El Ball avui té 20 dansaires d'entre 9 i 10 anys

• Quatre balls diferenciats per les presentacions
• Una cercavila al voltant de 1.200 metros de recorregut i danses
• El Vendrell a celebrat la Festa Major els dies 25, 26, 27 i 28 de juliol

La colla "Ball de Figuetaires" ja ha fet el salt, des dels assajos de juny i part de juliol, fins a l'activa participació en la Cercavila de la Festa Major Santa Anna 2021 del Vendrell.

Més endavant, l'últim trimestre d'enguany vindran les presentacions a Fira de Santa Teresa i la Setmana de l'Embarcada.

La Cercavila de Festa Major

El dia 26 és la festivitat de Santa Anna, patrona de la vila, i és el dia gran de la Festa Major. De bon matí, surten els grallers anunciant l'inici de la festa; aquesta cercavila es coneix com les matinades i es fa des d'uns temps immemorials.

Des de les 11 del matí, ha començat la desfilada pels carrers i les places de la vila de tots els grups de cultura popular que, a mesura que van arribant a la plaça Vella, un a un actuen davant de Santa Anna i de totes les autoritats polítiques que es troben al balcó de l'ajuntament del Vendrell.

El circuit 2021 ha sigut més curt i amb espais entre les colles, per tal de mantenir els protocols de Protecció Civil. Ha començat al carrer Magí, seguint a la plaça Tívoli, carrer dels Cafès, carretera Dr. Robert, tota La Rambla, carrer Prat de la Riba, carrer del Peix, fins a arribar a la Plaça Vella, un circuit al voltant de 1,2 km, a on a finalitzat al voltant de dos quarts de dues. Els 20 menuts de Figuetaires ham ballat amb la música (tamborí i flabiol) dels amics i músic Jordi Quintana, Josep Besora i Ferran Amill Guillén.

El Ball de Figuetaires

El Ball de Figuetaires es va recuperar l'any 2014 i es va crear la colla infantil al Vendrell, el segon grup de L'Embarcada per franges d'edat (9-10 anys). És un fet documentat que el ball va formar part de la Festa Major del Vendrell del 1877.

S'inspira en la dansa de la cançó popular El ball de Sant Ferriol, en què els balladors fan la figa, fan ganyifes o fan pam i pipa mentre ballen. El nom de Figuetaires deriva de figa, de "fer figa a algú", ja que les seves actuacions simulen el fet de fer escarni o mofa d'algú altre.

Els balls els ensenyen els vocals i responsables adults del ball. Els membres adults generalment són els pares dels balladors, que fan la tasca de coordinar el grup.

Els colors, la dansa i la ganyifa

Els dansaires porten camisa de màniga llarga i pantalons blancs, faldellí, faixa, camalls amb picarols, mocador al cap, gorra i barretina, tot plegat lila i groc. Les espardenyes són una de cada color.

Dansen quatre balls, acompanyats per flabiol i tamborí: el ball de Parelles, la Serp, el ball de Plaça i la Ganyifa, compost expressament per al Ball pel vendrellenc Jordi Quintana.

Descripció del ball

El ball interpreta una representació mímica de caràcter burlesc. Els nens mouen els peus i piquen de mans mentre simulen situacions d'escarni o mofa: pessigar-se el nas, donar-se bufetades a la cara, cop de maluc entre les parelles i fer una figa (o botifarra).

Gaudim de les imatges del Ball de Figuetaires d'aquesta cercavila 2021 .....

 

Imatges: Capital2020