Panellets, tradició catalana

  • La clau del bon massapà: ametlla i sucre 

  • Ideal per fer-los en família 

  • Per Tots Sants i tot l'any

Aquesta és la part dolça i més variada de Tots Sants, panellets de tots sabors per tots els gustos, també els podem preparar i assaborir en qualsevol moment de l'any. A les receptes tradicionals s'afegeixen novetats i creativitat dels mestres pastissers dels passos catalans.

Els panellets, per la seva senzilla preparació es ideal per poder elaborar-los amb els fills.

Els de massapà, tenen com únics ingredients que es repeteixen l'ametlla i el sucre. A partir d'aquí hi ha centenars de variacions, tant pel que fa a la resta d'ingredients afegits, com en les proporcions, com en el procediment de mesclar-los per elaborar el massapà, de formar els panellets pròpiament dits i de coure'ls. Hi ha panellets amb patata, moniato, clara d'ou, xarops, cafè, coco, fruites, etc...... I els podem fer cuits o crus. Començarem per la recepta dels més tradicionals.....”de pinyons”.

Quantitat: 25 unitats +/-

Primera part, farem el massapà (un dia abans)
  • Ingredients:
    250 grams de farina d'ametlla (preferiblement marcona)
    175 grams de sucre blanc
    50 mil·lilitres d'aigua mineral sense gas
    70 grams de clara d'ou.
Segona part, preparem un almívar (un dia abans)

Prepareu un almívar amb el mateix pes d'aigua que de sucre (per exemple, 50 i 50 grams). Feu que arrenqui el bull, traieu-lo del foc i deixeu-lo refredar.

Tercera part, preparem els panellets
  • Ingredients:
    El massapà que hem preparat el dia abans
    200 grams de pinyons
    120 grams de rovell d'ou
    20 grams d'almívar que hem preparat un dia abans
    160 grams d’ou batut per pintar
    L’almívar, segons la quantitat necessària que hem preparat un dia abans

Barregeu el rovell amb 20 grams de l'almívar. Poseu els pinyons en un bol petit i mescleu-los amb aquesta preparació. Reserveu-ho a la nevera tapat amb film transparent. (Aquest procés es fa perquè, a l'hora de formar els panellets, els pinyons s'enganxin bé.)

Traieu una part del massapà de la nevera (375 grams) i deixeu-la temperar una estona.

Dividiu la massa en cinc parts iguals de 75 grams, doneu forma de cilindre a cada part (d'uns tres centímetres de diàmetre) i talleu cada cilindre en cinc peces. Us sortiran 25 porcions petites de 15 grams cadascuna. Si cal, enfarineu la superfície de treball amb sucre de llustre perquè la massa no s'enganxi.

Amb les mans, doneu forma de bola a cada peça. Traieu els pinyons de la nevera. Una darrera l'altra, passeu les boles pel preparat de pinyons i, amb les mans, procureu que hi quedin ben enganxats.

Panellets de Pinyons ben arrodonits

Poseu els panellets en una safata amb paper de forn i pinteu-los amb ou batut.

Enforneu-los a 250 graus durant 6 minuts. No cal que es coguin. Només s'han d'assecar i enrossir una mica de l'exterior. Si els deixeu massa estona hi ha perill que el massapà es desfaci o bé que s'assequin de dins.

Si voleu que quedin ben brillants, quan els tragueu del forn, pinteu-los amb una mica de l'almívar sobrant.

Només ens queda gaudir d'aqueste preparació.., i no oblidem d’acompanyar-los amb un bon moscatell, vi ranci o cava!.