El gran món dels col·leccionistes

 • De l’història a la actualitat

 • Un recorregut de 178 anys

 • De xapes, plaques o càpsules de cava

 • Objectiu 2023: Més de 350 trobades d’intercanvi

 • 12 articles publicats per conèixer més el sector

El 2022 ha sigut un any molt mogut per tots els col·leccionistes de xapes, plaques o càpsules de cava, recuperant axis el ritme de trobades per l'intercanvi, previs a les restriccions que va imposar per dos anys la covid.

Fa al voltant de mig any no hagués pogut imaginar-me el moviment que hi ha al voltant d'aquest gran grup de col·leccionistes. Quan escrivia el primer article era com espectador el mes d'abril del 2022, d'aquella passejada va sorgir l'interès i l'afició per part de la meva filla. Raó per la qual vaig començar a prestar-hi atenció, a acompanyar-la a les trobades d'intercanvi per tot Catalunya, a visitar caves i al final omplir la casa d'ampolles de cava i naturalment d'una verdadera quantitat de xapes recollides i classificades per cada vegada que es produïen aquests intercanvis físics o per correu.

Si ho he de qualificar, no puc expressar altra cosa que "molt satisfactori", hem pogut conèixer molts indrets de Catalunya, i especialment una innumerable colla d'amics.

Sant Pere Molanta, el 31 de desembre ha tancat l'última trobada d'aquest exhaurit 2022 amb més de 50 participants i l'alegria de les festes. Tanmateix, ha obert tot un calendari per aquest 2023 ple de trobades amb aquests nous amics, que després d'aquests sis mesos ja no ho són tan nous i si molt més amics.

El resultat i resum és el que he intentat i espero haver-ho aconseguit mitjançant la publicació dels dotze articles que relaciono a continuació i que podeu gaudir en qualsevol moment:

En un dels primers d'aquests articles escrivia fent una gran referència al "Museu de Plaques de Cava i Champagne" de Sant Feliu de Guíxols i el seu interès de visita. Després d'aquesta trobada a Sant Pere Molanta i desafortunadament he de corregir-la: L'exdirector del museu, em va explicar que les instal·lacions van tancar amb motiu de la mort del col·leccionista i propietari, senyor Josep Albó i Juncà. El contingut es va dispersar per la venda a diverses col·leccions. "Una gran pèrdua".

Per començar aquest Nou Any 2023 i finalitzar l'article, voldria trametre algunes dades "aproximades" del col·leccionisme de plaques o xapes de cava, que donen una idea global de la seva existència i moviment:

 • 1844 - La invenció de la xapa o placa i morrió va ser patentada a França.
 • Son 178 anys d'existència en el mercat. Segurament, l'nici del seu col·leccionisme.
 • 1872 - El mètode tradicional arriba a la cava catalana. Sant Sadurní d'Anoia produeix les primeres ampolles elaborades seguint el mètode tradicional i la segona fermentació en ampolla.
 • Hi ha 15 mides d'ampolles de cava: Quart (20 cl.), Mitjana (37,5 cl.), Mitjana o Pinta (50 cl.), Ampolla habitual (75 cl.), Màgnum (1,5 litres), Jeroboam (3 litres), Rehoboam (4,5 litres), Mathusalem (6 litres), Salmanazar (9 litres), Balthazar (12 litres), Natuchodonosor (15 litres) Salomón (18 litres), Souverain (26,25 litres), Primat (27 litres) i Melchisedec o Mides (30 litres).
 • 300.000 xapes o plaques diferents circulen com a mínim per al món i són col·leccionables. Aproximadament, el 50% ha sigut emesa al nostre país.
 • A Catalunya, dues entitats son el centre de vinculació entre col·leccionistes, es tracta de l'ACP-Associació Col·leccionistes Plaques Cava i Xapes.net.
 • Al voltant de 3.000 col·leccionistes tenen domicili a Catalunya. En els rànquings, els deu primers col·leccionistes tenen registrades entre 130.000 i 90.000 exemplars diferents cadascun.
 • Una de les unitats més valorada esta al voltant del 4.000 €. Es tracta de una xapa, placa o capsula francesa de champagne Paul Roger i l’any 1923, ampolles comprades per el britànic Winston Churchill.

El 2023 acollirà al voltant de 350 trobades d'intercanvi repartides per tot Catalunya

Tot un món al voltant del cava..... Molt Interessant!!!!!

Imatges: Capital2020/ 31-desembre-2022  

Nota: Volem recordar-vos des de Capital2020, que ens podeu demanar el lliurament de les fotografies i vídeos que publiquem, amb una millor qualitat (pes original), perquè estan a la vostra disposició. O podeu fer a "contacte" i fem la tramesa.