Un any molt pictòric…

  • Exposicions, Congressos i Esdeveniments

  • Amb motiu d'aniversaris de Pablo Picasso i Joan Miró

  • A Barcelona i el món

  • Celebració Picasso 1973-2023, 50 anys

  • Aniversari de Joan Miró 1983-2023, 40 anys

  • Instrument Cultural i Turístic

Amb motiu del 50è aniversari de la mort de Pablo Picasso el 8 d'abril del 2023, els governs d'Espanya i de França han acordat treballar conjuntament per a celebrar la seva obra i el seu llegat artístic amb un programa d'activitats d'abast internacional que vol reflectir la vigència del treball de l'artista en nombroses institucions culturals de renom, tant a Europa com als Estats Units. Per això s'ha dissenyat un programa d'exposicions internacionals oficial per a celebrar, redescobrir i analitzar l'obra de Picasso sota el nom de Celebració Picasso 1973-2023.

El Museu Picasso de Barcelona, genera una gran quantitat de visites dins dels circuits turístics de la ciutat o d'operadors internacions, d'aquí la importància que tindrà aquesta celebració. Si durant l'any 2022, el museu va rebre 794.806 visitants, amb aquest acord, la xifra es multiplicarà. Serà un gran instrument turístic i cultural.

La Celebració Picasso 1973-2023 s'articula entorn de més de quaranta projectes expositius i dos congressos acadèmics i la seva organització està adscrita al Ministeri de Cultura i Esport. La gestió a Espanya correspon a Acció Cultural Espanyola (AC/E), sota la Comissió Nacional per a la Commemoració del 50è aniversari de la mort de Pablo Picasso, que inclou la més alta representació de les administracions de l'Estat, ja que reuneix en les principals administracions estatals, autonòmiques i locals espanyoles, com també els principals museus i una selecció d'especialistes en l'obra de Picasso. Una bona oportunitat perquè les agències de viatge i operadors puguin desenvolupar paquets turístics amb la temàtica.

D'altra banda, El Musée National Picasso-París des de França i la Comissió Nacional per a la Commemoració del 50è aniversari de la mort de Pablo Picasso a Espanya, són els promotors del projecte.

2023,  l'Any Picasso i Miró

Miró-Picasso

La Fundació Joan Miró i el Museu Picasso en el marc de la celebració del 50 aniversari de la mort de Pablo Picasso i coincidint amb els 40 anys de la mort de Joan Miró, organitzen l'exposició Miró-Picasso, que tindrà lloc de manera simultània a totes dues seus, entre el 19 d'octubre de 2023 i el 25 de febrer de 2024.

El fil conductor de l'exposició parteix de dos conceptes essencials: d'una banda, l'amistat que van mantenir al llarg de la seva vida Joan Miró i Pablo Picasso, que es pot veure en obres i documents que recullen les seves trobades, i de l'altra, el seu reconeixement a Barcelona, que es va materialitzar en el llegat que els dos van deixar a la ciutat en forma de museus monogràfics que porten el seu nom. La mostra posa també en relleu les coincidències i divergències dels dos artistes en el terreny artístic.

És la primera vegada que la Fundació Joan Miró i el Museu Picasso organitzen i produeixen conjuntament una única exposició en dues institucions que, per elles mateixes, són una clara manifestació de la intensa i extensa relació que Miró i Picasso van mantenir amb la ciutat comtal.

La doble efemèride que té lloc el 2023 -el 50è aniversari de la mort de Picasso i el 60è aniversari del Museu- és una ocasió única per a tornar a parlar de la vinculació de Picasso amb Barcelona.

El Museu ha treballat per a oferir una programació molt àmplia i variada i ho ha fet creant xarxa amb altres institucions de la ciutat que s'han sumat a celebrar Picasso i a celebrar Barcelona. Aquesta xarxa de col·laboració ha afavorit l'extensió de les activitats de difusió de la vida i obra de Picasso i de la seva vinculació amb Barcelona, pel conjunt de la ciutat i, alhora, ha convertit Picasso en protagonista de la programació cultural i d'atractiu turístic de Barcelona d'enguany.

Les activitats es complementen amb la campanya #Parlem Picasso.

2023, l'Any Picasso - quadre "Guernica-1937"

#ParlemPicasso

Pablo Picasso arriba a Barcelona amb la seva família el 1895, té 13 anys, i viu l'esclat de la joventut a la ciutat Comtal. Aquí assisteix en les classes de l'Escola de Belles arts “Llotja”, té els seus primers estudis, publica la seva primera il·lustració, realitza el seu primer gravat i la seva primera escultura, la seva primera exposició individual… i fa amics per a tota la vida.

Nou anys després, el 1904, marxa definitivament a París i només torna a Barcelona en comptades ocasions, com l'any 1917, en què va fer una estada de sis mesos amb motiu de l'estrena del ballet Parade al Gran Teatre del Liceu.

Picasso estimava Barcelona i el Museu Picasso és el testimoni més evident. El Museu no hauria obert les portes el 9 de març de 1963 al carrer de Montcada si no hagués estat, d'una banda, per la voluntat del mateix artista i, de l'altra, per la determinació i el compromís de diverses persones reunides.

Ara, 60 anys després i centenars de milers de visitants de tot el món després, és el moment de tornar al Museu i mirar-lo amb altres ulls.
Parlem Picasso (Parlem Picasso) és una iniciativa del Museu que busca encuriosir per la presència i els vincles de l'artista amb Barcelona. Establir un diàleg amb la ciutadania, forjar opinions entorn de Picasso, conversar, dialogar, conversar, debatre i criticar si fa falta. Sempre des del coneixement.

Parlem Picasso, apel·la als ciutadans i ciutadanes de Barcelona, de tota Catalunya i del món a participar activament en les celebracions del 60è aniversari del Museu Picasso i del 50è de la mort de l'artista.

Imatge-portada: Promoció Celebració
Imatge-interior: Picasso i Miró 1967- foto de Jacqueline Picasso
Fonts i Imatges: Museu Picasso