Un tema d'actualitat mundial.....

  • La capacitat i habilitat dels éssers humans

  • Per a la superació i reacció contra crisi i perdudes

  • Perquè la vida té un sentit

La resiliència és un dels temes d'actualitat i característiques que han de tenir els professionals per a uns certs càrrecs i posicions en els camps d'activitat i acompliment de les nostres vides.

De la meva recerca sobre la qüestió podria definir la resiliència en forma resumida com la capacitat dels éssers humans per a superar pèrdues, fracassos, malalties, derrotes i més; i reaccionar amb totes les seves facultats superant aquestes crisis i/o pèrdues. Alguns exemples podrien aclarir l'exposat.

Resiliencia

Per exemple, els que van sobreviure en els camps de concentració de l'holocaust en la II Guerra Mundial, tenien un escut format per diversos factors, entre altres, el sentit de l'humor, que els va ajudar a tenir una perspectiva crítica de la situació.

Molts lectors m'han demanat que els informi sobre els llibres i/o revistes que llegeixo i reviso per a redactar els meus articles.

A partir d'ara tractaré de compartir aquesta informació amb tots i demano disculpes perquè en el passat no el vaig fer, ni vaig contestar, la raó és senzilla em vaig oblidar.

Per a aquest complex i important tema els recomano consultar i/o comprar el llibre editat per Harvard Business Review Press titulat "Intel·ligència Emocional Resiliència". Per a mi un dels millors resums i anàlisis.

Les persones resilients reuneixen tres característiques: Acceptar la realitat, una profunda convicció que la vida té un sentit i una habilitat increïble per a improvisar.

Es pot recuperar d'un revés amb una o dues d'aquestes qualitats, però només serà resilient amb les tres.

Ara passem a la reflexió. Cada individu té en les seves vides variades experiències, que segons siguin positives o negatives afectaran i definiran el seu nivell, podríem dir, de resiliència.

Aquells que han perdut als seus pares han sofert molt en la seva infantesa, amb dolors no sols emocionals sinó també físics. Que han estat marginats, maltractats, mal nodrits, ridiculitzats, etc., tindran quan siguin adults poca resiliència, amb les excepcions que confirmen la regla.

Completant l'anteriorment exposat, recordem que el dolor el senten tots els mamífers, però el sofriment és una altra cosa.

Per això el que afecta la formació de l'ésser humà per al desenvolupament de la seva resiliència no és el dolor, és el sofriment que afecta en la seva memòria i es registra en ella.

Per a concloure, la resiliència és la capacitat de recuperació, i per a ampliar l'explicació concloc amb un dels tants exemples prenent el de Donald Trump, per ser un cas potser el més extraordinari.

Trump es va recuperar de dues catàstrofes financeres en els seus negocis de casinos, va passar a ser un pròsper promotor immobiliari i a triomfar com a productor i estrella en els reality xous, fins a arribar a convertir-se en el president dels Estats Units (pres del llibre que recomano en aquest article).

Resiliencia

Per als qui tenen interès a ampliar la informació incloem les possibles preguntes com segueixen:

Tipus de Resiliència. -

  • Resiliència Psicològica: Té a veure amb l'estat mental d'una persona, entre més sòlid i fort sigui, més opcions de superar problemes té un líder.
  • Resiliència Emocional
  • Resiliència Corporal
  • Resiliència Comunitària

Reflexió final: "La resiliència potencia la felicitat".

Versió original: castellà
Autor: Joseph Garzozi
Imatge-portada: Ran-Berkovich-axpjgviJWmk-unsplash
Imatges-interior: Charlesdeluvio-rRWiVQzLm7k/Frank-mckenna-OD9EOzfSOh0-unsplash