Sense violències masclistes.....

  • Del mar a la Sala d’Exposició

  • Fins al 23 de març a Vilanova i la Geltrú

  • Després, Tarragona, Cambrils, L’Ametlla de Mar i La Ràpita

  • L’objectiu principal “la dona”

“Dones del Mar” una exposició audiovisual a les Cases del Mar que vol donar visibilitat a les dones que han estat o estan vinculades a l’àmbit marítim. Ha sigut creada per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del departament de Drets Socials.

L’exposició es podrà visitar a la Casa del Mar de Vilanova i la Geltrú fins al 23 de març; després, l’exposició, passarà per les diferents Cases del Mar participants: les Cases del Mar de Tarragona, Cambrils, l’Ametlla de Mar i La Ràpita.

Aquesta és una acció emmarcada dins del Segell “Aquí no hi caben les violències masclistes” que pretén identificar els equipaments cívics com espais segurs on les violències masclistes. Els objectius de "Dones del Mar" són:
• Visibilitzar el paper de la dona en l’àmbit marítim
• Crear un material de sensibilització en els rols de gènere en l’àmbit marítim
• Construir el projecte a partir de la participació ciutadana de les pròpies dones vinculades a les Cases del Mar
• Donar protagonisme a la tasca que realitzen les Cases del Mar
• Oferir una acció amb perspectiva de gènere a aquest tipus d’equipament

L’exposició compta amb els testimoniatges de diverses dones vinculades al mar: l’Antònia Ruiz, una pescadora jubilada i l’Iris Czibor, la secretària de la Confraria de pescadors de Vilanova i la Geltrú; la Flori Balagué que és “remendadora” i la Maribel Cera, pescadora i presidenta de l’Associació Catalana de dones pescadores, de la Ràpita; la Mª Rosa Costa, treballadora de la llar de Cambrils i l’Elisenda Pou, professora de l’Escola Nauticopesquera de Catalunya, de Tarragona. Durant la inauguració, la directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Cesca Domènech, ha reblat: “la pesca és un sector fonamental al nostre país i les dones hi tenen un paper primordial. Volem contribuir a visibilitzar el seu paper, trencar estereotips i explicar que les dones en són part important.”

Dones del Mar exposicio interior.png

Les Cases del Mar

Les Cases del Mar són espais públics de participació i convivència oberts a tothom, amb la missió principal de vertebrar la comunitat per afavorir la cohesió social, l’equitat, l’arrelament i el sentiment de pertinença al país i promoure la transmissió de valors cívics i comunitaris que permetin la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i les ciutadanes mitjançant un conjunt de serveis i recursos a l’abast de tota la comunitat. Aquests equipaments constitueixen especialment un punt de referència per a les persones treballadores del mar i les seves famílies.

Segell “Aquí no hi caben les violències masclistes”

La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària promou el segell “Aquí no hi caben les violències masclistes”, entre 42 equipaments cívics amb l’objectiu d’identificar aquests equipaments com a espais segurs on les violències masclistes no es permeten i ampliant també el suport a les dones o persones que pateixen violències masclistes per la seva orientació o identitat de gènere. Amb el segell, també es pretén oferir un acompanyament continuat als i les professionals del equipament en la construcció d’espais lliures de violències masclistes.

Aquest segell contempla diverses accions, com tallers per a grups de persones grans sobre relacions lliures de violències i sexualitat, o sobre noves masculinitats per a grups de joves. Una altra de les accions del segell és revisar la cartelleria de l’equipament perquè sigui inclusiva, elaborar guies, contes i infografies, així com formar les persones responsables dels equipaments cívics perquè coneguin el circuit d’atenció a les violències masclistes del Departament d’Igualtat i Feminismes, amb l’objectiu de millorar la detecció de les violències masclistes.

Font i Imatges: Departament de Drets Socials-Dixit/Gencat