Dia Internacional de la Xocolata….

  • Més de 3.000 anys d’història

  • Per arribar al 13 de setembre 2022

  • D’Amèrica a Espanya i d’Espanya a Europa

  • Avui, conegut per tot el món

  • Mou a milions de persones i centenars de països

Des de 1995 la xocolata té el seu dia internacional, és el 13 de setembre. Aquesta data va sorgir a França amb relació al relat "Charlie i la Fàbrica de Xocolate", conjuntament amb el naixement del fundador de la Companyia de Xocolates Hershey als Estats Units.

No s'ha d'oblidar que en tot el món la xocolata en les seves varietats és un dels productes de major aplicació a tota mena d'elaboracions, des de les més sòlides a les líquides. Qui no ha provat uns bombons? O una tauleta de xocolate amb llet, negre, cruixent o fet torró?, o a begut un refrescant got de llet freda amb cacau? O calenta a l'hivern?, o ha menjat uns xurros de xocolate?, o aquella mona que per Pasqua vàrem oferir com a padrins o pares?. Tot ens porta al component principal "La xocolata".

Avui, Dia Internacional de la Xocolata

L’origen de la xocolata

La seva elaboració procedeix del processament de la fruita del "theobroma cacao". Per regla general es denomina xocolata al producte final del processament del "cacau", un arbre originari de Mesoamèrica.

El cultiu del cacau, i el seu consum, fan que la xocolata va adquirir rellevància social, religiosa, medicinal, política i econòmica en diverses societats. La seva propagació, acceptació i difusió al llarg del món és tal, que en l'actualitat no existeix regió on no hagi arribat la seva presència.

El seu consum i posterior producció involucra milions de persones, així com a diverses nacions al llarg del món.

Inicialment, va ser consumit per la civilització olmeca fa tres mil anys com beguda i posteriorment emprat com a moneda pels Maies, traslladant-se posteriorment a l'Imperi Asteca.

Durant l'època del declivi d'aquestes cultures precolombines, i començada la colonització espanyola d'Amèrica, després de la conquesta espanyola de l'Imperi asteca, el coneixement de la xocolata arriba a Europa mitjançant el monopoli inicial creat per Espanya sobre el producte del cacau.

A Espanya canvia la fórmula inicial, se li endolceix amb sucre de canya i s'aromatitza amb canyella, aconseguint inicialment una gran acceptació social. La xocolata és l'aliment originari d'Amèrica que, comparat amb els altres, s'incorpora amb major popularitat a la societat europea del segle xvii. D'Espanya passa a la cort francesa i a les xarxes conventuals i religioses italianes. A poc a poc s'aniria estenent el seu consum al llarg de tots els països europeus i asiàtics, i el cultiu de cacau establint-se també a Àfrica.

Avui, Dia Internacional de la Xocolata

Beneficis?: molts....

• És altament nutritiu
• Tenir un alt valor energètic
• Millora el flux sanguini i regula la pressió arterial.
• És aliat del cos per evitar l'excés de radicals lliures.
• Eleva el colesterol bo en sang.
• Millora les funcions cerebrals.
• Equilibra el cos de les dones durant la menstruació.
• Ajuda a protegir el cos de la radiació solar.
• Disminueix les migranyes.
• Es considera afrodisíac

L’actualitat

Avui, la indústria de la xocolata està valorada en més de 100 mil milions d'euros.

Curiosament, els països de major producció mundial no estan a Amèrica, són a l'Àfrica i Àsia:
  1. Costa De Marfil
  2. Ghana
  3. Indonèsia
  4. Nigèria
  5. Camerun
El millor cacau fi d'aroma segueix sent d'origen a països d'Amèrica: Colòmbia, Costa Rica, Dominica, Equador, Granada, Mèxic, Perú, Trinitat i Tobago i Veneçuela.

Només ens falta decidir quina xocolata tastarem avui i, si l'acompanyem amb una copa de cava, la celebració serà completa !! 

Imatge-portada: Pushpak-Dsilva-r-hQw_obFd0-unsplash
Imatgea-interiors:Jenni-Miska-dOANMz2N2n/Rodrigo-Flores-EXcebySSEMo/Salah-ait-Mokhtar-Z39XxtBMAoM/Tetiana-Bykovets-7LKpstdOad0-unsplash
Fonts: Història del Cacau/wikipedia/Dia Internacional/Clubdelchocolate