Les platges del Vendrell……

  • Regenerar les dunes 

  • Recuperació del sistema platja, accessos i entorns 

  • Plantació de vegetació autòctona 

  • El Francàs, Coma-ruga i Sant Salvador 

  • Eliminació d’estructures fixes 

  • Reforçar el mur del passeig marítim 

  • Promoure l’educació mediambiental

L’Ajuntament del Vendrell, a partir de la Diagnosi i redacció d’un pla de gestió, planificació, manteniment i recuperació del sistema platja, accessos i entorns de les platges del Vendrell aprovat l’any 2021, va iniciar un procés de naturalització de les platges del municipi.

L’objectiu de la naturalització de la costa del Vendrell, de les platges del Francàs, Coma-ruga i Sant Salvador, és tractar-les com el que són; un entorn natural que cal protegir i preservar. L’Ajuntament del Vendrell vol prioritzar i posar en valor el ric patrimoni natural apostant per la qualitat de vida i el benestar dels seus veïns i veïnes, i visitants.

La Naturalització de platges del Vendrell, objectiu 2024

Durant els propers mesos, el Servei Provincial de Costes Tarragona executarà les obres del projecte de Recuperació dunar del Vendrell (Tarragona). L’actuació consistirà en la plantació de vegetació autòctona i delimitació d’una franja al llarg de la costa del Vendrell perquè es regeneri el sistema dunar, avui pràcticament inexistent. L’actuació també contempla l’eliminació d’estructures fixes a la platja i reforçar el mur del passeig.

Històricament, a les platges del Vendrell, s’ha verificat l’existència d'un cordó dunar al llarg del litoral. Eren dunes inferiors a 1,5 metres d’alçada i una amplada variable entre 10 i 15 metres, i vegetades amb plantes que localment es coneixen com a “madalers”.

Aquestes dunes són l'hàbitat d'un gran nombre d'espècies terrestres i marines, un ecosistema únic situats en la transició entre ambients continentals i marins. A la segona meitat del segle passat es van degradar i destruir per la pressió turística per augmentar la superfície de platja.

La creació d’aquest nou espai natural dunar permetrà apropar les persones al medi natural i amb la col·locació de panells explicatius la població podrà prendre consciència de la importància que té la conservació de les àrees naturals.

Aquestes obres es duran a terme en dues fases: una primera fase es desenvoluparà a l’àmbit del passeig marítim, protegint-lo davant els episodis de temporals. En la segona fase, que es durà a terme passada l’època estival, es regenerarà el sistema dunar plantant la vegetació corresponent.

L’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez, ha comentat que “tot i que les nostres platges tenen un bon romanent de sorra, hem de tractar-les com el que son, un entorn natural que s’ha de cuidar i protegir perquè les puguem continuar gaudint”.

La Naturalització de platges del Vendrell, objectiu 2024

Imatge-portada: Redacció Capital2020 – Platja de Sant Salvador, El Vendrell
Imatge-interior: Redacció Capital2020 – Platja de Coma-ruga, El Vendrell
Font i Imatges finals: Ajuntament del Vendrell