L’oportunitat per gaudir de la natura....

  • Els Cérvols en el seu medi natural, boscos i muntanyes

  • L’època de zel per les femelles

  • El bram dels mascles

  • Un curt període des de 15 de setembre a finals d’octubre

  • Sempre amb un guia i previsions

l cérvol és el rei del bosc, un animal emblemàtic, noble, freqüent a la pintura rupestre i part de diversos escuts d'armes. Les seves banyes són intricades com l'arbre de la vida. Aquests pròxims dies és l'època de zel, és quan els cérvols mascles emeten un crit potent, el bram.

A qui li agrada la natura, és el moment d'aprofitar aquestes properes quatre o cinc setmanes per gaudir d'un espectacle únic, ja que en general des del 15 de setembre fins a finals d'octubre, durant el zel, els cérvols mascles dels nostres boscos emeten un crit potent, el bram. Aquest fet rep el nom de la brama o bramada.

Aquest període és un dels pocs moments de l'any en què és relativament fàcil poder veure els enormes cérvols mascles, que lluiten per aconseguir l'harem de femelles més gran de la zona. És un espectacle visual i una exhibició sonora de força.

És un fet que diverses agències preparen l'observació organitzada, a on poden participar-hi tota la família, sempre que frueixi del senderisme i la muntanya, ja que per xalar del fet, és necessari caminar un bon tram fins pogué apropar-se als cérvols, i utilitzar uns bons prismàtics.

Els cérvols i la brama

Els cérvols....

La major part de les espècies de cérvols viuen en grups familiars engir d'una femella, encara que n'hi ha altres, com els cérvols mesquers, que viuen en parella. S'alimenten de fulles, branques i brots de plantes. El període de gestació de les femelles varia dels 160 dies als 10 mesos segons l'espècie; donen a llum una o dues cries a l'any, que reben el nom de cervatells.

Habiten en diverses zones del planeta Terra, a la gran majoria de continents per origen o exportats des d'altres parts.

La majoria dels cérvols tenen una glàndula prop de l'ull que conté feromona, substància que els serveix per marcar llur territori. Els mascles fan servir aquesta substància quan es troben molestats per la presència d'altres mascles.

Els cérvols i la brama

A Catalunya....

Els millors moments per poder sentir i veure els cérvols són les primeres i últimes hores del dia, perquè a mesura que puja la temperatura els cérvols s'amaguen al bosc i deixen de bramar.

Catalunya té un bon nombre d'espais naturals on és possible gaudir de la brama del cérvol, especialment tant en el Pirineu com al Prepirineu, a on es concentren el nombre més gran de poblacions de cérvols.

• El Parc Natural de l'Alt Pirineu, situat entre el Pallars Sobirà i l'Alt Urgell, al voltant de la Pica d'Estats és un punt estratègic.
• Des de Tavascan, a les Valls d'Àneu: Les Ares, Alós i Gavàs.
• A la Vall d'Aran, la Vall de Toran és una de les millors zones on dirigir-se. Els boscos que envolten els pobles de Sant Joan de Toran i de Canejan són bones zones on dirigir-se. També és fàcil escoltar la brama des dels boscos d'Alos d'Isil.
• Les muntanyes de la Reserva Nacional de Caça de Boumort és una de les zones on és més fàcil escoltar i observar la brama del cérvol per la gran població de cérvols.
• Els boscos que envolten el Poble de Lillet en el Berguedà
• El Parc Natural del Cadí-Moixeró és un refugi d'una nombrosa població de cérvols. Un bon punt de partida per escoltar i veure els cérvols és el Refugi del Rebost.

Els cérvols i la brama

Consells....

A més, dels horaris i temporalitat mencionats fins aquí, és recomanable:

El silenci: L'oïda és el sentit que tenen més desenvolupat els cérvols. Per això cal evitar fer sorolls i estar el més quiet possible.
La distancia: Per la seguretat de l'animal i la nostra cal evitar apropar-se a menys de 50 metres als cérvols durant l'època de la brama. Són animals salvatges i el seu comportament és imprevisible.
Acompanyament: Per gaudir al màxim de l'experiència val la pena contractar un guia naturista local o buscar una agència organitzada que ofereixi excursions per gaudir de la brama.
Prismàtics: Important no oblidar-se de portar-los.
Temps: Consultar el temps previst, ens evitarà tenir sorpreses desagradables a l'excursió.

Res més... Que tingueu una bona Brama!!!

Els cérvols i la brama

Imatge-portada: Will-Bolding-37ZFKu_8f_0-unsplash
Imatges-interiors: Dylan-Leagh-xpGX1i4c1CA/Will-Bolding-37ZFKu_8f_0-unsplash
Fonts: rutaspirineos/descobrir/ca.wikipedia