Un “NO” a l’abandonament escolar......

  • L’objectiu del programa “Mentora”

  • L’acompanyament personal i educatiu

  • En la transició educativa

  • Especialment de 14 a 18 anys

  • Pots ser part, suma't

Un nou programa de mentoria educativa per acompanyar joves d’entre 14 i 18 anys en les etapes de transició educativa que impulsa la Fundació Bofill es diu “Mentora”, amb l’objectiu de reduir l’abandonament escolar, un dels grans reptes que tenim a Catalunya.

• L’abandonament escolar és un dels grans reptes socials i educatius que tenim a Catalunya, i els programes de mentoria contribueixen a fer que el jovent continuï estudiant i així pal·liar les desigualtats educatives.

• Vols ser un impulsor local de MENTORA des del teu territori i descobrir el potencial de la mentoria per reduir l’abandonament? Ajuntaments, centres educatius, entitats socioeducatives… sumeu-vos-hi!

A Catalunya, un de cada sis joves deixa els estudis abans de graduar-se en Batxillerat o FP de grau mitjà. Molts d’aquests joves, a més, ho fan sense tenir ni tan sols l’ESO. Per posar-ho en perspectiva, el 2022 van deixar el sistema educatiu més de 97.000 persones, això equival a la capacitat del Camp Nou o a 3.200 aules plenes.

Mentora el nou programa

La diferència entre continuar o abandonar els estudis abans d’acabar la secundària postobligatòria pot marcar profundament l’accés a possibilitats d’una vida plena per als joves. Continuar estudiant és tenir accés a més oportunitats personals i professionals i, per tant, la clau per a una societat més igualitària, democràtica i cohesionada.

L’abandonament escolar és un dels grans reptes que tenim a Catalunya, i com a tal cal que des de tots els àmbits i administracions s'actuï per fer-hi front.

Com ja han demostrat moltes bones pràctiques a Catalunya, la mentoria pot contribuir a reduir aquestes desigualtats donant acompanyament personal i educatiu a l’alumnat durant les transicions educatives a l’educació secundària. I pot fer-ho gràcies a la mobilització de la societat civil, ajuntaments, instituts i entitats socioeducatives…

“Un programa de mentoria educativa perquè cada
vegada més i més joves decideixin continuar estudiant”.

Per això, la Fundació Bofill impulsa MENTORA, per complementar i enfortir la tasca d’acompanyar als adolescents en els moments de transició educativa (sobretot entre 14 i 18 anys) conjuntament amb ajuntaments, instituts i entitats socioeducatives que l’impulsaran localment.


MENTORA és un programa de mentoria educativa es podrà dur a terme amb alumnat de cada territori gràcies a voluntaris i voluntàries seleccionades i formades, i amb monitoratge d’equips professionals. L’objectiu és aconseguir que cada vegada més i més joves decideixin continuar estudiant. Gràcies a l’acompanyament de persones del seu entorn que complementaran la tasca que ja fan professionals i famílies, tot passant estones de qualitat amb ells i elles, tenint converses significatives i fent activitats per tenir la informació, les capacitats i el suport per tirar endavant.
"Mentora" el nou programa
La Fundació Bofill ha presentat MENTORA en una jornada a entitats, centres educatius, ajuntaments i agents educatius que es vulguin sumar a la proposta i impulsar el programa Mentora amb adolescents i joves del seu territori. La iniciativa ha estat dissenyada a partir del coneixement i aprenentatges provinents d’experiències de mentoria educativa amb l’objectiu que es pugui impulsar per part dels equips locals.

Els equips que vulguin sumar-s’hi per impulsar Mentora el curs vinent poden inscriure’s a una sessió informativa o bé directament presentar la seva candidatura abans del 31 de maig.

“A Catalunya, un de cada sis joves abandona l’institut
abans d’acabar els estudis postobligatoris”.

Al llarg de la nostra vida, tots i totes coneixem persones sense les quals avui no seríem qui som. Persones que ens han acompanyat quan havíem de prendre decisions difícils, que eren presents en moments clau quan pensàvem a tirar la tovallola i ens ajuden a superar obstacles i a millorar.

La mentoria ofereix la possibilitat de comptar amb una d’aquestes persones decisives. Algú amb l’experiència i la formació necessàries per comprometre’s amb un jove que està passant un moment difícil i no sap si abandonar els estudis. I a fer-ho des d’una posició d’igualtat: de tu a tu, sense imposicions, sinó acompanyant a trobar el camí que millor escau a cada jove, segons els seus interessos i fortaleses.

Si vols saber-ne més, entra al web del projecte i suma't a MENTORA! 

Imatge-portada: Sincerely-media-HFeG2vERmWo-unsplash/Capital2020
Font i Imatges: Fundació Jaume Bofill