Sant Jordi 2022

  • Llibres i roses, cultura i amor

  • Arreu de Catalunya

  • Diada positiva per lectors i sector

Els nivells de participació i vendes durant la setmana de Sant Jordi han estat similars als d'abans de la pandèmia, a causa de les complicacions climàtiques que van ser presents a quasi tot Catalunya.

Si bé l'horitzó del sector era el de tenir una gran diada, per les circumstàncies que s'obrien sense restriccions, després de dos anys de pandèmia, l'ampliació a dos o tres dies de vendes, i especialment l'esperit i caliu de la comunitat per tornar a gaudir d'una Diada completa.

Contràriament, les pluges, calamarsades i vents van complicar el pogué arribar a un extraordinari Sant Jordi.

La Cambra del Llibre de Catalunya, integrada pel Gremi de Llibreters, el Gremi d'Editors, l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, el Gremi de Distribuïdors, i el Gremi de la Indústria i la Comunicació Gràfica, ha fet balanç positiu en general.

Els ciutadans han mostrat les ganes de tornar a gaudir de la festa i sortir al carrer a comprar llibres i roses, tot i els inconvenients esmentats, les primeres estimacions de participació i vendes durant la setmana de Sant Jordi indiquen que les dades són similars a les del 2019.

Arreu de Catalunya, milers de persones han gaudit de la primera diada de Sant Jordi sense mascareta ni límits d'aforament. L'aparició sobtada de ruixats i pedregades i de fortes ventades a primera hora de la tarda ha afectat parades en diverses ciutats catalanes. En aquest sentit, la Cambra del Llibre i els Llibreters de Catalunya lamenten les incidències i els perjudicis que hagin ocasionat.

Des de bon matí, a Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida les parades de llibres situades als espais professionals s'han omplert de gom a gom. La jornada també ha començat amb molta participació i afluència a les parades de llibres a les poblacions de tot Catalunya.

Com ha passat en les últimes edicions, llibreters i llibreteres coincideixen en destacar el bon ritme de vendes al llarg de tota la setmana i sobretot durant el divendres 22 d'abril, en què a molts municipis s'han pogut instal·lar parades de venda de llibres a davant dels establiments.

La Cambra del Llibre valora positivament la implementació del nou model organització a la ciutat de Barcelona, que ha aglutinat les parades de llibres i roses en 12 espais professionals repartits en set districtes: Eixample, Ciutat Vella, Gràcia, les Corts, Poble Nou, Sant Andreu i Sarrià. Els espais professionals han tingut un gran moviment de visitants durant tot el dia 23 en general. També les llibreries han rebut molts visitants als seus establiments durant aquestes jornades aprofitant que no hi havia cap restricció pel que fa a l'aforament.

Uns suggeriments de l'autor per al sector

Des de l'experiència personal de l'organització de fires i estands del llibre a diversos països per trenta anys, com Fira del Llibre i la Rosa, Expolibro, FIL, Liber, FILC, etc.... i davant de la inseguretat climàtica pròpia del mes d'abril i del canvi climàtic, crec molt importat que el sector, tan empreses i entitats, petites o grans, que pensen participar en properes Diades, es preparin adequadament per tal de no estar subjectes als embats succeïts aquesta setmana.

Com?: El muntatge de grans envelats o cobertes estables que permeti seguretat als estants interns individuals, o traslladar-los a recintes firals o pavellons esportius, segons disponibilitat de cada ciutat i altres poblacions (un exemple de decisió adequada l'hem vist a la ciutat de Girona). Estic segur que el caliu de visitants no es reduirà, tot el contrari se sentiran més segurs independentment del clima.

Fonts: Cambra del Llibre de Catalunya/Gremi d'Editors de Catalunya
Imatges: Sant Jordi 2022 de Capital2020 /22-23 d'abril