No tindrem un desenvolupament sostenible sense aigua.

  • L'aigua en 17 objectius per al nostre planeta "Terra", en l'agenda dels anys 2015-2030.

  • Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marquen l'agenda de desenvolupament per als pròxims 9 anys.

El setembre de 2015, en acabar el període de compliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), més de 180 estats membres de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) van acordar un nou pla d'acció a partir del balanç dels ODM. Així, es va establir l'Agenda 2015-2030 per al Desenvolupament Sostenible, millor coneguda com els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Els objectius

L'aigua i el desenvolupament sostenible estan vinculats des que els líders mundials van adoptar uns objectius globals amb la finalitat de "protegir el planeta, erradicar la pobresa i crear un planeta sostenible". La pregunta avui és: ho aconseguirem?

Són 17 objectius en els quals l'aigua té un paper destacat: no sols és està representat directament en un d'ells, sinó que influeix de manera decisiva sobre tots els altres

La relació de l'aigua amb la vida està en l'epicentre de la funció de l'aigua amb el compliment d'aquests objectius.

El termini per a aconseguir-los es va establir en quinze anys, per al 2030. Ara, en el 2021, només ens queden 9 anys.

Aquests objectius globals són un clar desafiament ambiental, polític i econòmic que afecten a tota la societat, al nostre planeta "terra", des de governs i institucions de tota índole fins als ciutadans.

Aborden problemes del present que condicionaran la nostra vida en el futur.

Tots els objectius es relacionen entre si i es complementen.

Són parts d'un tot en connexió en el qual l'aigua, a més d'estar representada en l'ODS 6, és fonamental per a la consecució de la resta.

L'aigua, una clau per a la humanitat, en el marc dels 17 ODS

Relació de l'aigua amb els 17 ODS

1)- Fi de la pobresa: L'aigua i el bon sanejament ajuden a les famílies a unes millors condicions de vida i proporcionen un benestar que és bàsic per a contribuir a sortir de la pobresa.
2)- Fam zero: L'aigua és clau per a la producció d'aliments en totes les seves fases, per la qual cosa és necessari el seu ús sostenible.
3)- Salut i benestar: Un bon tractament de l'aigua és sinònim de salut. Redueix malalties transmeses i produïdes per la contaminació de l'aigua.
4)- Educació de qualitat: L'aigua i un bon sanejament ajuda a reduir l'abstenció escolar en moltes zones del planeta en les quals els nens no acudeixen a l'escola per problemes relacionats amb l'aigua i el sanejament.
5)- Igualtat de gènere: Les dones i les nenes són les més perjudicades per un accés limitat a l'aigua en algunes regions del món. D'altra banda, la presència de dones en la presa de decisions en la governança de l'aigua és menor respecte als homes.
6)- Aigua neta i sanejament: Es tracta de l'objectiu que vincula encara més estretament l'aigua i el desenvolupament sostenible: és l'ODS dedicat a l'aigua de manera directa, perquè se centra en l'accés a l'aigua neta i al sanejament.
7)- Energia assequible i no contaminant: La producció d'energia depèn molt de l'aigua en tots els sectors i, a partir d'ella, s'estan generant moltes alternatives d'energies sostenibles.
8)- Treball decent i creixement econòmic: L'accés a l'aigua i a un sanejament adequat millora la vida de les persones i, per tant, ajuden a una millor salut i estabilitat per a afrontar les seves activitats laborals.
9)- Indústria, innovació i infraestructures: L'aigua pot ser matèria primera per al sector industrial, per a buscar noves formes innovadores per a la societat i per al desenvolupament d'infraestructures.
10)- Reducció de les desigualtats: L'aigua i el sanejament són claus per a la inclusió social i l'economia dels països més pobres. Així, un millor accés a aquest recurs rebaixa les desigualtats i dóna oportunitats.
11)- Ciutats i comunitats sostenibles: Per a una un desenvolupament sostenible de les ciutats es requereix un accés a aigua ben tractada i a un sanejament en perfectes condicions.
12)- Producció i consum responsables: Qualsevol producte que consumim, en el seu procés de producció, ha necessitat aigua. Saber què consumim i com ha estat realitzat és essencial per a una major sostenibilitat del planeta.
13)- Acció pel clima: L'aigua és un element clau per a l'adaptació i la mitigació del canvi climàtic, així com per a la resiliència de les persones i dels ecosistemes.
14)- Vida submarina: La relació de l'aigua amb la vida és absoluta. De fet, per a protegir els ecosistemes i hàbitats marins és necessari reduir la contaminació i lluitar contra l'escalfament dels oceans.
15)- Vida d'ecosistemes terrestres: Existeix una gran relació entre l'aigua i la vida dels ecosistemes terrestres. Ressalta la necessitat de cuidar els ecosistemes pròxims als rius i els aiguamolls, de gran rellevància per a l'equilibri de la biodiversitat i la vida de l'ésser humà.
16)- Pau, justícia i institucions sòlides: Les regions i els països que comparteixen recursos hídrics han de col·laborar per a evitar conflictes per aquest recurs.
17)- Aliances per aconseguir els objectius: La relació de l'aigua i el desenvolupament sostenible amb tots els ODS converteix a aquest element en clau per a la seva consecució i per a fomentar aliances i cooperació.

L'aigua, una clau per a la humanitat, en el marc dels 17 ODS

Fonts: ODS-ONU/Gencat/Aquae
Imatges: agustin-lautaro-Nmp6B3FKcqw/manuel-torres-garcia-3LujbVNblPk-unsplash