El peix és aliment, és vida.........

  • És part de la dieta mediterrània i, per tant, catalana

  • Catalunya a prop dels 26 milions de quilos en captures

  • Tarragona una costa i mar productives

  • Amb més de 9 milions de quilos a la llotja tarragonina

  • Ara torna el peix blau, múltiples beneficis per la salut

Tarragona compta amb una Llotja del Peix des de l'any 1928, encara que hi ha documentació que acredita, que és molt més antiga, segurament ja existia a la imperial Tàrraco dels romans, encara que amb el pas del temps la denominació i la seva ubicació ha anat canviat.

La pesca és un sector de gran tradició a Catalunya

La flota pesquera catalana opera fonamentalment en aigües litorals, i s'ha adaptat a la reglamentació de les espècies regulades del calador mediterrani, sorgida arran de la necessitat de preservar els recursos marins davant la situació de sobreexplotació pesquera.

Els darrers anys, les captures han disminuït mentre que la facturació ha augmentat, dada que mostra com el producte de la pesca es converteix en article de luxe i, conseqüentment, se n'exigeix la màxima qualitat. L’últim any les captures han estat de 25.774 tones.

La tradició de la llotja de Tarragona

La demanda de peix fresc per part de la població catalana no queda coberta per la seva pesca, que només satisfà les necessitats en un 20%. L'abastament de la població de Barcelona i d'altres nuclis urbans depèn majoritàriament de les remeses quotidianes de peix des de les regions gallega i cantàbrica.

La destinació de la producció pesquera catalana és la seva comercialització a Catalunya per al consum en fresc.

Pel que fa a la comercialització de les captures catalanes, tot el procés és canalitzat a través de les llotges o pòsits de pescadors situats als molls de pesca de cadascun dels ports, que són regentades per les confraries de pescadors i que empren com a sistema de venda, la subhasta holandesa o subhasta a la baixa que des dels anys noranta ja es fa de manera automàtica.

A Catalunya, a més, s'han instal·lat piscifactories continentals de truites, ostres i musclos. La producció aqüícola computa 7.192 tones.

Tornem a la llotja de Tarragona

Darrerament, el port pesquer de Tarragona s'ha consolidat com un dels ports més importants de Catalunya, amb més de 9 milions de quilos de captures de diferents espècies, cosa que representa al votant d’un 30% de la recaptació total de tots els ports catalans.

La tradicio de la llotja de Tarragona Cofraria

S'aprofiten, comercialment, gairebé totes les espècies procedents de la mar. Així no exclou pas la cotització comercial d'unes i la poca apreciació d'altres.

Estadísticament, la pesca es compartimenta en tres grans grups: peix, crustacis i mol·luscs. Que obeeixen a un criteri d'intenció crematística o qualitativa. Atenint-nos a les quantitats que s'obtenen de cada grup, el desequilibri és contrastat: el 94,5% del total és peix, el 4,5% mol·luscs i l'1,1% crustacis..

La flota pesquera del Port de Tarragona compta entre els anys 2015 i 2022 amb unes 50 pesqueres de mitjana, tant d'arrossegament ("arrastro"), amb barques del cèrcol o llum, i barques del tresmall i palangre, corresponents a les arts menors.

La pesca d'arrossegament s'ha especialitzat en les espècies més selectes com ara la "Gamba vermella, el Popet, l’escamarla "Gadagan de Tarragona", així com la Maire, el Lluç, Rap, Galera, Gamba blanca, Pop, Calamar, i tota classe de peix blanc"....

La tradicio de la llotja de Tarragona quadre

Quan parlem de les captures del cèrcol o llum, hi ha dues espècies d'aquest peix blau que destaquen en quantitat per damunt de les altres. Són la "Sardina i Seitó, Verat"....

Pel que fa a les arts menors i palangres, pesca més tradicional, n'és principal representant el tresmall amb barques petites i tripulació reduïda que es dedica a la captura del “Lluç de Palangre, el Llenguado, el Pop”, i ara també en temporada “Tonyina vermella i Emperador”.

Les pesqueres, excepte les de les arts menors, realitzen la veda biològica cada any per tal de regenerar les diferents espècies. Els mesos de gener i febrer corresponen a la veda d'encerclament i maig i juny són les d'arrossegament, amb la diferència que les barques d'arrossegament dedicades a la pesca de "gamba vermella", la veda biològica és de juny i juliol.

La tradicio de la llotja de Tarragona verat

Les captures de peix blau

Després de dos mesos de veda, els pescadors de l'encerclament, o de la llum, del port de Tarragona, que van sortir a la mar el dia 20 de febrer a la nit obrint la pesca de peix blau, en força èxit de captures. Aquest primer dia van arribar a la llotja de Tarragona al voltant de 16.000 quilos bàsicament sardina, seitó i verat, que són les especialitats de la costa tarragonina.

La Confraria i els armadors confien en una bona temporada de pesca i en la recuperació dels recursos econòmics, que aporten aquestes activitats, que es mantindran durant els deu mesos vinents fins al desembre vinent.

Recordem que el peix blau té múltiples beneficis per a la nostra salut perquè és una de les fonts principals d'àcids poliinsaturats, més coneguts com a Omega-3 i Omega-6, molt beneficiosos per a la prevenció de les malalties cardiovasculars, a més d'oferir-nos multitud de vitamines i nutrients molt necessaris per al nostre organisme. Aprofitem la temporada!

Fonts i Imatges: Confraria de Pescadors de Tarragona / Prodeca-Gencat / Capital2020