• La Cambra del Llibre posa en valor els espais propis per als professionals del llibre i la flor, de manera especial en el cas de Barcelona, amb 12 espais en 7 districtes, i on es disposarà del Passeig de Gràcia sencer.
• La Cambra creu que aquest Sant Jordi sense restriccions serà un punt d’inflexió en la consolidació de l’increment de l’índex de lectura i per ajudar a la recuperació del sector del llibre.
• A diverses poblacions de Catalunya, llibreries i floristeries trauran parada davant del seu establiment els dies 22 i 23 d’abril.

La Cambra del Llibre de Catalunya, institució que agrupa els gremis i associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i de la comunicació gràfica de Catalunya, preveu un Sant Jordi molt participatiu atès que la diada es podrà celebrar sense restriccions. A més, a nombroses poblacions de Catalunya s’ha apostat per un model organitzatiu que facilita la celebració de la festa amb espais propis, amplis i senyalitzats per als professionals del llibre i de la rosa.

Torna la Diada de Sant Jordi

Recuperarem un Dia del Llibre més literari, amb més oferta, més parades i amb més autors i signatures, a part de les múltiples activitats paral·leles que giren al voltant del llibre i en convivència amb la celebració d’entitats i la ciutadania que per Sant Jordi tornaran a omplir places i carrers. En aquets sentit, el Gremi de Llibreters de Catalunya habilitarà un microsite en el seu web on podreu trobar totes les llibreries de Catalunya i, pel que fa a Barcelona, els planells dels diversos espais professionals amb la relació de parades de cadascun i enllaços amb els seus webs o xarxes per veure’n les activitats.

“Hi ha moltes ganes de fer i recuperar Sant Jordi, de trobar-se amb les llibreries i els autors i autores, de carrer. Estem segurs que es traduirà en molta participació i vendes arreu de Catalunya”, a dit M. Carme Ferrer,

Patrici Tixis, president de la Cambra, creu que “aquest Sant Jordi pot ser un punt d’inflexió en la consolidació de l’increment dels índexs lectors consignats els dos darrers anys i per ajudar a la recuperació del sector del llibre”.

Un model de futur

La Cambra està convençuda que aquest pot ser un “gran Sant Jordi”, amb un nivell de vendes similar a l’anterior de la pandèmia, tenint en compte que a l’edició passada, condicionada per les restriccions, es van vendre un milió de llibres.

Per organitzar millor la logística, la Cambra aposta per adaptar el model implantat l’edició anterior i agrupar en espais propis i diferenciats els professionals del món del llibre i les floristeries, per tal de donar-los visibilitat com a part essencial que són de la festa, comptar amb les condicions de seguretat necessàries i evitar al màxim les aglomeracions. Aquest model, aplicat a diverses poblacions, entre les quals Barcelona, és el que es voldria de futur per a una festa en continu creixement i candidata a ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Segurament, el fet que la festa s’escaigui en cap de setmana farà que la celebració sigui més alta en determinades comarques o que augmentin els visitants a Barcelona. Així, cada municipi ha adaptat la festa a les seves característiques i dimensions. A tall d’exemple, llibretistes i floristeries han acordat espais propis a Girona, Mataró, Terrassa, Tarragona, Badalona, Lleida o Banyoles.

Pel que fa a les mesures sanitàries, es prenen les que les autoritats determinen. De moment, no s’ha establert cap limitació d’aforament per als diferents espais habilitats. Els espais s’han concebut per a facilitar al màxim la fluïdesa dels circuits, amb zones lliures a l’entorn i una disposició de parades que afavoreixin la circulació.

Torna la Diada de Sant Jordi, llibres i roses

El Dia del Llibre a Barcelona

En el cas de la ciutat de Barcelona, es consolida el doble objectiu de disposar d’espais propis per als professionals del llibre i la rosa i d’afavorir al màxim la multiplicitat d’espais de manera que el màxim de gent tingui un nucli d’activitat el més a prop possible.

A més a més, la Cambra del Llibre i l’Ajuntament de Barcelona han consensuat que totes les llibreries de la ciutat puguin tenir una parada al carrer, davant del seu establiment, el divendres 22 i el dissabte 23 d’abril, per tal d’afavorir al màxim la descongestió d’espais i afavorir-ne l’accés.

Els 12 espais professionals de la ciutat, repartits en 7 districtes, són els següents:

Eixample: la gran novetat és disposar del Passeig de Gràcia sencer, de la Gran Via a la Diagonal, amb diversos transversals que connectaran el Passeig amb la Rambla de Catalunya, en una zona tallada al trànsit en la pràctica totalitat. L’objectiu és facilitar la circulació espaiosa de la gent, tot creant circuits interns entre els carrers mentre es configuren espais més segurs.

A més, hi haurà espais professionals a la Universitat i al Passeig de Sant Joan, que es recupera després de dos anys tancat, per al còmic, la novel·la gràfica, la literatura infantil i juvenil i el públic familiar.

Ciutat Vella: després de l’experiència de l’any passat, s’aposta un altre cop per la Plaça Reial i el Passeig de Lluís Companys, que enllaçarà amb el Passeig de Sant Joan. Així mateix, hi haurà algunes parades a les Rambles només de professionals del districte.

Gràcia: Plaça de la Vila i Plaça Salmerón.

Les Corts: Diagonal, a l’alçada de la Plaça Valdívia.

Poble Nou: Rambla.

Sant Andreu: Plaça d’Orfila.

Sarrià: Plaça de Sarrià.

En total, a la ciutat de Barcelona, hi haurà gairebé 300 parades en espais professionals, de les quals, 170 amb signatures d’autors i autores, i 103 parades davant dels establiments llibreters.

Fonts i Imatges: Gremi d’Editors de Catalunya / Cambra del llibre / Patrimoni.Gencat