Centre del món gastronòmic….

  • Història del Bulli 

  • Ferran Adrià, una vida emocionant 

  • Els Bullinians 

  • La Cuina creativa 

  • Coneixement i la innovació

El juny passat va arrencar la primera temporada en elBulli1846, en Cala Montjoi, que estarà obert al públic durant tres mesos, fins al 16 de setembre i la resta de l'any reprendrà tots els projectes que duu a terme elBullifoundation. Un Ferran Adrià emocionat ha explicat que "aquest museu ajudarà la gent a entendre què va passar aquí a mitjans dels anys 90 i com va implicar una revolució que va canviar el panorama gastronòmic mundial".

Un museu que neix amb l’objectiu principal d’obrir camins i compartir el llegat d’elBulli, promoure l’actitud innovadora i generar contingut de qualitat per a l’educació i l’autoaprenentatge de la restauració gastronòmica.

Els primers visitants han sigut més de sis-cents bullinians (cuiners i personal que va treballar al restaurant) que van viatjar expressament per a una visita en primícia des dels seus països d'origen: Guatemala, Mèxic, Bolívia, Veneçuela, Portugal, Itàlia i Bèlgica, entre d'altres.

Per Ferran Adrià, ànima mater del projecte i qui va convertir elBulli en el millor restaurant del món, elBulli1846 pretén salvaguardar el llegat d'elBulli i, sobretot, que les persones que no van venir (però també les que van venir) puguin comprendre quin pas i com ho van fer perquè elBulli fos elBulli.

"elBulli va implicar una revolució que va canviar el panorama gastronòmic mundial. I la importància del que aquí es va viure radica en el fet que va ser un canvi de paradigma. Fins aquell moment, qualsevol innovació a la cuina sortia de França, amb elBulli vam obrir un nou camí i ara hi ha cuina creativa a diferents països", explicava Ferran Adrià mentre oferia la benvinguda als primers visitats a elBulli1846. Uns visitants que han confessat sentir-se impressionats per com s'ha aconseguit guardar tot el material d'aquella època, com els llibres de reserves, i que alhora es consideren uns privilegiats per poder trepitjar un lloc mític de la història de la gastronomia que ho va canviar tot.

Aquesta emoció que confessaven sentir els visitants del museu és justament un dels objectius que s'havien marcat Adrià i el seu equip. "Qui vingui a elBulli1846 s'emportarà coneixement però també emoció", ha sentenciat el que va ser el millor cuiner del món.

Un museu especial

elBulli1846, ocupa un espai de prop de quatre mil metres quadrats (2500 m² exteriors i 1300 m² a l'interior) a través dels quals es proposa un recorregut, que indueix a reflexionar sobre la gastronomia i la innovació, rendir homenatge a tots els Bullinians, explicar la història d'elBulli com a empresa, així com tots els projectes que duu a terme elBullifoundation, entre els quals hi ha la Bullipedia i elBulliDNA.

Al llarg de seixanta-nou instal·lacions, artístiques, conceptuals i audiovisuals, el museu posa a disposició del visitant tots els recursos per entendre per què elBulli va ser elBulli i va canviar el paradigma de la gastronomia mundial. A més, explica, amb diversos dels projectes que lidera la fundació, perquè elBulli continua sent viu i com, més enllà del passat, mira cap al futur per continuar fent història.

Neix Bulli1846
Què és cuinar?, Com va començar la cuina?, què és crear?, quins processos intermedis intervenen en el dia a dia de la restauració gastronòmica?, elBulli1846 convida a reflexionar sobre el coneixement i la innovació. En accedir a l'edifici històric que va albergar elBullirestaurant durant cinquanta anys (i que s'ha conservat íntegrament), el visitant llegirà, “crear és no copiar” una frase que dona sentit a tot allò que trobareu dins de l'icònic espai que allotjava el restaurant més influent del món.

La sala és un altre dels escenaris de la visita, amb tots els elements originals – estovalles, vaixelles i cristalleries originals - al mateix lloc i que permetrà tornar a viure un servei al menjador d'elBulli. Igual que la cuina on Ferran Adrià, Juli Soler i l'equip creatiu, van concebre les 1846 elaboracions finals que es degusten, que permetrà comprendre millor el sistema de planificació, organització i funcionament d'un restaurant gastronòmic i on s'han recreat vint-i-vuit plats icònics d’elBulli.

Neix Bulli1846

El visitant pot descobrir què va aprendre elBulli d'altres disciplines i com van retroalimentar la capacitat innovadora amb la visita a l'edifici dedicat a les relacions interdisciplinàries. S'hi trobaran els esquemes, les llibretes i els mapes per crear, el món de l'art o el viatge crucial de Ferran Adrià al Japó, etc. El recorregut finalitza amb elBulliDNA, una de les instal·lacions més disruptives, visualment parlant –té forma de roca i s'integra al paisatge del Cap de Creus – on, els tres mesos, mostra tots els projectes i labs que s'han dut a terme des de 2011 fins avui. I la resta de l'any, serà l'espai concebut per a la investigació que es duu a terme a elBulli1846.

Accesibilitat

elBulli1846 disposa d'aparcament propi, tot i que promou l'accés al recinte mitjançant un minibús exclusiu del museu, des de Roses, per reduir l'impacte de la mobilitat generada per les visites particulars amb cotxe.

Les entrades del museu estan disponibles a través de la web 
Visites: Fins al 16 de setembre
Horari: 9.30 h – 20.00 h / Diumenges tancat 

Imatge-portada: Cala Montjoi- elBulli1846
Font i imatges PepoSegura: elBullifoundation/elBulli1846