L’Ajuntament de la Bisbal del Penedès convida a visitar l’exposició “Tota pedra fa paret”

Aquesta exposició es presenta a la sala gran en el Centre Municipal de Cultura (CMC) de La Bisbal, entre l’16 d'abril al 21 de maig, com a part del coneixement de “La pedra seca a Catalunya”.

Estarà oberta cada tarda, de 17h a 20h, de dilluns a divendres. Entrada Lliure.

Les construccions de pedra seca tenen un gran valor històric i són un autèntic referent identitari a molts territoris on predominen. En aquest sentit, han configurat al llarg dels segles uns paisatges agrícoles i ramaders de gran valor dominats sobretot per l'olivera, la vinya, l'ametller i els cereals, plenament adaptats als sòls i al clima.

La Pedra seca, exposició a La Bisbal del Penedès

Els murs de pedra seca, per la seva banda, a més de formar bancals o delimitar parcel·les, constitueixen rics ecosistemes per a moltes espècies animals (insectes i invertebrats, amfibis, rèptils i petits mamífers i també algunes espècies d'aus que hi nidifiquen) i vegetals (falgueres, líquens i molses).

Les ribes de la Mediterrània són una de les zones del món amb una major presència d'elements de pedra seca. La durabilitat del material usat (fonamentalment pedra calcària) i l'escassa vegetació espontània de les zones on abunda (a causa de l'escassa pluviometria) han contribuït a la conservació de moltes d'aquestes construccions: marges, barraques de vinya, cabanes de volta, basses, paravents, etc. Per la seva banda, la part meridional de Catalunya, les illes Balears, així com el nord del País Valencià constitueixen un dels màxims exponents de la pedra seca a la riba mediterrània.

llibre “Les barraques de pedra seca de la Bisbal del Penedès” de Jaume Miró i BanachLa presència de la pedra seca a Catalunya es manifesta d'una forma més tangible al Camp de Tarragona, el Penedès, als secans de les Garrigues, l'Urgell, el Segrià, la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, l'Empordà i el Montsià, entre d'altres.

Tanmateix si encara no teniu el llibre “Les barraques de pedra seca de la Bisbal del Penedès” – Part 1 OEST del bisbalenc Jaume Miró i Banach, recordeu que el podeu adquirir a la Biblioteca pública de la Bisbal del Penedès i a l’Ajuntament pel preu de 10€.

Imatges: Ajuntament La Bisbal
Font: Ajuntament de La Bisbal i Catpaisatge