L’aigua es responsabilitat de tots......

  • 30 anys parlem del mateix, sense prou conscientització

  • El canvi climàtic, responsable i lligat a l’aigua

  • La humanitat mor per l’aire i la manca de l’aigua

  • Tenim responsabilitats !!!

Aquesta setmana ens arriba una gran necessitat de conscientització per al planeta, es tracta del "Dia Internacional de l'Aigua" que se celebra el 22 de març de cada any, des que el 1993 l'ONU va realitzar la proclamació, davant els accentuats símptomes del canvi climàtic i la importància de l'aigua.

Declaració ONU

El Dia Mundial de l'Aigua va ser proclamat per l'ONU en 1992. Aquest any es va celebrar a Rio de Janeiro, Brasil, la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament.

D'allí va sorgir la proposta, sent 1993 el primer any de celebració oficial.

Aquesta va ser la reunió a on es va començar a donar importància respecte a les necessitats que la humanitat tenia al voltant de la preservació de l’aigua per la vida, tant dels humans com de totes les espècies del nostre planeta “Terra”.

També es remarca aquesta idea, amb la declaratòria del decenni "Aigua para el Desenvolupament Sostenible", que va iniciar l’any 2018 i s’estén fins al 2028.

Dia Internacional de l'Aigua i tempestes

L’Aigua i el canvi climàtic

Podríem escriure pàgines senceres respecte a aquesta temàtica, ben coneguda per tots, un cop han passat aquests trenta anys (1992-2022), però si ho sintetitzem ens és prou clar:

1.-L'aigua està estretament vinculada al canvi climàtic.

2.-El canvi climàtic és directe responsable de les inundacions, sequeres, incendis, grans tempestes, increment de les temperatures, la contaminació de l'aigua i la seva escassetat.

3.- També del desglaç i l'increment del nivell dels oceans i mars.

Hem de recordar que l'aigua és un dret fonamental per a la preservació de la vida en totes les seves formes. Considerada com un dret humà, aquest valuós i indispensable recurs natural, no arriba de manera segura a un gran nombre de persones en diferents països, sobretot als més pobres, on l'aigua potable no és accessible.

Per tant, és imperatiu, controlar els recursos hídrics, i els gasos d'efecte d'hivernacle, produir un increment del reciclatge i disminució de certes produccions. És important buscar solucions sostenibles per a l'accés a l'aigua potable i al sanejament.

Dia Internacional de l'Aigua en el món

Responsabilitats

Tots els països i, en conseqüència, cada persona tenim un paper en aquesta lluita. Governs, empreses, famílies, tots plegats amb grans o petites accions encara es poden traduir amb la contenció d'aquest canvi que ens amenaça dia a dia amb més força i demostracions.

Fonts: ONU/Dia Internacional
Imatge-portada: Joshua-lanzarini-JQwzKcHLHoc-unsplash
Imatges-interior: Lefty-kasdaglis-YvyPa76EFMc/Manuel-torres-garcia-3LujbVNblPk-unsplash