Els objectius d'anar-hi.....

  • Gaudir del potencial natural, paisatgístic i turístic

  • Conèixer el patrimoni, la cultura i segles d'història

  • Descobrir les llegendes i l'aventura

  • Muntanyes, rius i boscos, terres endins de la Costa Daurada

El conjunt va conformar durant més de sis segles la Baronia d’Escornalbou. Després de la Desamortització de Mendizábal (1835) va quedar pràcticament en ruïnes. Ara és un gran recurs per gaudir del potencial natural, paisatgístic, patrimonial, cultural, històric i turístic. La Baronia recull a l’Argentera, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes, la Torre de Fontaubella i Vilanova d’Escornalbou. És un tresor rural i natural encara per descobrir a la Costa Daurada. A la vegada un refugi i un oasi de pobles petits, a tocar del mar i la platja.

És a les terres de l’interior a on ha continuat conservant certes virtuts i maneres de fer, que avui dia ja són una raresa. Els municipis que la integren, a cavall entre les comarques del Priorat i el Baix Camp.

Tant el Castell-Monestir com el seu entorn estan vivint un procés de transformació, l’inici del qual és l’Operació Baronia d’Escornalbou que encapçala la Diputació de Tarragona.

El Castell Monestir d’Escornalbou de Riudecanyes és una peculiar mansió senyorial de principis del segle XX. Està format per les restes de dos edificis medievals: el monestir de Sant Miquel, fundat el 1153, i el castell, construït al damunt de les restes d’una fortalesa romana. El seu propietari, el diplomàtic, egiptòleg i filantrop Eduard Toda, va seguir la moda de l’època de convertir edificis històrics en residències burgeses.

En ruïnes, fins que va ser adquirit per Toda el 1911. El va reformar seguint una interpretació molt personal. Fins i tot va decidir obviar les recomanacions i indicacions de Puig i Cadafalch. Així, es van enderrocar construccions, es van aixecar torres d’un exòtic estil medieval i es van reconvertir espais per adaptar-los a les necessitats i gustos del propietari

El resultat és encara visible avui: de l’antic monestir només se’n conserva l’església romànica, algunes restes de la sala capitular i l’estructura del claustre, que es va convertir en un mirador-jardí amb vistes al Camp de Tarragona. Del castell, convertit en casa senyorial i escenari de trobades de les principals figures de la Renaixença catalana, en destaca la biblioteca i la rica col·lecció de gravats, ceràmica, mobles i peces de la col·lecció que Toda havia reunit en els seus viatges.

Panorámica de La Baronia d'Escornalbou

Descobrir l’entorn natural

Els caps de setmana és un moment perfecte per aprofitar les visites guiades per descobrir l’entorn del seu emblemàtic monument des del punt d’inici, el camí de l’Hort dels Frares. Cal inscriure’s prèviament per telèfon (675 834 996) o per correu electrònic ([email protected]). Es recomana portar calçat còmode o de muntanya, gorra i aigua.

El sota-rasant d’Escornalbou és ple de sorpreses! Les excavacions fetes per les obres de consolidació del mur de l’inici del camí dels Frares han descobert el basament de sistema defensiu del castell monestir dels segles XV i XVI format per fileres de carreus o blocs de pedra darrera el mur. Aquesta intervenció arqueològica s’afegeix a les que s’estan fent i a les que s’han previst fer en el castell monestir per la seva recuperació i posada en valor per conèixer l’entramat arquitectònic medieval.

El senderisme té moltes possibilitats entre els set pobles i el Castell-Monestir que formen la Baronia d'Escornalbou perquè estan connectats per una xarxa de camins i senders, molts dels quals són històrics i tradicionals, amb orígens llunyans en el temps. El Pla director d'Escornalbou preveu la restauració i millora d'aquests camins i senders. En total amb aquest projecte es milloren 18 itineraris o camins, amb una longitud total de 68,2 quilòmetres, que inclou: la restauració i millora en diversos trams puntuals dels camins, la neteja i aclarida vegetal i forestal de la vora del camí, la creació de graons de fusta i trencaaigües en punts determinats, així com la restauració d'algun antic empedrat, la millora de la senyalització -banderoles, pals de seguiment, senyals amb pintura de continuïtat-, i la col·locació de panells informatius i faristols.

