D.O.P. Delta

Vol dir: Denominació d'Origen Protegida Arròs del Delta de l'Ebre.

Any rere any, les mans dels arrossaires, cuiden cada gra d'arròs dels camps del Delta, perquè puguin arribar a les taules catalanes i de tot el món. Ideal per a paelles, amanides, acompanyament de carns, peixos, marisc i també en la preparació d'excel·lents postres.

Per la Càmera Arrossera del Montsià des de generacions, l'arròs és el treball, el dia a dia, la passió i l'orgull. I no hi ha millor lloc que el Delta de l'Ebre per a dur a terme la missió arrossera i la seva vida.

El Delta

És el tercer delta més important del Mediterrani, després dels deltes del Nil i el Roine.

El Delta de l'Ebre abasta més de 32.000 hectàrees, dedicades en la seva gran majoria al cultiu d'arròs.

Considerada la segona zona humida més important d'Europa, el Delta és un espai de cultiu únic banyat per les aigües del Mediterrani i per les aigües dolces de l'Ebre, emmarcat per les serres del Montsià i el Godall.

Delta de l'Ebre i l'Arròs

Diversitat i Riquesa social

Aquesta diversitat geogràfica es tradueix, a més a més, en una fauna amb un bioritme marcat pel temps de conreu de l'arròs, i en una riquesa social, cultural i gastronòmica, donada per les seves gents, els seus costums i l'arròs.

La Denominació i Qualitat

La combinació única de climatologia, sediments, salinitat i pas del temps del Delta de l'Ebre aporta les condicions necessàries per a oferir el millor gra d'arròs. Per aquesta raó, els arrossos se sembren, es cultiven i es recullen exclusivament a les fèrtils terres del Delta de l'Ebre i, per descomptat, estan avalats amb la Denominació d'Origen Protegit Delta de l'Ebre.

Per a obtenir aquesta distinció de qualitat, l'arròs se sotmet a uns processos de control exhaustius basats en anàlisis fisicoquímics i organolèptics i només els grans que ho superen s'envasen i surten al mercat emparats per la Denominació amb l'etiqueta o distintiu de qualitat entregat pel Consell Regulador.

La característica principal d'aquests arrossos és la seva categoria extra. No presenten barreges de varietats, tots els seus grans són homogenis i sense defectes, reflectint en el seu etiquetat el logotip comunitari juntament amb el de la Denominació D'Origen.

Delta de l'Ebre i l'Arròs

Els arrossos elaborats per La Càmera Arrossera del Montsià, en procedir de la zona del Delta i cultivar-se en un parc natural, es caracteritzen pel seu color blanc perlat, el seu gust, textura i, per descomptat, el seu comportament culinari únic quant a soltesa de gra i absorció d'aigua, que implica una bona absorció de gustos diferents en els múltiples plats i receptes realitzats amb ells.

Gastronomia i Nutrició

L'arròs del delta com ja descrivíem abans és excel·lent en la preparació de moltíssims plats, per les seves característiques, és per això que suggerim dues passes en la seva preparació:

  • Temps de cocció: 17 minuts
  • Temps de repòs:     3 minuts

Es a més un excel·lent aliment amb els següents valors nutricionals (cada 100 grams):

Energia:                     Kcal       343
                                       Kj     1458
Proteïnes:                    (g)        6.8
Hidrats de Carboni:   (g)          78
Greixos                         (g)      0.45

I és que per a la Càmera Arrossera del Montsià, "el distintiu més important de l'arròs és l'afecte dels consumidors".

Font i Imatges: D.O.P. Delta