Conèixer el món català de l’exterior......

  • Més de 100 entitats, casals i associacions 

  • Son punt de trobada i serveis a tot el món 

  • Per als milers de catalans i descendents 

  • Avui 386.486 empadronats 

  • Segurament, al voltant dels 434.000 reals

La població catalana resident a l’exterior, registrada als consolats, augmenta un 5,2% en un any i arriba a 386.486 persones a 1 de gener de 2024. Augment significatiu dels retorns cap a Catalunya. Tres de cada quatre noves inscripcions consulars a 2023 corresponen a nascuts fora de l’Estat espanyol.

El 19 de març, l'INE (Instituto Nacional de Estadística), ha publicat les dades del 'Padrón de Españoles Residentes en el Extranjero' (PERE) tancades a dia 1er de gener de 2024. Aquestes dades de l'INE s’elaboren sobre la base dels registres consulars i inclouen la població inscrita per votar [els que formen part del CERA (Cens Electoral de Residents Absents)] i els menors de 18 anys.

Segons les dades de l'INE, un total de 386.486 catalans estan inscrits als consolats espanyols d’arreu del món (un augment de 19.119 en un any, el 5,2%) mentre que la xifra d’espanyols inscrits s’eleva a 2.908.649 (un augment de 118.832 residents exteriors en un any, el 4,2%).

L’any 2023 s’ha caracteritzat, en el cas català, per una represa significativa del creixement de la població resident a l’exterior amb un augment del +5,2% que és superior al de l’any anterior que va ser del +2,9%. Les altes consulars han estat 32.675 a 2024, però les 13.556 baixes en el mateix període han deixat el saldo migratori final en un augment de 19.119 persones.

• La població catalana resident a l’exterior i inscrita a consolats continua mostrant una tendència continuada a l’augment.
• L’emigració continua essent una solució a les dificultats econòmiques i laborals de moltes persones.
• El volum de sortides de catalans cap a l’estranger es manté encara en valors significatius.
• Els retorns des de l’estranger cap a Catalunya, que eren un fenomen poc significatiu en anys anteriors, mostren cada cop uns valors més a l’alça.
• Una part important de les noves inscripcions consulars provenen de naixements als països de residència i d’un ús molt intens de les possibilitats de recuperació de la nacionalitat espanyola (lleis memòria històrica i memòria democràtica, etc.).

Això significa que, almenys en el curt termini, els augments de participació electoral derivats de la supressió del ‘voto rogado’ no arriben a compensar l'alt creixement del cens i no es reflecteixen en augments significatius dels percentatges de participació electoral.

L’augment de residents catalans és general a gairebé totes les demarcacions consulars de tots els països.Catalans arreu del món
Comunicat complet de la FIEC en PDF-AQUÍ-

Imatge-portada: Mix Capital2020/George-bakos-9d0lN17MdEU-unsplash
Imatge-interior: Estadística INE 2009-2024 de residents
Fonts: FIEC, Federació Internacional d’Entitats Catalanes