Increment salarial RD 145/2024…….

  • Des del 1r de gener 2024 

  • Fixa el mínim interprofessional - SMI 

  • 1.134 € mensuals 

  • 15.876 € anuals 

  • Altres relacions laborals 

  • BOE-A-2024-2251 – Aquí PDF

En el BOE d'ahir, 7 de febrer de 2024, es publica el Reial decret 145/2024, de 6 de febrer, pel qual es fixa el salari mínim interprofessional per a 2024. El mateix deriva d'un acord, encara que innecessari perquè és facultat de l'Executiu la seva concreció, aconseguit entre el Govern i els sindicats més representatius (CCOO i UGT) del qual no ha estat part la patronal, com ve succeint en els últims acords subscrits en el nostre àmbit laboral i, lamentablement, s'espera que sigui la tònica durant tota aquesta Legislatura.

Ho analitzem, de manera pràctica i sintètica, a continuació i efectuem alguns comentaris crítics per a la seva consideració general:
Increment del Salari Mínim Interprofessional (d'ara endavant, SMI) per a l'any 2024.

L'SMI s'incrementa novament, després de l'última pujada d'un 8% en 2023 mitjançant l'RD 99/2023. En aquesta ocasió, mitjançant l'RD 145/2024, l'SMI, que s'aplicarà amb efectes retroactius des de l'1 de gener de 2023, s'incrementa un 5% respecte d'aquesta última pujada (1.080 euros mensuals), passant a ser el mínim diari de 37,8 euros o, cosa que és el mateix, 1.134 euros al mes (15.876 euros anuals -en catorze pagues-).

Increment del Salari Mínim interprofessional 2024

Pel que respecta a les relacions laborals especials del servei de la llar familiar que treballin per hores en règim extern, el salari mínim serà de 8,87 euros per hora efectivament treballada. Imports bruts, computant-se únicament la retribució en diners -no el salari en espècie-.

Finalment, les persones temporeres – sector agrícola - els serveis del qual a una mateixa empresa no excedeixin de cent vint dies, es fixa que la quantia de l'SMI no pugui ser inferior a 53,71 euros per jornada legal en l'activitat.

A aquest efecte, es tindrà en compte, per a computar l'indicat SMI, el salari basi, la retribució mensual establerta per conveni col·lectiu o, en defecte d'això, el pactat en contracte individual. En relació amb els complements salarials, l'article 2 estableix que s'addicionaran -això és, se sumaran- a l'SMI segons s'estableix en els convenis col·lectius i contractes de treball si bé, l'article tercer del RD que comentem estableix que la revisió de l'SMI no afectarà l'estructura ni a la quantia dels salaris professionals que anessin percebent els treballadors/as quan aquests, en el seu conjunt, i en còmput anual, fossin superiors a aquest SMI. Per tant, i en altres paraules, es podrà compensar i absorbir amb altres conceptes salarials de qualsevol naturalesa que pogués percebre la persona treballadora sempre que no vagi en contra del que s'estableix convencionalment o per contracte.

Recordar, tal com ja ha vingut manifestat la Sala social del Tribunal Suprem de manera recurrent, que l'SMI no té la consideració de “salari bàsic” sinó, com el seu propi nom indica, salari mínim per tot concepte.

Increment del Salari Mínim interprofessional 2024

Imatge-portada: Cowomen-7Zy2KV76Mts-unsplash
Imatges-interior: Adam-winger-WXmHwPcFamo /Quino-al-OUQfQRL2GJY-unsplash
Font: Pimec - Micro, petita i mitjana empresa de Catalunya