700 anys de festa a Catalunya.......

  • Una exposició plena d’història

  • De l’arrelament del Corpus a Catalunya

  • Part de la cultura popular, imatgeria festiva, gegants i bèsties

  • Des de juliol fins al 29 de setembre de 2022

  • En la Capella reial de Santa Àgata a Barcelona

L’exposició Corpus. 700 anys de festa a Catalunya pretén ser una primera mirada als orígens de la festa, a les seves arrels i a la seva pervivència fins avui. I també transmetre com, una festa d’origen medieval, ha arribat fins als nostres dies en un gran nombre d’actes i tradicions festives del nostre país.

S’endinsa en la història del Corpus a través del full de rengle d’una processó. El full de rengle és un document d’uns 15 cm d’alçada que permet veure de forma seqüencial i alineada tots els participants. El full es caragola al voltant d’un eix i, en entrar en moviment, es pot visualitzar la processó passant pels carrers d’una ciutat o poble. Els primers exemplars daten de finals del segle XVIII. Aquest recurs ha estat molt utilitzat en la imatgeria popular catalana.

L’exposició compta amb plafons amb imatges de gran format d’elements importants del Corpus, un espai en el qual es projecten imatges antigues del Corpus cedides per la Filmoteca de Catalunya i pantalles amb imatges d’elements de la imatgeria festiva digitalitzades en 3D.

L’arrelament del Corpus a Catalunya ha deixat una forta empremta en un gran nombre de celebracions. La festa i, molt especialment, el seu ritual queda de manifest, entre d’altres, en els gegants i el bestiari, en l’art efímer de les catifes, les enramades i el tradicional ou com balla que dansa en un gran nombre de claustres i patis.

L'ou, tradicio a Corpus

L’herència del Corpus ve de lluny. Fa més de set segles que els pobles, ciutats i viles s’engalanen pel pas de la processó, en el tombant de la primavera a l’estiu. Aquest costum s’estén per tot el país malgrat que no amb la solemnitat i cerimonial de temps antics. La celebració de Corpus és present a les grans ciutats i a les poblacions de l’àmbit rural, adaptada a la geografia i la idiosincràsia del lloc.

És una festa de caràcter marcadament religiós que transcendeix del seu àmbit sagrat i esdevé una festa ciutadana. Les celebracions i els rituals s’escenifiquen en la trama urbana amb la creació de la processó i converteixen els carrers i les places en un entorn sagrat on es combina la litúrgia i el ritual amb la dansa i la festa. Aquesta processó és l’element central amb un programa iconogràfic, adoptant altres costums i representacions que ja se celebraven en època medieval amb d’altres que s’han creat expressament.

El Corpus és una festa on es combinen el fervor religiós i la màxima expressió protocol·lària i cerimonial amb una teatralitat desbordant.

Les funcions propagandístiques i catequètiques dominen un programa escènic religiós i profà que deambula en forma de seguici i envolta la custòdia eucarística. La processó incorpora manifestacions festives i espectaculars preexistents, els significats de les quals són reelaborats i que, segles més tard, han estat adoptats a les festes patronals.

Un dels grans elements que defineixen l’escenografia de les processons del Corpus ha estat la presència dels gegants, del bestiari i dels entremesos -imatgeria, art dramàtic o dansa-.

Originalment, en l’època medieval, consistien en representacions teatrals o imatgeria que amenitzaven i precedien el pas de les autoritats. En els segles XIV i XV se’n van vincular a les actuacions que hi havia als àpats reials, entre plat i plat. Per això es van anomenar entremesos.

Amb el temps, aquests entremesos van anar traspassant la part moralitzant i educadora per la de ritual festiu i han esdevingut un patrimoni immaterial excepcional. 

Visites guiades: Obre una nova finestra.

Des de juliol fins a setembre a la Capella reial Santa Àgata, un edifici gòtic que va ser construït a l'any 1302, situat a la plaça del Rei al centre del barri Gòtic barceloní.

Visites pedagògiques
La “Casa dels Entremesos”, centre barceloní de difusió i producció de cultura popular d’arrel tradicional catalana, oferirà visites pedagògiques per a infants i joves de primària i secundària de centres educatius, casals d’estius, centres de lleure o associacions.

Les activitats consistiran en visites guiades i tallers de catifes florals, de l’ou com balla i de gegants i bèsties.

Visites generals i plafons de l'exposició
L'exposició a la capella reial Santa Àgata de Barcelona, on es pot visitar fins al 29 de setembre de 2022.

L’exposició compta amb la reproducció d'un immens full de rengle d'una processó de Corpus que ens endinsa en la seva història. Al seu voltant, es distribueixen plafons amb imatges de gran format d’elements importants de la festa, un espai en el qual es projecten imatges antigues del Corpus cedides per la Filmoteca de Catalunya, i pantalles amb imatges d’elements de la imatgeria festiva digitalitzades en 3D.

Capella real de Santa Àgata- situació a BarcelonaFont i Imatges: Departament de Cultura-Gencat / Catalunya / Google-maps