"Per poder gaudir d'un simple cafè, has de saber com ordenar-cuidant la teva salut".

  • Aquesta breu reflexió, amb una mica d'humor, gràfica com hem canviat.

  • Observi com el nostre costum i forma de demanar un simple cafè; té el seu protocol.

Recordant els meus anys viscuts a Madrid en l'imperdonable cafè de cada dia, poso com a exemple com ho ordenàvem: un tallat, curt de llet i llarg de cafè o viceversa. A punt la comanda, el sucre si o no, i a gaudir-lo.

Avui hem d'especificar si el cafè és sense cafeïna, si és amb llet deslactosada i en lloc de sucre, amb stevia o splenda. Si demanem una mica de pastisseria, molts pregunten si té alguna cosa sense gluten.

Como hemos cambiado nuestras costumbres en cafeterías y restaurantes

Aquest és un breu i simple exemple que es complica als restaurants quan els clients pregunten pels ingredients de les receptes del seu plat perquè són al·lèrgics a un ingredient o altre.

Els cambrers han de ser meticulosos, igual que els cuiners, perquè qualsevol error pot tenir serioses conseqüències, tenint a més de saber qui va demanar què. Hi ha certs països en què les legislacions protegeixen el consumidor i per això hi ha demandes legals.

No sé si hi ha cafeteries i restaurants en certes ciutats i països que tinguin, a més de la seva farmaciola d'emergència, alguns medicaments de venda lliure sense receptes per a al·lèrgies i reaccions a certs aliments o begudes per a clients amb afectacions i que hagin perdut la medicació o tinguin alguna reacció o afectació.

Això ens indica que per diverses raons hi ha més afectats i afectacions amb els aliments i begudes en aquests temps que en el passat. Serà per ventura pels molts químics i nous processos amb què elaboren els productes que consumim. Amb tristesa veig que els meus nets són més vulnerables que els meus fills, i aquests més que nosaltres els avis i pares.

No conec si alguna institució o professional hagi realitzat una investigació sobre aquesta nova realitat. També visualitzo que, en un futur no molt llunyà o potser ja hi ha, petites farmacioles tipus farmàcia en cafeteries i restaurants que ofereixin medicaments de venda lliure que no requereixin receptes. I així tenim una nova realitat d'un servei combinat en aquests locals d'aliments i begudes amb els que ofereixen les farmàcies.

Aquest és el nostre planeta, en canvi continu en tots els camps i en totes les ciutats i països.

Si a això sumem que almenys hauran d'indicar: "No recomanable per a diabètics, llevat que prenguin la seva medicació", o alguna cosa semblant, per prevenir i cuidar la salut ciutadana més afectada pels canvis en els productes, cultius i més amb l'ús de químics i altres ingredients.

Versió original: castellà

Imatge cafès: cyril-saulnier-mpSMThAU4OY-unsplash