Pin It

Com escrivim....

  • Regles i orientacions

  • Diada, Sant Jordi i més

  • En tot cas, es un dia molt, molt especial

Sant Jordi és un esdeveniment majúscul, un dia en què se celebren l’amor i la literatura: a més a més de ser el dia predilecte dels enamorats en el nostre trosset de món, també és el Dia Internacional del Llibre. Un esdeveniment majúscul que fa venir dubtes majúsculs, sobretot pel que fa a… les majúscules (ves qui ho havia de dir).

Si no sabeu si heu d’escriure sant Jordi o Sant Jordi, recordeu que a començament de frase sempre hi va majúscula, per tant, aquí esteu salvats! Ara bé, si és a dins d’una frase, heu de saber que escrivim sant Jordi quan parlem del personatge («Diuen que sant Jordi va matar el drac») i Sant Jordi quan parlem de la festivitat («El 23 d’abril és quan celebrem Sant Jordi»).

Això ho trobareu en aquesta fitxa, que també ens serveix per tenir present que diada s’escriu amb minúscula quan és genèric, la diada de Sant Jordi, però que s’escriu amb majúscula quan fa referència a l’11 de setembre: la Diada de Catalunya. Si no esteu gaire pendents del santoral, aquesta altra fitxa us aclareix que els noms i adjectius de Dia Internacional del Llibre van amb majúscula inicial.

I tant si aquesta diada us apassiona com si us deixa indiferents, al cercador hi ha una fitxa que ens diu que, en general, Sant Jordi no va precedit d’article: preferentment diem «Sant Jordi m’agrada molt», i no pas «El Sant Jordi m’agrada molt». Sí que pot anar precedit de la preposició per, cosa que ens permet animar-vos que, per Sant Jordi, regaleu llibres, regaleu roses.

Llibres i roses per Sant Jordi !!

Fonts: Optimot/Gencat
Imatge-portada: thought-catalog-r9RmKAe65to-unsplash/capital2020