del Transgènere” amb diversos esdeveniments, marxes, conferències o rues per tot el món tenen la intenció de sensibilitzar a la societat i visibilitzar a la comunitat perquè sigui respectada i acceptada dins la societat.

Fonts: UNFE-ONU/DiaInternacional
Imatge-portada: Zulmaury-saavedra-kXC0dbqtRe4-unsplash
Imatges-interior: Stavrialena-gontzou-u1AYyQzwJ90/Andrew-moca-yAGNjU4rtss-unsplash