Crec que ningú te dubte, que els “Castells” i per tant les “Colles Castelleres” son part de les tradicions catalanes que uneixen esforç, tècnica, cultura i germanor.

Paralitzats per la Covid, des de el mes de març 2020, surten les incògnites.... Quant tornarem a veure castells?, i per tant, quant podran començar els assajos ?, quant podran tornar a trobar-se les colles i fer pinya?.

Ja comencem a tenir respostes, a conèixer de colles que estan iniciant assaigs reduïts, obertures de protocols, etc ... però sempre hem de tenir en compte que els castells es fan en un cos a cos.

Avui, 102 colles i mes de 13.000 castellers son part de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, entitat que va néixer l'any 1989 amb l'objectiu de vetllar pels interessos comuns de les colles castelleres, per fomentar el món casteller i, sobretot, per fer que els riscos inherents a l'activitat que duen a terme quedessin garantits sota la cobertura.

Les colles castelleres

Preparant les properes temporades, la CCCC i Repsol han renovat el seu acord de col·laboració per desè any consecutiu amb la signatura del conveni que les uneix des de 2012. Aquest 2021, l’aportació de la companyia, que se situa en els 10.000 euros, ha servit per finançar la renovació del web de la CCCC i diverses accions formatives.

Pau Camprovín, president de la CCCC, i Javier Sancho, director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, han signat el conveni en un acte telemàtic, durant el qual també s’ha realitzat la presentació pública de la nova web de la Coordinadora (www.castellscat.cat).

La web presenta una estètica moderna i fusiona les dues pàgines gestionades actualment per l’entitat. Per això, consta d’un doble menú que facilita la navegació en funció dels interessos.

Les colles castelleres

D’una banda, hi ha el menú amb informació pública, pensat especialment per a neòfits i disponible en tres idiomes, on destaca, per exemple, l’extensa explicació sobre què són els castells, la seva història, una cronologia molt visual amb els principals fets i fites històriques castellerament parlant, el llistat amb les dades i contacte de totes les colles membre de la CCCC, i una galeria amb imatges del Col·lectiu Fort.

D’altra banda, hi ha un segon menú més corporatiu i enfocat a l’ús i gestió del públic casteller. També es manté l’accés a una intranet també renovada, d’ús per a les colles. En aquest segon menú, hi trobarem què és i què fa la CCCC, amb una especial atenció a la part de seguretat i prevenció i a les jornades organitzades per la Coordinadora, és a dir, un conjunt d’informacions d’interès per al món casteller. No pot faltar la Base de Dades de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

En definitiva, amb la nova web es vol presentar una Coordinadora propera, oberta, a disposició de les colles, de les persones aficionades i dels mitjans. la difusió del món casteller i referma el seu compromís amb la cultura tradicional i popular del seu entorn.

Tot plegat, desitgem que per juny, potser juliol o l’agost, puguem començar a veure alguns pilars i fins hi tot castells...... i tinguem tota la seguretat que uns mesos mes endavant o l’any vinent es normalitzi l’activitat de les colles a tot Calalunya.

Fonts: CCCC/Termcat