Importància de Tàrraco en l’Occident romà...

  • Una descoberta de 1923 a Tarragona

  • La Necròpolis Paleocristiana

  • Amb més de 2.000 tombes

  • La rehabilitació començarà el 2024

Activitats per a tots els públics per celebrar els 100 anys de la descoberta de la necròpolis paleocristiana de Tàrraco.

L’any 1923 els treballs de construcció de la Fàbrica de Tabacs, a Tarragona, van posar al descobert una necròpolis paleocristiana que va resultar ser l’àrea funerària tardoromana a cel obert més important de l’Occident romà, amb més de 2.000 tombes que abasten des del segle III fins a l’època visigòtica.

Cent anys després, s’inicia la commemoració del centenari del descobriment de la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona, que durarà tot l’any 2023.

La celebració

El tret de sortida es va fer el diumenge, 26 de febrer, amb una dramatització de textos clàssics llatins i un tast d'aliments dels banquets dels ritus funeraris romans.

S'ha dissenyat una programació diversa que inclourà una exposició fotogràfica als jardins de la Necròpolis, activitats de reconstrucció històrica i jornades de divulgació.

Rehabilitació de la necròpolis

La necròpolis està inclosa en el Conjunt Arqueològic de Tàrraco, inscrit a la Llista de Patrimoni Mundial de la Unesco des de l'any 2000.

S'invertiran set milions en la rehabilitació. La inversió és finançada per als fons europeus Next Generation.

Necròpolis paleocristiana de Tàrraco 1923

Rehabilitació de la necròpolis

La necròpolis està inclosa en el Conjunt Arqueològic de Tàrraco, inscrit a la Llista de Patrimoni Mundial de la Unesco des de l’any 2000.

S’invertiran set milions en la rehabilitació. La inversió està finançada per els fons europeus Next Generation.

Durant el 2023 es farà el concurs d’idees per a la redacció del projecte i es preveu que les obres s’iniciïn el 2024, per tal d’assolir l’objectiu que estiguin executades el juny de 2026.

Història del jaciment

Els treballs de construcció de la Fàbrica de Tabacs, l’any 1923, van posar al descobert unes restes arqueològiques, entre les quals destacava una extensa necròpolis dels primers romans cristians, d’entre els segles III-V dC. Aquest cementiri formava part d’un suburbi fora muralles a la vora del riu Francolí.

L’àrea d’enterraments fou excavada en gran part per mossèn Joan Serra i Vilaró, entre els anys 1926 i 1931. Amb la voluntat de preservar i mostrar part de les restes es va erigir un museu monogràfic el 1930, dedicat a explicar la Necròpolis. L’any 1971 les excavacions es van cobrir amb un sistema de cúpules dissenyades per Emilio Pérez Piñero.

Font i Imatges: Gencat