catalunya    España        

5 de juny: Dia Mundial del Medi Ambient
Reimagina, Recupera, Restaura

"Reimagina, Recupera, Restaura"

L'Assemblea General de les Nacions Unides l'any 1972, coincidint amb l'inici de la Conferència d'Estocolm, el tema principal va ser precisament el medi ambient, va acordar la declaratòria perquè el cinc de juny de cada any, se celebri el Dia Mundial del Medi Ambient.

Des de 1973, cada any al mes de juny diverses entitats, associacions i països realitzen campanyes de conscienciació i responsabilitat per la situació que es deteriora constantment i que, si no l'afrontem amb decisió, ens portarà al desastre global del nostre planeta, avui menys verd que ahir.

Lemes i els amfitrions

En els últims anys, en cada ocasió s'han seleccionat diversos temes, convertint-los en lemes de l'any. Recordem els cinc últims .......

 • Any 2021 (Amfitrió Pakistan): Reimagina, Recupera, Restaura
 • Any 2020 (Amfitrió Colòmbia): Biodiversitat
 • Any 2019 (Amfitrió Xina): Units per un planeta sense contaminació de l'aire
 • Any 2018 (Amfitrió Índia): Sense Contaminació per plàstic
 • Any 2017 (Amfitrió Canadà): Estic amb la natura

Dia Internacional del Medio Ambiente 2021

Esforç Global

S'han de centrar els esforços a motivar les persones i comunitats, perquè es converteixin en agents actius del desenvolupament sostenible i de la protecció de l'entorn.

És per això que es convida a les persones a millorar els seus hàbits de consum. A les empreses a desenvolupar models més ecològics. Als governs a protegir les zones salvatges. Als professors a educar en valors naturals. Als joves a alçar la veu pel futur de la planeta.

La protecció de l'entorn requereix el suport de tots.

El lema 2021 i accions

El tema seleccionat és "reimagina, recupera, restaura". Podem contribuir amb el medi ambient i fer les paus amb la natura, d'aquesta manera prevenir la catàstrofe climàtica, disminuir la contaminació ambiental i frenar la pèrdua constant de biodiversitat. Com?:

 • Cultivant arbres en la nostra localitat, per reverdir les nostres ciutats i els nostres espais.
 • Repoblant els jardins amb espècies silvestres.
 • Canviant la nostra forma d'alimentació, i
 • Netejant rius i costes.

Dia Internacional del Medio Ambiente 2021

La Biodiversitat

L'any 2020 el tema central va ser la Biodiversitat, un gran motiu de preocupació mundial en matèria mediambiental. Esdeveniments catastròfics recents, com els incendis forestals a gran escala del Brasil, Califòrnia i Austràlia, la invasió de llagostes a la Banya d'Àfrica i la pandèmia per covid-19 van demostrar que la natura ens havia enviat un missatge molt clar.

Hem de projectar-nos cap al futur, conscients de la situació del nostre planeta. La biodiversitat és un terme que fa referència a l'àmplia varietat d'éssers vius existents sobre la Terra.

Actualment hi ha al voltant de vuit milions d'espècies al nostre planeta, vivint en un ecosistema únic. Cada membre d'aquesta biodiversitat juga un paper fonamental en l'equilibri natural.

La biodiversitat és la base de tota la vida a la Terra, i sense ella, la salut humana queda compromesa. Aigua neta, aire pur, aliments nutritius, tot depèn absolutament d'ella.

Les activitats humanes fa dècades que alterant el planeta, causant una pèrdua de biodiversitat sense precedents. Recordem alguns exemples ......

Han desaparegut la meitat de les extensions d'esculls de coral, el gel de les glaceres es fon, o s'han perdut grans extensions de bosc. Estem a la vora d'una extinció massiva, el que ocasionarà greus conseqüències per a la humanitat, que implica el col·lapse dels sistemes alimentaris i de salut.

Dia Internacional del Medio Ambiente 2021

Pakistán, amfitrió 2021

En la celebració de l'efemèride d'enguany s'iniciarà el "Decenni de les Nacions Unides sobre la Restauració dels Ecosistemes", el qual té com a objectiu fonamental "prevenir, aturar i revertir la degradació dels ecosistemes a tot el món".

Curiositats del medi ambient

El planeta en el qual habitem té algunes dades curioses i interessants que potser no coneixies:

• La velocitat de rotació de la Terra està disminuint gradualment. S'estima que en uns 140 milions d'anys la durada d'un dia a la Terra serà de 25 hores.
• Les capes externes i internes del nucli de la Terra estan compostes principalment per ferro i níquel, generant un fort camp magnètic. Aquest camp evita que forts vents solars causin danys a diverses formes de vida a la Terra.
• Científics afirmen que hi ha més de 1.500 minerals que no s'han descobert encara a la Terra.
• Si es reciclessin tots els diaris que es venen diàriament, s'evitaria la tala anual de més de 250 milions d'arbres a tot el món.
• La temperatura del nucli intern de la Terra oscil·la entre els 5.400 i 6.000 graus centígrads i és més calent que la temperatura de la superfície del sol, estimada en 5.500 graus Celsius.
• Els països amb major desenvolupament industrial i població, són els que emeten major quantitat de gasos contaminants a l'entorn: Estats Units, Rússia, la Xina i l'Índia.
• Aproximadament el 70% de la superfície de la Terra està coberta per oceans, que representen el 97% de l'aigua del planeta.
• Si les persones deixessin de carregar el seu mòbil per un dia, es podrien evitar 15 milions de quilograms de gasos hivernacle.
• La contaminació ambiental ha generat l'extinció massiva de moltes espècies marines i terrestres.

Dia Internacional del Medio Ambiente 2021

Aportem individualment el nostre gra de sorra ...

Tots podem col·laborar, tota la societat hauria de col·laborar, prenent consciència sobre la conservació de l'entorn, amb accions bàsiques i diàries:

 • Reciclar i reutilitzar els productes que consumim: paper, plàstic i altres materials.
 • Utilitzar racionalment l'aigua potable.
 • Plantar arbres a la nostra comunitat.
 • Substituir l'ús de vehicles per una bicicleta o caminar.
 • Tancar adequadament les aixetes i controlar les fuites d'aigua.
 • Utilitzar piles i bateries recarregables.
 • Separar els residus sòlids orgànics i inorgànics (escombraries).
 • Aprofitar la llum natural per reduir el consum d'energia elèctrica i apagar els llums o aparells que no estiguem utilitzant.
 • Consumir fruites, vegetals i verdures (BIOS) que no continguin fertilitzants, ni altres productes contaminants.
 • Regular l'ús el consum d'energia de la calefacció i l'aire condicionat, utilitzant el termòstat i temperatures estables.

Manual-2021-Restauracio-Ecosistemes

Des de Capital2020, volem finalitzar amb un altre lema:

“El planeta Terra és el nostre present i futur, si viu, nosaltres també”

Fuentes: ONU/Diainternacionalde.com/
Imágenes: unsplash /capital2020

Fem Biblioteca

Subscriu-te

Passions

Agenda d'activitats

Juliol 2021
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
En aquest portal utilitzem galetes pròpies i de tercers per gestionar el lloc web i optimitzar la seva funcionalitat. En utilitzar els nostres serveis, vostè accepta l'ús d'aquestes galetes.