És una crida a l'acció per estar al costat de les dones que reclamen els seus drets fonamentals amb un gran cost personal, per reforçar la protecció contra l'explotació i l'abús sexual, per tenir la igualtat en el treball i economia, per accelerar la participació i el lideratge plens de les dones.

Dia Internacional de la Dona

El Missatge

En el Dia Internacional de la Dona, celebrem els èxits de les dones i les nenes en tots els àmbits de la vida, a tots els racons del món. Però també reconeixem els enormes obstacles als quals s'enfronten, des d'injustícies estructurals, marginació i violència, fins a crisis en cascada que els afecten primer i pitjor, fins a la negació de la seva autonomia personal i els seus drets sobre els seus cossos i vides.

La discriminació per raó de gènere perjudica a tothom: dones, nenes, homes i nens.

El Dia Internacional de la Dona és una crida a l'acció. Acció per estar al costat de les dones que reclamen els seus drets fonamentals amb un gran cost personal. Acció per reforçar la protecció contra l'explotació i l'abús sexual. I accions per accelerar la participació i el lideratge plens de les dones.

El tema d'enguany subratlla la necessitat de la tecnologia i la innovació per avançar en la igualtat de gènere. La tecnologia pot ampliar els camins cap a l'educació i les oportunitats per a dones i nenes. Però també es pot utilitzar per amplificar l'abús i l'odi.

Avui dia, les dones representen menys d'un terç de la força de treball en ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. I quan les dones estan infra-representades en el desenvolupament de noves tecnologies, la discriminació pot ser inclosa des del principi.

Per això hem de tancar la bretxa digital i augmentar la representació de dones i nenes en ciència i tecnologia. L'exclusió de les dones del món digital ha afaitat un bilió de dòlars estimat del PIB dels països d'ingressos baixos i mitjans durant l'última dècada, una pèrdua que podria augmentar fins als 1,5 bilions de dòlars el 2025 sense acció.

“Invertir en dones millora totes les persones, comunitats i països”

“Treballem junts, entre els governs, el sector privat i la societat civil, per construir un món més inclusiu, just i pròsper per a dones, nenes, homes i nens a tot arreu”: António Guterres.

Sàvies que…..?

• Només el 63% de les dones estan utilitzant Internet el 2022 en comparació amb el 69% dels homes ( ITU, 22 de novembre ).
• L'any 2050, el 75% dels llocs de treball estaran relacionats amb àrees STEM. No obstant això, avui dia, les dones només ocupen el 22% dels càrrecs en intel·ligència artificial, per citar-ne només un. ( Informe WEF ).
• Un estudi de 51 països va revelar que el 38% de les dones havien patit personalment violència en línia. ( Informe d'instantània de gènere 2022 ). 

Dia Internacional de la Dona 8M2023

Innovació i tecnologia per a la igualtat de gènere

Les nostres vides depenen d'una forta integració tecnològica: assistir a un curs, trucar als éssers estimats, fer una transacció bancària o reservar una cita mèdica. Actualment, tot passa per un procés digital.

Tanmateix, el 37% de les dones no utilitzen internet. 259 milions de dones menys que els homes tenen accés a Internet, tot i que representen gairebé la meitat de la població mundial.

Les dones no poden accedir a Internet i no se senten segures en línia, no poden desenvolupar les habilitats digitals necessàries per participar en els espais digitals, la qual cosa disminueix les seves oportunitats per seguir carreres relacionades amb la ciència, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques (STEM). Al voltant de l'any 2050, el 75% dels llocs de treball estaran relacionats amb àrees STEM. No obstant això, avui dia, les dones només ocupen el 22% dels càrrecs en intel·ligència artificial, per citar-ne només un.

Introduir les dones a la tecnologia dona com a resultat solucions més creatives i té un major potencial d'innovacions que satisfan les necessitats de les dones i promouen la igualtat de gènere. La seva manca d'inclusió, en canvi, comporta costos massius.

Per això, la celebració del Dia Internacional de la Dona de les Nacions Unides és “Per un món digital inclusiu: Innovació i tecnologia per a la igualtat de gènere”. Reconeix i celebra a les dones i les nenes que defensen l'avanç de la tecnologia transformadora i l'educació digital. La celebració explorarà l'impacte de la bretxa digital de gènere en l'ampliació de les desigualtats econòmiques i socials, i també destacarà la importància de protegir els drets de les dones i les nenes als espais digitals i abordar la violència masclista en línia.

Imatge-Portada: Capital2020/amb base de Joel-muniz-0-wyj-XQGbc-unsplash
Fonts i Imatges: Organització Mundial de Nacions Unides/ Redacció / Dia Internacional