Estic segur que tots els lectors, tenen como a cert que de la gastronomia en Catalunya, la cuina catalana es una de les que concentra mes diversitat de sabors i colors, productes naturals i saludables que son part i origen de la tendència mundial amb el nom de “la dieta mediterrània”.

Dues comarques com son el Alt Penedès i el Baix Penedès comparteixen l'elaboració de grans vins i caves, tanmateix ho fan amb la cuina i expressament amb la preparació de “El Xató, que te des de l’any 1997 un circuit gastronòmic “La Ruta del Xató”, parlem-ne..., dons hi som en el millor temps per gaudir de aquest excel·lent plat.

El nom del plat es donat per la salsa que el condimenta (molt semblant al romesco), agraït plat que barreja els colors verd, vermell, groc, marró, negra, blanc, platejat i els seus diversos integrants com l’escarola, bacallà, tonyina, truita de patata, truita de mongetes, truita d'espinacs, pebrot vermell, ametlles, avellanes, pebre vermell, ceba, alls, nyores, anxoves, seitons, olives arbequines, olives negres, pa torrat, bitxo, tomacons, vinagre, jiluvert, pebre negre, sal i sempre un bon raig del millor oli verge d’oliva, tot segons la llar, el cuiner o restaurant que ho prepara.

No es coneix amb seguretat a on i quant neix “El Xató”, si recollim informacions escrites comencen a sortir comentaris a finals del segle XIX; primer va ser el diari “Eco de Sitges” del 16 de febrer de 1896, desprès l’any 1899 per part del diari “El Sol” de Barcelona.

L’origen te forta relació amb el vi del Penedès i el mar de les nostres costes. Hi trobarem una bona explicació quant recollim unes notes d’interès al respecte. La mes adient, sembla ser que quant el vi estava a punt del tast, es procedia a “aixetonar” la bota, que consisteix en posar una aixeta que permetia que el vi sortís, acte seguit els pagesos i mariners celebraven el “vi nou” amb un àpat dels productes de temporada i proximitat, peix salat i oli amb el que feien una salsa especial que va derivar amb l’actual “xato”.

Avui la Ruta del Xató, es organitzada i realitzada per cinc poblacions, El Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès, Vilanova i Geltrú i Calafell. Per proximitat i relació gastronòmica “el xató” també es part de les cuines a Canyelles, Cubelles, Cunit o Sant Pere de Ribas, i poc a poc el podem gaudir a molts dels restaurants de tota la costa daurada, de Garraf i l’interior.

Mapa de la Ruta del XatóMapa de la Ruta del Xató

Lo cert es que es un plat “excel·lent”, amb diversitat de preparacions, i que ens permet gaudir d’ell generalment els mesos d’hivern, des de novembre fins març amb la següent programació de diades locals:

  • Novembre 24: Festival del Xató de Vilanova i La Geltrú
  • Febrer 2: Xatonada Popular del Vendrell
  • Febrer 9: Festa del Xató de Vilafranca del Penedès
  • Febrer 20-26: Setmana del Xató de Sitges
  • Març 15: Xatonada Popular de Calafell

- Veure i descarregar el programa de la Ruta Aquí -

Xató i bon vi del Penedès, bon profit !!