Cervells de la humanitat…..

  • Sens dubte, Albert Einstein

  • Les seves cites ens fan reflexionar

  • Pensem en elles

He decidit fer una reflexió amb els nostres lectors partint de la lectura d'un llibre que em van obsequiar la meva filla i netes amb motiu del meu aniversari titulat “El llibre definitiu de cites d'Albert Einstein”, editat per Plataforma Editorial, per als qui desitgin adquirir-ho (atenent les comandes que em van fer alguns lectors des que els vaig comentar sobre els llibres que llegeixo i reviso), és un excel·lent llibre d'Alice Calaprise, reconeguda especialista en Albert Einstein.

Sens dubte, Einstein és un dels més brillants cervells de la humanitat i, com qualsevol ésser humà, en aquesta reflexió, espero que puguem aprendre moltes coses i superar molts dubtes. L'ordre dels temes és seguint els del llibre.

Reflexionando con Albert Einstein

Entre els primers temes que tracta és el del matrimoni. Einstein ens transmet el que els seus pares pensaven sobre aquest, i que ell pel que sembla, compartia.

Cito: “Els meus pares creien que una esposa és un luxe per a l'home, que només pot permetre's quan té una posició acomodada. Tinc una mala opinió d'aquesta visió de la relació entre el marit i l'esposa, perquè només diferència a l'esposa de la prostituta en la mesura en què la primera és capaç d'assegurar-se un contracte per a tota la vida per part de l'home, gràcies a la seva classe social favorable". (Mileva Maric, 6 d'agost de 1900, vegeu The Love Letters, pag 23 CPAE, Vol 1, doc 70).

La meva reflexió, que comparteixo amb els lectors perquè treguin la seva pròpia conclusió.
Primera reflexió: “No pot generalitzar-se el que pot ser cert, com ho és, en alguns casos. Aquests acords no són exclusius de les dones, els homes també es casen per interès econòmic i altres."

Ara, amic lector, faci la seva pròpia reflexió……..

A continuació, reflexionarem sobre la manera de pensar d'aquest gran ésser humà i extraordinari científic.

He seleccionat del llibre el capítol “Sobre la mort”. En resposta a una pregunta sobre quins fets anaven a determinar si la seva vida havia estat un èxit o un fracàs, (12 novembre, de 1930. Citat en Dukas i Hoffman, Albert Einstein, The Human Side, pag 92 Einstein arxivis 45 – 751).

Abans de donar-los la resposta d'Einstein, benvolgut lector, els recordo que el propòsit dels meus escrits té la finalitat que pensem i reflexionem, per això el nom de la meva pàgina web és “Pensar”.

La resposta d'Einstein va ser: “Ni en el meu llit de mort ni abans em plantejaré aquesta pregunta. La naturalesa no és un enginyer o un contractista i jo formo part de la naturalesa”.

Reflexió sobre l'exposat. Pensa sobre la humanitat: “Els nens no paren esment a les experiències vitals dels seus pares i les nacions ignoren la història. Les males reaccions sempre s'han d'aprendre de nou” (Aforisme, 12 d'octubre de 1923, Einstein Archives 36-589).

Per què la gent parla dels grans homes en termes de nacionalitat? Grans alemanys, grans anglesos? Goethe sempre va protestar davant el fet que el diguessin poeta alemany. "Els grans homes són simplement homes i no s'ha de considerar des del punt de vista de la nacionalitat, ni han de tenir en compte l'ambient en el qual van créixer“. (Citat en el New York Times, 18 d'abril de 1926, 12:4). Aquí és quan hem de reflexionar i fer-nos una autocrítica.

La intel·ligència no reconeix nacionalitats ni fa diferències. L'educació, la disciplina, l'alimentació, l'entorn de mitjans materials i intel·lectuals i altres aspectes influeixen en els nostres criteris i respostes. També les cultures i visions de cada país. Comparteixo una experiència personal. El meu fill va estudiar i es va graduar de la seva carrera universitària als Estats Units. Quan va tornar a l'Equador i va buscar treball li van dir en diversos llocs que estava sobrequalificat i ningú li pagaria el sou que mereixia, va tornar als Estats Units i li va molt bé.

Un altre problema és, com vaig indicar, els recursos acadèmics, pràctiques i més en altres països desenvolupats que d'alguna manera enriqueixen el suport al professional pel seu origen i formació, segons on va obtenir el seu títol. L'anterior, per descomptat, no es pot generalitzar a totes les professions, com a exemple un músic, un pintor, un poeta, un esportista i més.

Reflexionando con Albert Einstein, un gran pensador

Li toca a vostè pensar, benvolgut lector……

Concloc amb el capítol més important: “Sobre la religió, Déu i la filosofia”. En resposta a la pregunta: Accepta al Jesús històric?

Va respondre: “Ningú pot llegir els evangelis sense sentir la presència real de Jesús. La seva personalitat batega en cada paraula. Cap mite transmet tanta vida”. Va afirmar que “l'experiència religiosa còsmica és la força motriu més forta i noble darrere de la recerca científica”. “Si existeix un Déu i la bondat en l'univers, ha d'actuar i expressar-se a través de nosaltres. No podem quedar-nos al marge i deixar que Déu actuï”.

Li toca a cada lector fer la seva reflexió…..

Einstein no es va pronunciar, com altres superbs científics i en altres àrees que afirmen que Déu no existeix, per a aquests últims, Déu és el no-res, tot va sorgir del no-res.

Vostè, benvolgut lector, faci la seva anàlisi i servei les seves conclusions. Gràcies per pensar...

Versió original: castellà
Autor: Joseph Garzozi Buchdid
Imatge-portada:Taton-Moise-zWQ7zsBr5WU-unsplash
Imatges-interior: Dan-Cristian-Padure-zm1oNbYS7DY/Kenny-Eliason-2RRq1BHPq4E-unsplash