Explorant tècniques i textures a la cuina.....
-
De Canelons i Croquetes
-
Dos clàssics de la cuina catalana
-
Rostir lent i controlat, el secret
-
Conduït per al xef Quim Casellas
-
A l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà
-
Monells, Baix Empordà
L’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà ha finalitzat aquesta setmana, el curs “Perfeccionament en l’elaboració de canelons i croquetes”, una proposta adreçada a professionals del sector agroalimentari, principalment carnissers, que volen actualitzar i millorar els seus coneixements tècnics en la cuina d’aquests plats emblemàtics.
El curs, ha estat conduït pel xef Quim Casellas, del restaurant Casamar, reconegut amb una estrella Michelin, i organitzat en col·laboració amb el Gremi Artesà de Carnissers i Xarcuters de les Comarques Gironines. Ha combinat sessions teòriques i pràctiques centrades en l’optimització dels processos culinaris, des de la selecció dels ingredients fins a la presentació final del plat.

Durant la formació, l’alumnat ha treballat aspectes com la gestió del rostir lent i controlat, la preparació de farses equilibrades, les tècniques de cocció de la pasta dels canelons i la creació de croquetes innovadores sense perdre l’essència tradicional. També s’han introduït arrebossats alternatius i creatius, com el panko, els airbags de patata i altres opcions per obtenir textures cruixents i atractives.
Segons Sergi Altarriba, director del centre i coordinador de la formació, “aquesta jornada ha permès als participants redescobrir el potencial dels plats més tradicionals a través de noves tècniques i enfocaments creatius, mantenint sempre la connexió amb la cuina de proximitat i el respecte pel producte”.
L’objectiu principal del curs ha estat actualitzar i perfeccionar els coneixements tècnics dels professionals, tot posant en valor el producte local i la cuina artesanal com a eixos de qualitat gastronòmica i identitat territorial.

“La cuina no té dreceres. Cal rostir la carn de manera tradicional, treballar amb una bona matèria primera i, sobretot, tenir paciència. És així com es feia antigament, i com s’hauria de continuar fent.”, ha destacat Casellas.
Amb una alta participació i una valoració molt positiva, aquesta formació reafirma el compromís de l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà amb la formació contínua i l’excel·lència professional dins el sector agroalimentari, oferint cursos pràctics i adaptats a les necessitats actuals de la cuina i la gastronomia del territori.
Sobre l’Escola Agrària i Alimentària de l’Empordà
L'Escola Agrària i Alimentària de l'Empordà és un centre formatiu de la xarxa d'escoles del Servei de Formació Agroalimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Va iniciar la seva activitat el 1971 i actualment, està especialitzat en la formació dirigida a la indústria agroalimentària.
L’escola ofereix formació inicial a través del Cicle Formatiu de Grau Superior de Processos i Qualitat en Indústries Alimentàries en modalitat dual. També, compta amb una àmplia oferta de formació contínua amb cursos de durada variable i jornades tècniques dirigits als professionals del sector agroalimentari, als petits productors i transformadors agroalimentaris i als productors agraris que es volen iniciar en la transformació de productes. #EAEmpordà
SOM: “Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025”












