L’espectacle casteller més gran del món.....

  • 68 anys: 1932 - 2024 

  • Torredembarra, el 29 de setembre: 12 colles

  • Tarragona, el 5 d’octubre: 18 colles

  • Tarragona, final 6 d’octubre: 12 colles

  • XXIX Concurs de Castells amb 42 colles

  • Trobada de Colles Internacionals, 5 d’octubre 

  • Veure posició al Rànquing Estrella – AQUÍ-

Aquest matí ha sigut presentat en una nodrida Roda de Premsa celebrada al Teatre Tarragona la XXIX edició del Concurs de Castells que se celebrarà, com ve sent habitual des de l’any 2014, en una triple jornada: el diumenge 29 de setembre, a Torredembarra; i el dissabte 5 i el diumenge 6 d’octubre, a la Tarraco Arena Plaça (TAP) de Tarragona.

La presentació del Concurs de Castells, l’espectacle casteller més gran del món, l’han fet avui la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, i l’alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, en un acte durant el qual s’han desvetllat altres aspectes de la pròxima edició, com la imatge del cartell del Concurs 2024 o el dia que es posaran a la venda les entrades.

“L’espectacle casteller més gran del món”


La imatge d’enguany, obra de l’artista visual Ricard Martínez Teruel, és una superposició de 68 fotografies, des del primer fins a l’últim Concurs de Castells

En aquesta XXIX edició hi participaran novament quaranta-dues colles castelleres. Dotze d’elles ho faran el diumenge 29 de setembre, a Torredembarra; divuit agrupacions més actuaran el dissabte 5 d’octubre, a la TAP; i les dotze millors colles castelleres del país participaran en la jornada de diumenge, també a la TAP de Tarragona.

Les agrupacions que prendran part en l’edició del Concurs de Castells de 2024 quedaran definides el 31 d’agost, en funció de la seva posició al Rànquing Estrella, mentre que el sorteig d’ubicació a plaça i l’ordre d’actuació en les tres jornades, se celebrarà el dimecres 11 de setembre a la tarda, en un acte públic al Teatre Tarragona que serà retransmès en directe per TAC12 i la La Xarxa+.


La posada a la venda de les entrades per assistir a les jornades de dissabte i diumenge a la TAP serà el 24 de juliol. El nombre d’entrades disponibles per a la jornada de dissabte serà de 5.000, i per l’endemà diumenge, 6.000. Pel que fa als preus, les entrades del dissabte 5 d’octubre costaran 6 €, i les del diumenge 6 d’octubre, 15 € a la primera graderia (amb seient), i 12 € al segon pis (dempeus). En tots els casos es mantenen els mateixos preus que el Concurs 2022. També es reservaran entrades per al programa “Apropa Cultura”, adreçat a millorar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat a través de la cultura. La jornada de Torredembarra és gratuïta i oberta a tothom.

Pel que fa a la jornada del diumenge 29 de setembre a Torredembarra, l’alcalde, Eduard Rovira, ha refermat “el compromís i la dedicació de Torredembarra amb el Concurs de Castells” i s’ha mostrat convençut que el 29 de setembre “es tornarà a viure una gran jornada castellera”.

Imatges d'avui 

Trobada de colles internacionals

El dissabte 5 d’octubre, però en horari matinal, la Plaça de la Font tornarà a acollir, una edició més, la Diada Castellera Internacional amb la participació de colles vingudes de fora de Catalunya.

La consellera Sandra Ramos ha posat en valor “l’aposta ferma de la ciutat per aquesta fita, la més important i única de tot el calendari casteller”. La consellera Ramos ha agraït tant a l’Ajuntament de Torredembarra com a les altres administracions, patrocinadors i a les colles castelleres el seu suport. “La unió dels diferents esforços fan possible el cim”, ha dit Ramos.

Un cartell fet a semblança dels castells

L’acte de presentació ha servit també per donar a conèixer la nova imatge del Concurs de Castells 2024, obra de l’artista visual Ricard Martínez Teruel, així com la seva adaptació al cartell de la XXIX edició, que ha confeccionat el dissenyador Miquel Àngel Cuesta.

Ricard Martínez ha titulat la imatge “Arquitectura palpitant”, que ha realitzat per mitjà de la refotografia, un gènere fotogràfic que l’autor practica des de fa més de vint anys. L’obra ha estat laboriosa, meticulosa, metòdica i molt tècnica, talment com es fan els castells. En aquest sentit, Martínez Teruel ha volgut incorporar en el procés de creació “la manera com s’erigeixen les estructures de carn i os que calia representar”, ha dit.

La manera d’aconseguir-ho ha estat “combinant fotografies que, a partir d’una primera imatge, del I Concurs de Castells del 1932, s’anessin enfilant les unes sobre les altres, com si cada imatge esdevingués una part del castell resultant que acaben formant diverses instantànies històriques. D’aquesta manera, la representació final està edificada de forma anàloga a allò que representa”, ha remarcat Martínez Teruel.

En total s’han visualitzat 973 fotografies, de les quals se n’han seleccionat 224 i, d’aquestes, se n’han acabat utilitzant 68, de tots els anys en què s’ha celebrat el Concurs de Castells. Aquestes 68 imatges són les que configuren, superposades les unes a les altres, la imatge definitiva del cartell. El resultat final és una imatge que ha anat creixent en base i alçada, en una amalgama de colors de camises que testimonia l’evolució i el creixement del món casteller.

L’autor també s’ha mostrat satisfet “d’haver pujat a aquest castell d’instants fotogràfics” que representa el cartell d’enguany, i considera que “el resultat final condensa la història del Concurs de Castells, des de la primera edició fins a l’actualitat, transmetent la força d’una arquitectura viva”.

El Concurs de Castells està organitzat per l’Ajuntament de Tarragona en col·laboració amb l’Ajuntament de Torredembarra. Compta amb el patrocini institucional de la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, el patrocini principal d’Estrella Damm i Repsol, i el patrocini oficial de BASF i CaixaBank. Els mitjans oficials són TAC12, La Xarxa+, Tarragona Ràdio, 3Cat i Catalunya Ràdio. La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya hi dona suport.

 "Els castells son tradició i cultura catalana"
"Els Castells son Patrimoni Immaterial de la Humanitat (Unesco - 2010)"

Nota: Volem recordar-vos des de Capital2020, que ens podeu demanar el lliurament de les fotografies i vídeos que publiquem, amb una millor qualitat (pes original), perquè estan a la vostra disposició. O podeu fer a "contacte" i fem la tramesa.

Imatge-portada: Roda premsa-Redacció Capital2020-15/05/2024
Imatges-interiors: Redacció Capital2020- 15/05/2024
Fonts: Roda Premsa Concurs de Castells/ Coordinadora de Colles Castelleres/Redacció