Són part de la història de la humanitat....

  • Del nostre futur 

  • Resolen l'abstracte entre temps i espai 

  • Les seves petjades entre 20.000 i 49.000 anys o més 

  • La clau del número zero 

  • Entre àlgebra i algorismes 

  • Arribem al 2024

Des de l’any 2019 les matemàtiques tenen el seu dia internacional declarat per la Unesco: és el 14 de març. Aquesta ciència existeix des del mateix començament de la història de la humanitat, encara que l'home ho desconeixia. Aquest és un gran dia i excel·lent oportunitat per reflexionar sobre el que han significat i quin és el futur que ens plantegen.

És veritat que és una de les matèries que, en general, costa més en el seu aprenentatge a les escoles i instituts. Tanmateix, quan es dominen ens aporten moltes solucions.

Què són les matemàtiques?

La ciència que s'encarrega de l'estudi d'estructures, nombres, formes i construccions geomètriques, així com les propietats i relacions que existeixen entre elles. El seu principal objecte d'estudi, són les transformacions i canvis que ocorren entre elements abstractes que la conformen, tenint en compte el temps i l'espai.

“En altres paraules, podem veure les matemàtiques com un joc, però també és un llenguatge, que comunica als homes amb tot el que l'envolta en l'univers”.

L’història de les matemàtiques té diverses empremtes, una de les més conegudes és la que s'ha anomenat "Ossos de Ishango", els que es van trobar a l'Àfrica i que daten del Paleolític Superior (entre 20.000 i 40.000 anys abans del present). Probablement, les restes arqueològiques més antigues de la representació matemàtica per part de l'home, descobertes en 1960 per l'explorador i geòleg belga Jean de Heinzelin quan excavava el sòl de Ishango, prop del riu Nil. Poden haver-se usat com una eina per dur a terme procediments matemàtics simples o com a sistema de numeració.

Ossos de IshangoOssos de Ishango

El Papir de Moscou és el primer text matemàtic conegut, conté 25 problemes i va ser elaborat pels egipcis fa 4.000 anys, a la XII Dinastia, amb escriptura hieràtica. Té 5 metres de llarg i 8 centímetres d'ample, i des de 1912 reposa al Museu de Belles Arts de Moscou (per això el seu nom).

Papir de MoscuPapir de Moscou

En Amèrica van ser els Maies qui van construir un sistema numèric molt sofisticat. Van tenir un coneixement matemàtic molt desenvolupat, descobrint la utilització del nombre zero, havent-hi fonts històriques properes a l'any 200 dC en què es pot comprovar el seu ús. També va ser la primera civilització que va desenvolupar un sistema posicional. És a dir, un sistema matemàtic en el qual el valor d'una xifra varia segons la seva posició.

Nombres MaiesNombres Maies

Euclides (325 aC- 265 aC), considerat el pare de la geometria, i els savis grecs de l'antiguitat van plantejar les matemàtiques amb un enfocament sistemàtic, d'això va néixer la geometria i l'aritmètica. Es creu que Euclides va estudiar a l'Acadèmia de Plató, aprenent les bases dels seus coneixements, que més tard desenvoluparia amb el seu treball a Alexandria.

Papir Oxirrinco: un dels més antics EuclidesPapir d'Oxirrinco: un dels diagrames existents més antics d'Euclides trobat en un abocador d'escombraries d'Oxirrinco

Posteriorment, amb la introducció del zero pels savis de l'Índia, va néixer una nova era en el món de les matemàtiques, ja que es van poder resoldre operacions que fins a aquell moment eren impossibles. Van descobrir els beneficis del sistema de valor de posició decimal i ho estaven utilitzant a mitjans del segle III d.C. És el mateix que fem servir avui en dia, segons el qual, la posició en què estan els nombres ens indica les unitats, desenes, centenes, milers i així successivament, creant els ancestres per als nou nombres que s'usen actualment a tot el món. El document més antic a Europa amb la numeració índia es diu “Codex Vigilanus” i segurament va entrar per al Califat de Córdoba (Ḫilāfat Qurṭuba) en l'any 976.

D'altra banda, el desenvolupament i avanç de l'àlgebra, va ser desenvolupada per intel·lectuals provinents de diferents pobles: perses, jueus, grecs, cristians, etc., que escrita en àrab, va estar en mans dels savis àrabs i a partir d'allí van néixer els anomenats algoritmes.

Abu Jafar Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi va escriure l'any 830 el llibre "Hisab A el-jabr w'al-muqabala", que es tradueix com Càlcul per restauració i reducció. També és autor de "Algorithmi de número Indorum" (càlcul amb nombres Indus). Aquest segon llibre, va servir per introduir els europeus en el sistema numèric posicional de l'Índia. Inclou un tractament sistemàtic de les operacions de l'aritmètica. Va ser el primer llibre traduït de l'àrab, i va popularitzar la paraula "algoritme'', que prové del cognom de l'autor, per referir-se a procediments sistemàtics de càlcul.

Abu Jafar Muhammad ibn Musa al-KhwarizmiAbu Jafar Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi

És a través del seu ús, que l'home ha aconseguit importants avenços tecnològics com la creació dels ordinadors, el desenvolupament d'internet i la informàtica generalitzada.

Paral·lelament, aquest 14 de març se celebra el Dia del nombre Pi (π) i el naixement d' Albert Einstein en 1879, els que tractarem en articles més endavant. 

El Dia Internacional de les Matemàtiques ha de servir per celebrar una disciplina que forma part del nostre esdevenir diari, per això volem convidar a tot el sistema educatiu, escoles, col·legis, instituts i universitats, així com a entitats públiques, museus i organitzacions relacionades perquè el difonguin i realitzin activitats relacionades amb aquesta branca de la ciència, que tants beneficis i avenços aporta a la humanitat.

Feliç dia de les matemàtiques !!!