El sharenting.........

  • És la sobreexposició parental dels menors a la xarxa

  • És una vulneració dels seus drets

  • Mitjançant les xarxes socials

  • Quines conseqüències pot tenir?

Com pot afectar la compartició de fotos a la identitat digital dels menors?

A causa de la compartició imprudent d’imatges i dades dels infants a Internet per part de famílies i tutors, cada vegada és més freqüent que molts menors tinguin formada la seva empremta digital a les xarxes socials sense el seu coneixement.

Compartir a les xarxes socials imatges, vídeos o dades personals dels fills és molt habitual (fins i tot massa), però no és exempt de riscos. Voler compartir la joia de la criança dels fills i la descoberta constant en les seves diferents etapes de creixement és ben comprensible; cal pensar, no obstant, que la informació que publiquem a les xarxes socials pot escapar del nostre control i és susceptible de perdurar molt de temps.

Compartició imprudent d'imatges dels infants

Mares, pares i tutors han de ser conscients que compartir imprudentment (moltes vegades sense ser-ne conscients) continguts digitals dels menors pot suposar sobreexposar-los a Internet. Inclús molt abans que no tinguin l’edat ni el coneixement mínim necessari per oferir el seu consentiment per fer pública una part de la seva intimitat. A més, cal tenir present que les dades i els arxius multimèdia dels infants poden ser utilitzats amb fins maliciosos (per al frau digital o la suplantació d’identitat, per exemple), i fins i tot amb conseqüències molt lesives per als infants (si cauen en mans de ciberassetjadors o pederastes). Per aquestes raons, el sharenting —la sobreexposició parental dels menors a la xarxa— és una vulneració dels seus drets.

Per tant, com a pares, mares, tutors, cada vegada que tingueu intenció de penjar una foto del vostre fill, filla, nebot, neboda… per molt bonica, inofensiva i graciosa que sembli, feu-vos unes preguntes: quines conseqüències pot tenir aquesta imatge per a aquest nen o nena d’aquí a uns quants anys? Encara serà graciosa? Pot afectar la seva reputació? És negativa per a la seva identitat digital?

Informació i recursos sobre el sharenting

Hem fet referència altres vegades al fenomen del sharenting; hem compartit consells a l’hora de penjar fotografies de menors, i també de forma implícita, l’hem tingut en compte en les nostres propostes per a una dieta digital cibersaludable i per a un lleure cibersegur. El nostre relat Les meves fotos i les fotos de mi l’aborda de forma entenedora per a tota la família, fins i tot per als més menuts.

• A l’apartat de Privacitat, seguretat i drets de la guia Les Tecnologies digitals a la infància, l’adolescència i la joventut, podreu trobar recomanacions derivades de l’observació de la legislació vigent al nostre país, com la Llei Orgànica de Protecció de Dades Personals i Garantia de Drets Digitals (LOPDPGDD).

• Sota el títol Sharenting: els responsables parentals comparteixen el dret a la intimitat dels menors d’edat, el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada de la Generalitat de Catalunya ofereix un ampli compendi que aglutina tant la recerca existent en català sobre el sharenting com l’ordenament jurídic d’aplicació en circumstàncies de compartició de dades i continguts multimèdia d’infants.

Recordeu que a Internet Segura ofereixen una sèrie de recursos dirigits a famílies per assegurar els menors a Internet. Hi trobareu propostes d’activitats, vídeos, enllaços a pàgines web interessants i guies.

 

Imatge-portada: Tanaphong-Toochinda-GagC07wVvck-unsplash

Font i Imatge interior: Agencia de Ciberseguridad de Catalunya