De l’antiga cuina de Roma a l’Imperial Tàrraco.......

  • Amb els restauradors de l’actual Tarragona

  • Fusió de la història i la gastronomia fins el 29 de maig

  • Receptes del recull d’Apici, el receptari De Re Coquinaria

  • XXV edició, des de 1997 al 2022

L’associació de restauradors Tàrraco a Taula, creada l’any 1997, organitza fins el dia 29 de maig, les “Jornades Gastronòmiques Tàrraco a Taula”, que tenen com a objectiu oferir una visió actual de la cuina de l’antiga Roma.

Jornades gastronòmiques Tarraco a Taula

Durant els dies de “Tàrraco Viva”, el festival romà de Tarragona, les cuines de bona part dels restaurants de la ciutat es transformen per reviure els sabors i les aromes pròpies de la cultura romana.

Els restauradors i col·laboradors de “Tàrraco a Taula” trien amb molta cura les matèries primes escollides. La proximitat és la clau de tot, cuina km 0 amb productes de temporada.

Darrere de cada menú degustació i, de cada plat, doncs, s’hi amaguen moltes hores d’estudi per part d’uns restauradors que viuen amb autèntica passió la reconstrucció de la cuina de l’antiga Roma.

Jornades gastronòmiques Tarraco a Taula

Els establiments participants en l’edició XXV

• Ares
• Balandra
• El Cortijo
• El Llagut
• El Terrat
• La Xarxa
• Lola Bistró
• Pastisseria Velvet
• Seasons
• Twins Cerveseria Artesana
• Vinateria Glops
A tots ells podem assaborir una visió de la actual cuina de l’antiga Roma.

Els comentaris i presentacions

Pau Ricomà, alcalde de Tarragona i conseller de Turisme va destacar “la fusió entre dues senyes d’identitat de la marca Tarragona: la història i la gastronomia, en un festival gastronòmic de referència ja internacional pel rigor i la originalitat de les propostes que ajuda a posicionar turísticament la ciutat en el segment gastroturístic i cultural”.

Per la seva banda, Carlos Segarra, president de l’Associació Tàrraco a Taula, organitzadora de les jornades, n’ha desgranat els detalls, i destaca la incorporació de la “DO Tarragona” que permetrà gaudir d’alguns dels millors vins del territori com són l’Ancestral de Celler Sanroma de Vilarrodona, el Blanc Acàcia de cellers Suñer de Ginestar, l’Ull de Llebre del celler Estol Verd de Rodonya i el Xarel·lo Vermell del celler Adernats de la Vinícola de Nulles.

La cerveseria artesana Twins ha elaborat per a l’ocasió la cervesa “Ipso Facto”.

I el toc dolç com les postres, van a càrrec de la Pastisseria Velvet.

Per la seva banda, el director de Tàrraco Viva, Magí Seritjol ha felicitat el festival pels seus 25 anys i ha volgut fer incís en el paper de Tàrraco a Taula en el naixement de Tàrraco Viva, ja que, segons explica, “la gastronomia és un fet cultural d’un abast potentíssim”.

Vins de Jornades gastronòmiques Tarraco a Taula

Video-receptes

Tarragona Turisme ha llençat una sèrie de vídeo-receptes per celebrar aquest 25è aniversari del festival gastronòmic.

Per a les vídeo-receptes s’ha comptat amb quatre cuiners de la ciutat, als quals se’ls ha proposat cuinar una recepta senzilla, fàcil i saborosa basada en el recull d’Apici, el receptari De Re Coquinaria.

Aquests quatre restauradors, que han participat han cuinat els següents plats:
1. Crema de carabassa Alexandrina amb mandonguilles. Ana Ruiz, xef del restaurant AQ
2. Escabetx de moixina amb garum. Cuiner: Santos Masegosa de El Cortijo
3. Sardines farcides amb carabassa i oli d’espècies. Xef Ramon Martí de la Taverna marinera El Llagut
4. Corball al fonoll. Cuiner: Xavi Fernández del restaurant Seasons

Les vídeo receptes tenen una durada d’entre 8 i 10 minuts i ja estan publicades a Youtube i altres canals de xarxes socials de Tarragona Turisme, mentre que el web de Tarraco Viva també en farà difusió.

Que es el llibre APICIVS IN RE QVOQVINARIA?

De Re Coquinaria (en català: L'art de la cuina) és el llibre de cuina més antic que es coneix.

Està escrit en llatí. Se sap que el va escriure una persona de nom Apicius però es desconeix qui, tot i que segons alguns testimonis que van deixar alguns personatges de l'època, que parlen de les seves classes de gastronomia i dels banquets que oferia, es podria tractar de Gravius Apicius.

L'original va ser redactat entre els segles I i III dC, però el que ha perviscut és una versió abreujada d'aquest que data del segle III. La primera edició com a tal d'aquest llibre es va fer al segle XV, l'any 1483, encara en llatí. La primera traducció es va fer a l'italià, l'any 1852.

Jornades gastronòmiques "Tàrraco a Taula"

Les onze parts de l'obra són les següents:
01- Epimeles (el cuiner), amb receptes de salaons, conserves, salses, etc., algunes de tipus pràctic, com "com conservar les olives per a fer oli quan vulgueu".
02- Sarcoptes (Carns picades -mandonguilles, botifarrons i botifarres- i Begudes)
03- Cepuros (l'hortolà), inclou melons i síndries; hortalisses com pastanagues, naps, carbasses, cogombres i raves i verdures com el porro, bleda, api, enciam, ortiga, card, espàrrec, malva i "herbes de camp". Recomana usar carbonat de sodi per a mantenir verda la verdura quan es cou, i dona receptes de brou i verdures per a guarir el mal de ventre, extretes de textos mèdics, a més d'un puré.
04- Pandecter (plats diversos)
05- Ospreos (entrants i llegums)
06- Aeropetes (aus)
07- Polyteles oulatilia (menuts, ous i bolets)
08- Tetrapus quadripedia (carns)
09-Thalassa mare (marisc)
10- Halieus piscatura (peix)
11- Excerpta a Vinidario, aquest text no es troba a totes les còpies i traduccions que s'han fet dels texts Apicis. 

Fonts i Imatges: Tàrraco Viva/Tarragona Turisme/Ajuntament de Tarragona/wikipedia