La verema 2022…..

  • Avança de 7 a 10 dies

  • Per les accions climàtiques que vivim

  • Es preveu sana i de qualitat

  • Segurament reduïda en un 15%

Amb la monitorització i el seguiment històric de la verema, l’INCAVI - Institut Català de la Vinya i el Vi, fa una estimació de la collita i maduració del raïm que transfereix a viticultors i Cellers.

L’hivern, estiu i primavera amb temperatures càlides i episodis de pluja escassos han portat situacions de sequera a les vinyes, en general a tot Catalunya. Aquest fet ha provocat un avançament de la verema d’entre set i deu dies en diferents zones de Catalunya. Tot i això, gràcies a les tasques de maneig dels viticultors, que han llaurat amb més freqüència les vinyes per aprofitar la saó, els ceps tenen un bon desenvolupament i s’han equilibrat.

Fins al moment, les condicions meteorològiques estan propiciant una verema molt sana i amb un bon nivell de sucres i àcids al raïm. Els raïms blancs madurs se’ls aprecia una bona maduresa gustativa i aromàtica, malgrat la intensa calor. Tot i la previsió d’una collita menor pel nombre de raïms que s’observen, s’espera que la reducció sigui lleugera (15 % de mitjana) si el pes mig de raïm es pot mantenir dins dels valors normals; fet que dependrà de les pluges que es puguin donar.

Des de 1984 l’INCAVI monitoritza i fa un seguiment històric de la verema, amb coordinació amb els tècnics de les Agrupacions de Defensa Vegetal i les Denominacions d’Origen. El seguiment es fa a peu de vinya, recollint mostres en diferents camps per tenir dades d’estimació de collita i maduració de raïm, dades que es transfereixen als viticultors i cellers perquè aquests disposin de més informació per prendre decisions a l’hora d’iniciar la verema. Aquestes estimacions es duen a terme a través d’una avaluació de la sortida de raïms després de la floració i amb controls de maduració i tècniques d’assaig a les instal·lacions de l’INCAVI.

Pel que fa la sortida de raïms, tècnics de l’INCAVI recullen dades de 21 vinyes de varietats macabeu, xarel·lo i parellada. Per aquest 2022, la sortida de raïms ha estat entre un 4% i un 33% inferior a la campanya 2021, sent més reduïda en la varietat macabeu i més conforme en la xarel·lo. Estimacions de raïms fetes en altres zones com la Conca de Barberà o la Terra Alta destaquen un nombre de raïm regular.

Pel que fa l’orientació sobre l’inici de la verema, des de l’1 d’abril fins el 31 de juliol, tècnics de l’INCAVI analitzen les temperatures diàries i els graus acumulats i, a finals de juliol, es fan controls de maduració en diferents vinyes. Les dades recollides mostren que hi ha un avançament d’entre set i deu dies en la verema.

La verema 2022 a Catalunya

Previsió de verema en les diferents DO catalanes

Segons les dades recollides pels tècnics de l’INCAVI i de les Denominacions d’Origen, els controls de maduració iniciats l’ultima setmana de juliol en diferents vinyes del Penedès i de la DO Cava confirmen que està avançada la maduració de la varietat chardonnay entre 7 a 9 dies respecte del 2021. Al Penedès, la verema s'avança pel destí d’escumosos o tipus de vins de varietats primerenques. Hi ha parcel·les que s’han veremat el 27 de juliol (6-9 dies més aviat que l’any 2021), però l’entrada de raïm es generalitzarà la setmana del 8 d’agost. S’espera una verema el 15-20 % inferior al 2021 i al voltant del 25 % menys que un any normal.

A Costers del Segre, la sequera ha afectat a tot el territori i s’espera una reducció de la collita d’un 10% a les zones de secà. Les de reg, es preveu una campanya normal. Les primeres varietats a veremar han estat el chardonnay a Raimat, el 29 de juliol i es preveu collir sauvignon blanc i ull de llebre a Pallars la segona quinzena d’agost i viognier i syrah a les Garrigues a principis de setembre.

La verema que s’iniciava en moltes denominacions d’origen a principis de setembre, es preveu que s’avanci a finals d’agost. Són exemples, la DO Alella, on es començaran a collir algunes varietats primerenques més aviat de l’habitual, però la major part de cellers preveuen collir entre finals d’agost i inicis de setembre. La DO Conca de Barberà també creu que avançarà l’inici de la collita a finals d’agost i es generalitzarà al setembre. A la DO Pla de Bages es preveia un avançament del cicle vegetatiu, però al tractar-se d’una zona tardana i per les condicions de calor i sequera, el moment òptim per a la collita de les varietats més primerenques encara és incert, però segons les dades que es tenen, es creu que tindran un nombre de raïms baix i una reducció de la collita.

A l’Empordà, la previsió és que es comenci entre 4 i 7 dies abans de l’habitual per la intensa calor i per la manca d’aigua. Aquests factors també fan pensar amb un volum de collita més baix al de l’any passat i de la mitjana dels últims anys. En zones una mica més humides, la vegetació de les vinyes s’ha mantingut millor.

A la DO Tarragona, esperen una collita irregular amb un lleuger descens en algunes varietats, i, en d’altres com les garnatxes i carinyena, bona i similar a la mitjana. L’inici de la verema es creu una setmana abans del normal. A la DO Terra Alta tenen una bona previsió de collita i és la zona que tenen menys problemes per la manca d’aigua a les vinyes. En unes vinyes puntuals, la producció es veurà minvada per una tempesta amb pedregada del passat 6 de juliol.

En el cas de DO Montsant encara és una mica aviat per a fer una previsió de verema, però també es preveu un avançament d’uns 5 dies respecte l’any passat. De moment han passat les onades de calor de juny i juliol sense que s’observessin els danys que van patir a l’estiu del 2019. Igualment, la DOQ Priorat, també veu avançada la verema.

Font i Imatges: Incavi