També contempla l'adequació de l'entorn de diverses fonts (de Vilamanya, del Galàped i del Ferro), l'entorn d'una antiga carbonera al peu del Castell, d'una bassa i la zona dels Horts dels Frares, o l'entorn d'un antic forn de calç, entre altres. Aquests punts reforcen la qualitat dels itineraris i divulguen els valors naturals, històrics, culturals i etnològics de la Baronia i converteixen aquest territori en un atractiu de primer ordre per als amants del turisme actiu i esportiu a diferents nivells, sigui amateur, professional o familiar: BTT, rutes a peu, curses de muntanya i trails, geocaching.......

El senderisme per La Baronia d'Escornalbou

És un territori que compta amb espais i boscos d’un gran valor natural i ambiental que permeten la pràctica del turisme actiu i esportiu a diferents nivells. El pantà de Riudecanyes és el punt de sortida d’excursions a les muntanyes de Serra d’Argentera, però tot el territori està farcit de senders i senderons recomanables per aficionats a caminar per la muntanya de diferents nivells de dificultat.

La Mola de Colldejou, un tossal de 922 metres sobre el nivell del mar, és una de les ascensions més emblemàtiques, no només de la Baronia d’Escornalbou sinó de totes les Muntanyes de Prades, junt amb la Mussara. Es pot pujar per una mitja dotzena de rutes diferents, depenent de la dificultat que es busqui. La Mola de Colldejou està situada a la Serra de Llaberia i les vistes des del cim, quan no hi ha boira, són espectaculars, albirant tot el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

Des de fa uns anys està permès el bany al pantà de Riudecanyes i s'hi poden practicar activitats nàutiques com pàdel surf, caiac i hidropedals, gràcies a l'entitat sense ànim de lucre Riudecanyes Aventura. Hi trobareu servei de monitoratge i la possibilitat d'adquirir diverses activitats adaptades al visitant, a més d'activitats per als centres escolars. Disposeu també de vestidors.

Les Llegendes

Aquesta terra és un pou sense fons de llegendes i històries de la història des del mateix moment de la fundació del castell-monestir d’Escornalbou. La llegenda explica que en la batalla per conquerir-la que van lliurar cristians i sarraïns hi va intervenir fins i tot l’arcàngel sant Miquel que, amb la seva espasa de foc, va decidir la lluita a favor dels cristians.

D’aquí que el castell porti el nom de Sant Miquel i el lloc on, suposadament, va tenir lloc la topada militar encara sigui coneguda com el “coll de la Batalla”.

Històries d’aquesta mena, amb més o menys base històrica-científica, però gairebé sempre situades en un lloc concret, sovintegen al castell d’Escornalbou i el seu entorn: falsificadors de moneda, bruixes perseguides, amors impossibles entre cristians i sarraïns, cavalls que salten al buit, frares que no compleixen els preceptes, mil-i-un combats i guerres…

Monasterir de La Baronia d'Escornalbou

La producció tradicional: Oli i Vins

L’oli, un dels productes de qualitat que es produeix a la Baronia d’Escornalbou. Malgrat que la majoria del territori no és apte per al cultiu per la seva complicada orografia, trobem un pes important del conreu d’oliveres. La principal productora d’oli de la Baronia és actualment la Cooperativa de Riudecanyes, com a resultat de la fusió fa una dècada de les cooperatives de Vilanova d’Escornalbou, Duesaigües i Riudecanyes.

Des d'allí s'organitzen diverses activitats al voltant de l'oleoturisme, com visites guiades, tastos, tallers i degustacions durant tot l'any. Al voltant de Riudecanyes es poden descobrir i visitar diverses oliveres centenàries de la varietat arbequina. El Centre d'Interpretació dels Fruits del Paisatge es un espai dedicat a l'Oli Verge Extra de Riudecanyes

La vinya era el principal cultiu dels pobles que integren la Baronia d’Escornalbou fins que la plaga de la fil·loxera va arrasar la vinya catalana el darrer terç del segle XIX.

Malgrat tot, la vinya s'ha mantingut com una de les activitats agràries que podem trobar en aquests municipis a cavall del Baix Camp i el Priorat. Per tant, els vins es consideren amb dues denominacions d'origen diferents. La part del Baix Camp pertany a la DO Tarragona, mentre la del Priorat està emmarcat en la DO Montsant. El raïm que es produeix va a parar a les cooperatives i cellers propers. Als establiments de restauració dels diferents pobles de la Baronia podreu tastar vins de qualitat.

Fonts i Imatges: Patrimoni-Gencat/Diputació de Tarragona