Del mar i la terra.....

  • La Gastronomia menorquina 

  • Satisfacció per tots els paladars 

  • Amb les receptes tradicionals i la cuina d'avantguarda 

  • Declarada Regió Gastronòmica Europea 2022 

  • Records de la cuina de Carme Puigvert 

  • La Caldereta de Llagosta, una gran estrella de la cuina

Menorca està en el punt de mira de la gastronomia en majúscules. La proliferació de noms d'alta cuina a l'illa, juntament amb la combinació d'un producte fresc, de temporada i de quilòmetre zero que ja és imprescindible en molts fogons, han fet de Menorca un destí gastronòmic. Amb aquest enunciat han vinguts uns records, bons records que em lliguen a la cuina menorquina des de l’altra banda del món. Dono un salt a l’any 1999 i a la ciutat de Quito, dons va ser allà a on vaig rebre a una gran cuinera i referent d’aquesta cuina menorquina, amb refereixo a Carme Puigvert amb qui vaig tenir la oportunitat de organitzar amb la seva participació la Setmana de la Cuina Catalana.

Recordo el seu llibre “La Cuina de Menorca” que comparteix autoria amb en Jaume Fàbregas, i que part de les seves receptes van ser posades a la pràctica en aquella Setmana de la Cuina Catalana de Quito a l’Equador. Especialment en recordo una “La Caldereta de Llagosta”, impressionant tant per gormands com per gourmets, un plat fenomenal!!!!.

Tornen a l’illa...

Durant l'any s'organitzen diversos esdeveniments relacionats amb els diferents productes que surten del camp i la mar, directes al paladar. I el gust per la cuina de sempre i la recuperació de receptes ancestrals només afegeix un bagatge culinari ja existent quan el michelín encara no s'associava a les estrelles de qualitat d'un restaurant.

“Recordem que qui va escriure el primer llibre de cuina de Menorca,
va ser Fra Roger, un cuiner franciscà del segle XVIII”

L'any d'enlairament per a la cuina illenca fou el 2022. Declarada com a Regió Gastronòmica Europea, Menorca s'erigeix com un dels punts més avantguardistes del panorama culinari, sense oblidar les arrels que caracteritzen la cuina menorquina.

Gaudir la Cuina de Menorca - Europa 2022

La base de la bona cuina

Tota bona cuina que es preï té només dos ingredients imprescindibles: bones mans i bon producte. I del segon -encara que també del primer- Menorca està a vessar. Ja sigui la carn dels animals de raça autòctona, les hortalisses conreades i recollides en temporada o les captures de les barques els dies de faena, les cuines s'omplen amb una qualitat suprema.

Menorca, epicentre de la gastronomia europea

Menorca va ser proclamada Regió Europea de Gastronomia 2022 per l'Institut Internacional de la Gastronomia, la Cultura, les Arts i el Turisme (IGCAT). Amb aquesta distinció, es reconeixen els valors de la cultura gastronòmica de l'illa al temps que pretén ser un estímul per donar poder a la comunitat local sobre la importància de salvaguardar i promoure els seus recursos alimentaris, culturals, artístics i de turisme sostenible

“CUINA MENORQUINA D’AHIR I D’AVUI”
Un receptari per descobrir-la........ BAIXAR PDF-AQUÍ-

Gaudir de la Cuina i el turisme a Menorca

Degustar els fruits de la mar

Quan pensem en Menorca podem veure'ns a les seves platges, passejant pels seus camins rurals, coneixent els seus poblats talaiòtics… i menjant enfront de la mar. Condiciona gairebé tots els aspectes de la vida de l'illa i forma part del caràcter de la seva gent, del seu paisatge i dels seus plats. Per això, per a conèixer bé la terra de Menorca és imprescindible gaudir d'un menjar amb excel·lència dels productes de la mar menorquina.

La condició insular de Menorca és la marca indiscutible del seu menjar típic, convertint-la en una combinació captivadora de la passió per la terra i l'essència de la mar. La tradició pesquera de Menorca ha estat una explotació bàsicament familiar i artesana. Això implicava la necessitat que els pescadors romanguessin a bord durant tot el dia per a així evitar desplaçaments fins a la costa, instant-los a cuinar la mateixa pesca que ells mateixos treien de la mar. D'aquesta manera, els primers que van cuinar amb aquesta matèria primera insuperable van ser aquests artesans de la mar, donant origen així a la cuina marinera que serveixen orgullosos els restaurants avui dia

La recepta local més emblemàtica és la internacionalment coneguda caldereta de llagosta, un plat deliciós i irresistible de qualitat insuperable. El sabor de la llagosta es potencia amb un fons de ceba, tomàtic madur, all, julivert i pebrot que es cou a foc viu i se serveix amb llesques de pa de pagès. Una recepta d'elaboració senzilla, típica dels guisats mediterranis, una herència que va passant de generació en generació i que es transmet a la caldera. La clau d'aquest plat resideix en què les llagostes siguin de les aigües de la mar menorquina, que des de sempre han estat particularment saboroses.

No obstant això, encara que sigui la més famosa, la versió genuïna d'aquesta sopa no era de llagosta sinó de peix, calderes que es continuen preparant avui dia, sovint a base de peix de roca, com la caldereta d’anfós, elaborades sempre amb peix fresc de l'illa, sabent la qualitat del fruit de la mar de Menorca.

En les llars i restaurants de l'illa es cuinen molts més plats de l'amplíssim receptari local de cuina marinera menorquina, transmesa generació rere generació gairebé sempre de manera oral. Alguns restaurants fins i tot compten amb embarcació pròpia, que surt a l'alba perquè les mans expertes dels seus xefs preparin de manera exquisida els plats que degustaran els seus comensals. Un peix amb especial atractiu per a prendre durant dia a la vora de la mar és el cap-roig, així com la fritada de peix de roca, peix fregit amb varietat de peixos de delicat sabor: donzelles, grisos, serrans, vaques i esparralls, entre d’altres.

La compra en els animats mercats de peix és una experiència que cal viure, tant pels seus productes que s'ofereixen més frescos, variats i suculents que en qualsevol altre lloc, com pel seu ambient, perquè són un reflex de la vida d'aquest trosset de terra enmig del Mediterrani. Degustar-los en aquests entorns especials i descobrir les delicioses propostes que es presenten és un luxe que el visitant no es pot perdre.

Gaudir  de la Cuina i el Turisme de Menorca

Imatge-portada: Caldereta de Llagosta /Antoni Salva - Redacció Capital2020
Fonts i Imatges: Menorca Turisme/VisitMenorca/Redacció Capital2020