Pin It

Fruita d'èxit per totes les edats....

  • Temporal i de proximitat

  • Bones característiques per la salut

  • Un producte gurmet català per al món

  • Originaries de la colònia grega Kerasus

Som al mes de juny i ens trobem els mercats plens de cireres, una fruita temporal i de proximitat, que hem d'aprofitar per gaudir del seu sabor excepcional, d'una textura única i la seva versatilitat de preparacions, sense oblidar les qualitats antioxidants i aportacions a la salut.

No tenim cap dubte que són una de les fruites de més èxit per infants i grans, per les seves característiques, dolces, sucoses, llamineres, brillants, de textura carnosa i única, que podem descobrir habitualment, des de maig fins a juliol, subjectes a tot el cavi climàtic que estem vivint tant a Catalunya com a la resta del món. 

Els passos fins a l’actualitat...

La cirera pren el seu nom de la colònia grega Kerasus –actual Giresun–, situada a la zona entre la Mar Negra i la Mar Càspia i que va ser conquerida pels romans al segle I aC. Allí s'hi conreaven cirerers, i els romans, quan van descobrir la forma i sabor tan atractius de les cireres, es van emportar uns quants exemplars cap a Roma i des d'allà a diversos indrets de la mediterrània, clarament a Catalunya.

Després del 1885, quan la fil·loxera va malmetre les vinyes del Baix Llobregat, els pagesos de la comarca, aprofitant el suau clima mediterrani, van decidir conrear-hi cirerers. I la decisió va ser un gran èxit. Tant és així que durant la segona República, Sant Climent es va rebatejar com a "Cirerer del Llobregat".

Actualment, a la comarca es conreen una trentena de varietats diferents de cireres. N'hi ha per a tots els gustos: àcides, dolces, autòctones i foranes. El cultiu es concentra en les comarques del Papiol, Sant Climent, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles. La cirera, per la seva versatilitat, forma part tant de guisats com de pastissos

Els xinesos

Ja sabem que les cireres tenen vitamines i antioxidants que ens ajuden a mantenir l'elasticitat de la pell, també contribueix a augmentar l'energia vital de l'organisme i, tenen un efecte tonificant del pàncrees i la melsa.

Segons la medicina tradicional xinesa tenen aplicacions terapèutiques per la prevenció de l'emissió seminal involuntària, el tractament de la gota, el tractament de l'artritis i el reumatisme. Part de l'acció de les cireres en les malalties reumàtiques és deguda a la capacitat que té d'eliminar l'excés d'àcids del cos.

Temps de cireres a Almacelles

Lleida i les millors cireres del món

A Catalunya, també trobarem les cireres més grans, apreciades i cares del món. Són les produïdes per SAT Edoa amb la marca Cherries Gourmet. Mesuren entre 24 i 33 mil·límetres de diàmetre, ecològiques i cultivades en hivernacles a Almacelles, Comarca del Segrià, Lleida.

Les collites amb les cireres més grosses i ecològiques poden arribar als 100 o 120 € de preu per la seva internalització arreu del món. Mentre a Catalunya les podem aconseguir al voltant de 6 a 8 € en temporada o entre 20 i 30 € fora de temps a final d'hivern i inicis de primavera. Anys d'investigació van portar els quatre fundadors de l'empresa a obtindre una manera de collir les cireres al març, cosa que les converteix en les més primerenques del món.

Mengem cireres, mengem fruita de temporada i proximitat !!

Imatge-portada: joanna-kosinska-_xN7UbcZ33I-unsplash
Imatges-internes: regine-tholen-Z0_UY31YLSY/macu-ic-fQWKGEllX2c-unsplash
Imatge: Edoa-caixes Cherries Goumet
Fonts: SAT.Edoa/catalunya.com/etselquemenges/Almacelles