En complir 40 anys del Carnaval Tarragoní......

  • Tenim el veredicte del Jurat de les Comparses

  • El primer premi és per l'Escola de Dansa i Grup Aerodance

  • El segon per la comparsa Cromatic Fusion

  • I els tres Honorífics per La Murga, Club Vaixell i Carmelites

Aquest dimarts 21 de febrer a les 22.30 h a la plaça de la Font després de la crema dels Ninots i la Bota, s'ha fet públic el veredicte del Concurs de Comparses i lliurament dels premis del Carnaval 2023.

El primer classificat, i per tant el Trofeu "Ninot del Carnaval", 1.000 € i l'organització del seguici del Rei Carnestoltes 41è durant el Carnaval 2024 ha recaigut en la comparsa Escola de Dansa i Grup Aerodance amb la temàtica "Equidae". Amb aquest trofeu, l'Escola de Dansa i Grup Aerodance haurà de lluir una disfressa de nova creació al Carnaval 2024 i serà l'encarregada de dur el penó de carnaval en el conjunt de la festa, i el cremaller reial durant els actes de l'Enterrament i Crema.

El segon classificat i, per tant, el Trofeu "Ninot del Carnaval", 700 € i l'organització del seguici de la Reina 28a durant el Carnaval 2024 ha sigut per la comparsa Cromatic Fusion per "La llegenda de Sant Jordi". Amb aquest trofeu, la comparsa Cromatic Fusion haurà de lluir una disfressa de nova creació al Carnaval 2024 i portarà el penó de la Reina del Carnaval en el conjunt de la festa i el Cremaller Reial durant els actes de l'Enterrament i Crema.

El Premi Honorífic "Comparsa Satírica 2023" ha recaigut en La Murga per la seva sàtira sobre els trens de matèries perilloses.

El Premi Honorífic "Participació 2023" que es dona a la comparsa que, a proposta de la Comissió del Carnaval, ha distingit la participació inclusiva i social, ha estat pel Club Vaixell, per la seva qualitat i posada en escena reproduint el musical Grease.

El Premi Honorífic "Anècdota 2023" ha anat a parar a la comparsa Carmelites, per la seva actitud positiva durant la rua de dissabte desfilant sense música, i per la seva solidaritat amb la comparsa que es va quedar sense música el diumenge.

Aerodance guanya Concurs Comparses del Carnaval a Tarragona

Els 15 premis ex aequo a la qualitat han estat per les quinze comparses que han obtingut millor puntuació en la rua del dissabte i que intervindran en la rua de lluïment del diumenge del Carnaval de l'any 2024. Per ordre alfabètic han estat::
• Amics de la Part Alta.
Associació de Veïns de L’Albada – Carpe Diem.
• Associació de Veïns Residencial Palau – Torres Jordi.
• Comparsa La Ballaruga.
• Comparsa Carmelites.
• Comparsa Cayo Largo.
• Comparsa Platinum.
• Cromatic Fusion.
• Escola de Ball Nou Ritme.
• Escola de Dansa i Comparsa Grup Aerodance.
• Fotem-li Canya.
• Màgic Dansa.
• Sinhus Sport.
• Som i Serem Urban Style.
• Spectrum Comparsa.

El jurat del Carnaval 2023 ha estat constituït per Aide Nel·lo, dissenyadora de vestuari; Aina Mallol, periodista i dissenyadora; Marc Colilla, fotògraf; Raquel Méndez, coreògrafa i Montse Buqueras, maquilladora.

40 Anys del Carnaval de Tarragona

El mar Mediterrani ha omplert d'històries la nostra civilització. El Carnaval és una d'aquestes històries; el seu origen es remunta 5.000 anys enrere, a l'antic Egipte, i els seus valors de llibertat, de transformació, d'igualtat sota la màscara, de celebració dels sentits i del "tot s'hi val" s'han anat transmetent i perfilant al seu pas per les cultures de Grècia i Roma i, més tard, amb la influència del cristianisme a l'Edat Mitjana, fins a arribar als nostres dies.

El Carnaval de Tarragona destaca per l'espectacularitat de les seves Rues, especialment la de l'Artesania, que se celebra el dissabte de Carnaval. Més de 3.000 comparses s'esforcen durant tot l'any perquè la ciutat gaudeixi d'aquest esdeveniment únic. Destaquen també la Rua de Lluïment del diumenge de Carnaval, on participen les 15 entitats guanyadores de l'any anterior, i l'espectacular Gala de la Disfressa d'Or, on les comparses exhibeixen creacions màgiques i increïbles, que fan embogir al públic assistent.

Especialment recomanables són dos actes autòctons: La Baixada del Pajaritu, una cursa d'andròmines que reuneixen multitud de seguidors, el dissabte al matí; i el darrer dia de les festes, quan té lloc la divertida Vetlla del Rei al Teatre Metropol, i l'Enterrament i crema del Ninot Carnestoltes a càrrec de les entitats de foc de la ciutat, acompanyades de totes les ploraneres, el dimarts previ al Dimecres de Cendra.

I ara ja té 40 anys tal com el coneixem. Per tal de deixar empremta en la història del Carnaval, calia documentar el que ha estat fins ara, el seu estat de salut i les perspectives de futur. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Tarragona ha encarregat la realització d'un documental on es podrà veure una important recopilació de vídeos i imatges antigues, gràcies a la col·laboració de l'Arxiu municipal i a testimonis privats, així com una sèrie d'entrevistes fetes a diferents protagonistes del Carnaval tarragoní, que ens explicaran la història i els canvis que ha experimentat en aquests 40 anys i com ha sabut mantenir la convivència entre la part més satírica i la de lluïment. El podrem veure els pròxim dies.......

Font i Imatges: Ajuntament de Tarragona /Carnaval de Tarragona